Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισχυρή πολύνεκρη έκρηξη στη Βηρυτό (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) — Αισθητή στην Κύπρο;

Του­λά­χι­στον δέκα είναι οι νεκροί από την πολύ ισχυ­ρή έκρη­ξη που σημειώ­θη­κε στο λιμά­νι της Βηρυ­τού, σύμ­φω­να με ιατρι­κές πηγές και τις υπη­ρε­σί­ες εθνι­κής ασφά­λειας του Λιβάνου.

Νωρί­τε­ρα, το τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο Al Arabiya έκα­νε λόγο για έξι νεκρούς.

Στην περιο­χή έχουν σπεύ­σει ελι­κό­πτε­ρα που βοη­θούν στην κατά­σβε­ση της φωτιάς που εκδη­λώ­θη­κε μετά την έκρηξη.

Ο κυβερ­νή­της της Βηρυ­τού χαρα­κτή­ρι­σε την έκρη­ξη «εθνι­κή κατα­στρο­φή, παρό­μοια με τη Χιροσίμα».

Σύμ­φω­να με το εθνι­κό πρα­κτο­ρείο NNA του Λιβά­νου, η πρώ­τη έκρη­ξη σημειώ­θη­κε σε μια απο­θή­κη πυρο­τε­χνη­μά­των, κοντά στην οποία βρι­σκό­ταν μια άλλη όπου φυλάσ­σο­νταν φιά­λες υγραερίου.

Η Ρωσία ανα­κοί­νω­σε εξάλ­λου ότι το κτί­ριο της πρε­σβεί­ας της στη λιβα­νι­κή πρω­τεύ­ου­σα υπέ­στη ζημιές, χωρίς όμως να τραυ­μα­τι­στεί κανείς από το προσωπικό.

Από την έκρη­ξη τραυ­μα­τί­στη­καν δεκά­δες άνθρω­ποι, σύμ­φω­να με πηγές των υπη­ρε­σιών ασφα­λεί­ας και αντα­πο­κρι­τές του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου στην πόλη.

Ο εκκω­φα­ντι­κός θόρυ­βος ακού­στη­κε σε πολ­λούς τομείς της πρω­τεύ­ου­σας. Τζά­μια κατα­στη­μά­των και σπι­τιών έσπα­σαν σε ακτί­να πολ­λών χιλιο­μέ­τρων. Το πρα­κτο­ρείο Reuters ανέ­φε­ρε ότι κατέρ­ρευ­σαν μπαλκόνια.

«Είδα μια πύρι­νη σφαί­ρα και καπνό να υψώ­νε­ται πάνω από τη Βηρυ­τό. Οι άνθρω­ποι ούρ­λια­ζαν και έτρε­χαν, αιμό­φυρ­τοι. Μπαλ­κό­νια έπε­σαν από τα κτί­ρια. Τα τζά­μια στα πολυό­ρο­φα κτί­ρια έσπα­σαν και έπε­σαν στον δρό­μο», είπε ένας αυτό­πτης μάρτυρας.

Το τηλε­ο­πτι­κό κανά­λι Al Mayadeen έκα­νε λόγο για «εκα­το­ντά­δες» τραυ­μα­τί­ες ενώ το υπουρ­γείο Υγεί­ας ανέ­φε­ρε ότι υπάρ­χει «πολύ υψη­λός αριθ­μός» τραυ­μα­τιών και εκτε­τα­μέ­νες υλι­κές ζημιές.

Άλλος μάρ­τυ­ρας είπε ότι είδε πυκνό γκρί­ζο καπνό κοντά στην περιο­χή του λιμα­νιού και μετά άκου­σε μια έκρη­ξη και είδε φλό­γες και μαύ­ρο καπνό. «Όλα τα παρά­θυ­ρα στο κέντρο της πόλης έσπα­σαν (…) Επι­κρα­τεί από­λυ­το χάος», είπε.

Το λιμά­νι έχει απο­κλει­στεί από τις δυνά­μεις ασφα­λεί­ας, που επι­τρέ­πουν να περά­σουν μόνο τα μέλη της υπη­ρε­σί­ας πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας, τα ασθε­νο­φό­ρα και πυρο­σβε­στι­κά οχή­μα­τα. Στους δημο­σιο­γρά­φους έχει απα­γο­ρευ­τεί η πρό­σβα­ση. Γύρω από το λιμά­νι, η κατα­στρο­φή φαί­νε­ται να είναι ολι­κή. Στις εικό­νες που μετα­δί­δουν τα τοπι­κά τηλε­ο­πτι­κά κανά­λι, δια­κρί­νο­νται άνθρω­ποι εγκλω­βι­σμέ­νοι στα συντρίμ­μια, καλυμ­μέ­νοι από αίματα.

Αντα­πο­κρι­τές του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου είπαν ότι είδαν πολ­λούς τραυ­μα­τί­ες να περ­πα­τούν στους δρό­μους που οδη­γούν στα νοσο­κο­μεία. Στη συνοι­κία Ασρα­φί­εχ, τραυ­μα­τί­ες προ­σπα­θού­σαν να φτά­σουν στο νοσο­κο­μείο Οτέλ Ντιε. Έξω από το ιατρι­κό κέντρο Κλε­μαν­σό, πολ­λοί τραυ­μα­τί­ες, μετα­ξύ των οποί­ων και μικρά παι­διά, περί­με­ναν να τους παρα­λά­βουν οι τραυματιοφορείς.

Σχε­δόν όλες οι βιτρί­νες των κατα­στη­μά­των στις συνοι­κί­ες Χάμ­ρα, Μπα­ντά­ρο και Χάζ­μιεχ έχουν σπά­σει. Έσπα­σαν επί­σης τα παρ­μπρίζ και τα παρά­θυ­ρα των αυτο­κι­νή­των. Οχή­μα­τα έχουν εγκα­τα­λει­φθεί στη μέση του δρό­μου, με τους αερό­σα­κους ανοιχτούς.

ekrixi buritos5 ekrixi buritos6 ekrixi buritos7 ekrixi buritos8

ekrixi buritos

ekrixi buritos1

ekrixi buritos2

ekrixi buritos4

ekrixi buritos9 ekrixi buritos10 ekrixi buritos11

Διαβεβαιώσεις του Ισραήλ πως δεν συνδέεται με τις εκρήξεις

Το Ισρα­ήλ δια­βε­βαιώ­νει ότι δεν έχει καμία σχέ­ση με τις εκρή­ξεις στο λιμά­νι της Βηρυ­τού. Λίγο νωρί­τε­ρα, κυκλο­φό­ρη­σαν φήμες περί πυραυ­λι­κής επί­θε­σης στο λιμά­νι της Βηρυτού.

Ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Γκά­μπι Ασκε­νά­ζι, μιλώ­ντας στο τηλε­ο­πτι­κό κανά­λι N12, είπε ότι η έκρη­ξη πιθα­νό­τα­τα οφεί­λε­ται σε κάποιο ατύ­χη­μα που ξεκί­νη­σε με την εκδή­λω­ση κάποιας πυρκαγιάς.

Κύπρος: Αισθητή σε πολλές περιοχές της χώρας φαίνεται να έγινε η έκρηξη στη Βηρυτό

Εκκω­φα­ντι­κός θόρυ­βος ανα­στά­τω­σε το από­γευ­μα της Τρί­της (04/08) πολ­λές περιο­χές της Κύπρου, με απο­τέ­λε­σμα οι Αρχές να βρί­σκο­νται σε κινη­το­ποί­η­ση, προ­σπα­θώ­ντας να εξα­κρι­βώ­σουν από πού προήλθε.

Σύμ­φω­να με τις πρώ­τες πλη­ρο­φο­ρί­ες, δεν απο­κλεί­ε­ται ο κρό­τος να προ­έρ­χε­ται από το ωστι­κό κύμα που προ­κά­λε­σε ισχυ­ρό­τα­τη έκρη­ξη στο λιμά­νι της Βηρυ­τού, το οποίο πολύ πιθα­νόν να έφτα­σε μέχρι την Κύπρο.

Τα διε­θνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για έκρη­ξη πιθα­νόν σε πυρο­μα­χι­κά που βρί­σκο­νταν απο­θη­κευ­μέ­να στο λιμά­νι της πόλης.

Μέχρι στιγ­μής, δεν υπάρ­χει επί­ση­μη ανα­κοί­νω­ση από τις κυπρια­κές Αρχές, ωστό­σο, όπως όλα δεί­χνουν μέχρι στιγ­μής, την ανα­στά­τω­ση έχει προ­κα­λέ­σει το εν λόγω γεγο­νός που σημειώ­θη­κε στο Λίβανο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο