Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΙΣΡΑΗΛ: Νίκη του Νετανιάχου «δείχνουν» τα exit polls

Ο υπη­ρε­σια­κός πρω­θυ­πουρ­γός του Ισρα­ήλ, Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου, ο οποί­ος προ­σε­χώς θα βρε­θεί στο εδώ­λιο του κατη­γο­ρου­μέ­νου σε μια δίκη για σει­ρά υπο­θέ­σε­ων δια­φθο­ράς, πανη­γύ­ρι­σε σήμε­ρα την «πιο μεγά­λη νίκη της ζωής του», «ενά­ντια σε όλες τις προ­βλέ­ψεις», στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές που διε­ξή­χθη­σαν χθες Δευ­τέ­ρα στο πλαί­σιο ευρύ­τε­ρων σχε­δια­σμών που δρο­μο­λο­γεί η δημο­σιο­ποί­η­ση του προ­κλη­τι­κού αμε­ρι­κα­νι­κού σχε­δί­ου, το οποίο εμφά­νι­σαν ως «συμ­φω­νία του αιώ­να» στις 28 Γενά­ρη και επι­χει­ρεί νέο παζά­ρι σε βάρος των δικαιω­μά­των του Παλαι­στι­νια­κού λαού, καθώς και νομι­μο­ποί­η­ση / θωρά­κι­ση της κατο­χής.

Τα έξιτ πολ πιστώ­νουν στο Λικούντ του Νετα­νιά­χου 36 ως 37 έδρες, ένα­ντι 32 ως 34 για την παρά­τα­ξη «Μπλε και Λευ­κό» του Μπέ­νι Γκαντς.
Την τρί­τη θέση
, και αυτήν τη φορά, ανα­μέ­νε­ται να δια­τη­ρή­σει η «Κοι­νή Λίστα» Οντέχ, που απαρ­τί­ζε­ται κυρί­ως από αρα­βι­κά κόμ­μα­τα και το ΚΚ Ισρα­ήλ και εμφα­νί­ζε­ται να παίρ­νει 14 έδρες βουλευτές.

Σε κάθε περί­πτω­ση, ανα­μέ­νο­νται νέα παζά­ρια για το σχη­μα­τι­σμό της επό­με­νης αστι­κής κυβέρ­νη­σης καθώς μαζί με τους συμ­μά­χους του, τα τρία εθνι­κι­στι­κά κόμ­μα­τα των Εβραί­ων εποί­κων, SHAS, «United Torah Judaism» και «Yisrael Beytenu» και τα υπε­ρορ­θό­δο­ξα εβραϊ­κά κόμ­μα­τα, το Λικούντ του Νετα­νιά­χου μπο­ρεί να λογα­ριά­ζει ότι θα δια­θέ­τει συνο­λι­κά 59 έδρες, δύο λιγό­τε­ρες από την πλειο­ψη­φία στην Κνέ­σετ, την ισραη­λι­νή Βου­λή, πάντα κατά τα έξιτ πολ.

«Είναι και­ρός να στα­μα­τή­σου­με τις ψηφο­φο­ρί­ες και να σχη­μα­τί­σου­με κυβέρ­νη­ση. Θα είμαι πρω­θυ­πουρ­γός όλων των ισραη­λι­νών πολι­τών, είναι και­ρός να ενω­θού­με» δήλω­σε, ενώ ο Μπέ­νι Γκαντς είπε νωρί­τε­ρα στους υπο­στη­ρι­κτές του «Μοι­ρά­ζο­μαι το αίσθη­μα της απο­γο­ή­τευ­σης και της οδύ­νης που νιώ­θε­τε. Άλλο απο­τέ­λε­σμα περιμέναμε».

Τα exit poll δεί­χνουν ότι «η εποι­κι­στι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα, η προ­σάρ­τη­ση και το Απαρτ­χάιντ νίκη­σαν» επι­ση­μαί­νει σε ένα δελ­τίο Τύπου ο Σαέμπ Ερε­κάτ, ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας της Οργά­νω­σης για την Απε­λευ­θέ­ρω­ση της Παλαιστίνης.

ℹ️  Ο 70χρονος Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου εξε­λέ­γη για πρώ­τη φορά πρω­θυ­πουρ­γός του Ισρα­ήλ το 1996, πριν χάσει την εξου­σία τρία χρό­νια αργότερα.
Επέ­στρε­ψε στα πράγ­μα­τα το 2009 και ηγή­θη­κε έκτο­τε, χωρίς δια­κο­πή, της κυβέρ­νη­σης — είναι πλέ­ον ο πρω­θυ­πουρ­γός με την πιο μακρά θητεία στην ιστο­ρία του εβραϊ­κού κράτους.

 

(Με πλη­ρο­φο­ρί­ες και από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο