Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισχυρός αντικυκλώνας σχηματίζεται στην Ευρώπη — Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Ένας ισχυ­ρός αντι­κυ­κλώ­νας, δηλα­δή ένα πολύ υψη­λό βαρο­με­τρι­κό, που θα διαρ­κέ­σει έως τις 24 Ιανουα­ρί­ου, ξεκί­νη­σε να σχη­μα­τί­ζε­ται στη Βορειο­δυ­τι­κή Ευρώ­πη την Κυρια­κή και η ατμο­σφαι­ρι­κή πίε­ση στο ύψος της μέσης στάθ­μης της θάλασ­σας προ­βλέ­πε­ται να φτά­σει σε τιμές ρεκόρ, της τάξης του­λά­χι­στον των 1.050 hPa, ιδί­ως στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο και στην Ιρλανδία.

Υψη­λές πιέ­σεις, σύμ­φω­να με το meteo του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών (ΕΑΑ), θα επι­κρα­τή­σουν και στην Ελλά­δα, αλλά με απου­σία αξιό­λο­γων φαι­νο­μέ­νων στη χώρα μας. Στην Ελλά­δα, που δεν θα επη­ρε­α­στεί από τον αντι­κυ­κλώ­να ιδιαί­τε­ρα, θα επι­κρα­τή­σουν ξηροί βοριά­δες, με λίγα ασθε­νή φαι­νό­με­να κυρί­ως στα ορει­νά και με τη θερ­μο­κρα­σία να παρα­μέ­νει κοντά ή λίγο κάτω από τα κανο­νι­κά για την επο­χή επίπεδα.

Το προη­γού­με­νο βαρο­με­τρι­κό ρεκόρ για τη Βρε­τα­νία κατα­γρά­φη­κε το 1902 και ήταν 1.053,6 hPa, ενώ στην Ιρλαν­δία το αντί­στοι­χο ρεκόρ ήταν 1.051,9 hPa το 1905. Μόλις εννέα φορές έχουν κατα­γρα­φεί τιμές άνω των 1.050 hPa στη Βορειο­δυ­τι­κή Ευρώ­πη από το 1808 (ένα hPa ισο­δυ­να­μεί με 100 «Πασκάλ», που είναι η μονά­δα μέτρη­σης της ατμο­σφαι­ρι­κής ή βαρο­με­τρι­κής πίεσης).

Η λεγό­με­νη ατμο­σφαι­ρι­κή διά­τα­ξη “Rex Block” στην Ευρώ­πη ‑ονο­μά­στη­κε έτσι από τον μετε­ω­ρο­λό­γο Ντά­νιελ Ρεξ που τη μελέ­τη­σε το 1950- θα προ­κα­λέ­σει ισχυ­ρές βρο­χές και πυκνές χιο­νο­πτώ­σεις στα ορει­νά της Ιβη­ρι­κής Χερ­σο­νή­σου μετά από μια μακρά περί­ο­δο ξηρασίας.

Οι αντι­κυ­κλώ­νες ευνο­ούν το φαι­νό­με­νο της θερ­μο­κρα­σια­κής ανα­στρο­φής, δηλα­δή την παρου­σία ψυχρών αερί­ων μαζών κοντά στο έδα­φος και θερ­μό­τε­ρων μαζών ψηλό­τε­ρα. Έτσι ένα μεγά­λο μέρος της ηπεί­ρου θα επη­ρε­α­στεί από χαμη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες, ομί­χλη και απου­σία άλλων φαι­νο­μέ­νων. Επί­σης η ισχυ­ρή θερ­μο­κρα­σια­κή ανα­στρο­φή σε Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο και Ιρλαν­δία ανα­μέ­νε­ται να επη­ρε­ά­σει τα σήμα­τα που χρη­σι­μο­ποιού­νται σε ραδιο­τη­λε­ο­πτι­κές εκπο­μπές, καθώς η διά­δο­σή τους επη­ρε­ά­ζε­ται άμε­σα από τη θερ­μο­κρα­σία. Ήδη έχουν εκδο­θεί δελ­τία στην αγγλι­κή τηλε­ό­ρα­ση για την πιθα­νή απώ­λεια του σήμα­τος στις τηλε­ο­ρά­σεις και στα ραδιό­φω­να τη Δευ­τέ­ρα και την Τρίτη.

Ο καιρός σήμερα

Σήμε­ρα στην Ελλά­δα ανα­μέ­νο­νται νεφώ­σεις με τοπι­κές βρο­χές κυρί­ως στα νοτιο­α­να­το­λι­κά ηπει­ρω­τι­κά και στην Κρή­τη, μικρή πτώ­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας και άνε­μοι που στο Αιγαίο θα φτά­νουν τα οκτώ μποφόρ.

Πιο ανα­λυ­τι­κά, σύμ­φω­να με το ΕΑΑ-meteo, ανα­μέ­νο­νται αραιές νεφώ­σεις που στο Αιγαίο και στα ανα­το­λι­κά ηπει­ρω­τι­κά θα είναι πυκνό­τε­ρες. Τοπι­κές βρο­χές ανα­μέ­νο­νται κυρί­ως στην Ανα­το­λι­κή Θεσ­σα­λία, στη Στε­ρεά Ελλά­δα, στην Πελο­πόν­νη­σο και στην Κρή­τη. Ασθε­νείς χιο­νο­πτώ­σεις θα σημειω­θούν στα ορει­νά και ημιο­ρει­νά της Ανα­το­λι­κής Θεσσαλίας.

Η θερ­μο­κρα­σία στη Δυτι­κή Μακε­δο­νία θα κυμαν­θεί από ‑4 έως 4 βαθ­μούς, στην υπό­λοι­πη Μακε­δο­νία και στη Θρά­κη από ‑2 έως 7, στη Θεσ­σα­λία από 2 έως 9, στα υπό­λοι­πα ηπει­ρω­τι­κά από 3 έως 11, στα νησιά του Ιονί­ου από 9 έως 12, στα νησιά του Βορεί­ου Αιγαί­ου από 4 έως 8, στα Δωδε­κά­νη­σα και στην Κρή­τη από 7 έως 14, ενώ στα νησιά του υπο­λοί­που Αιγαί­ου από 7 έως 11 βαθμούς.

Οι άνε­μοι στο Αιγαίο θα πνέ­ουν από βόρειες διευ­θύν­σεις 5 έως 7 και τοπι­κά έως 8 μπο­φόρ. Στο Ιόνιο οι άνε­μοι θα πνέ­ουν από ανα­το­λι­κές διευ­θύν­σεις 4 έως 6 και στον Πατραϊ­κό έως 7 μποφόρ.

Στην Αττι­κή ανα­μέ­νο­νται νεφώ­σεις με τοπι­κές βρο­χές κατά κύριο λόγο έως τις πρω­ι­νές ώρες. Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν από βόρειες διευ­θύν­σεις 2 έως 4 και τοπι­κά έως 5 μπο­φόρ με ενί­σχυ­ση κατά τη διάρ­κεια της ημέ­ρας κατά 1 έως 2 μπο­φόρ. Η θερ­μο­κρα­σία στο κέντρο των Αθη­νών θα κυμαν­θεί από 5 έως 8 βαθμούς.

Στη Θεσ­σα­λο­νί­κη ανα­μέ­νο­νται νεφώ­σεις. Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν από μετα­βαλ­λό­με­νες διευ­θύν­σεις έως 2 και τοπι­κά έως 3 μπο­φόρ. Η ορα­τό­τη­τα κατά τη διάρ­κεια της νύχτας θα είναι τοπι­κά περιο­ρι­σμέ­νη. Η θερ­μο­κρα­σία στο κέντρο της πόλης θα κυμαν­θεί από 1 έως 7 βαθμούς.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο