Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιταλία: Ένας «πατριώτης» υπουργός (Σαλβίνι) κι’ ένας έμπορος ναρκωτικών

Σάλο προ­κά­λε­σε στη γει­το­νι­κή Ιτα­λία η φωτο­γρα­φία του «υπερ­πα­τριώ­τη» υπουρ­γού εσω­τε­ρι­κών Ματέο Σαλ­βί­νι με οργα­νω­μέ­νο οπα­δό της Μίλαν ο οποί­ος έχει κατα­δι­κα­στεί για δια­κί­νη­ση ναρ­κω­τι­κών. Η φωτο­γρα­φία — στην οποία οι δυο άντρες χαι­ρε­τιού­νται εγκάρ­δια — τρα­βή­χτη­κε από κινη­τό την περα­σμέ­νη Κυρια­κή κατά τη διάρ­κεια γιορ­τής για τα 50 χρό­νια των οργα­νω­μέ­νων οπα­δών της Μίλαν, γνω­στών και ως Ultras. 

Ο κύριος που χαι­ρε­τά τον «πατριώ­τη» υπουρ­γό Σαλ­βί­νι είναι ο Λού­κα Λού­τσι ο οποί­ος, σύμ­φω­να με δημο­σιεύ­μα­τα του ιτα­λι­κού Τύπου, συνε­λή­φθη πριν λίγους μήνες για εμπό­ριο ναρ­κω­τι­κών και κατα­δι­κά­στη­κε σε 18 μήνες φυλά­κι­ση. Πιο συγκε­κρι­μέ­να, όπως ανα­φέ­ρει η εφη­με­ρί­δα Λα Ρεπού­μπλι­κα, ο Λού­τσι ήταν υπεύ­θυ­νος για τη μετα­φο­ρά ποσο­τή­των ναρ­κω­τι­κών στο Μιλά­νο, απ’ όπου τα που­λού­σε σε μικρό­τε­ρους εμπό­ρους ναρκωτικών.

Στις εύλο­γες αντι­δρά­σεις που προ­κλή­θη­καν, ο Ματέο Σαλ­βί­νι επι­χεί­ρη­σε να δικαιο­λο­γή­σει τα αδι­καιο­λό­γη­τα, λέγο­ντας αρχι­κά πως… και ο ίδιος διε­ρευ­νά­ται από τις αρχές για άλλη υπό­θε­ση. «Και εγώ είμαι ύπο­πτος μετα­ξύ υπό­πτων» σημεί­ω­σε ο ακρο­δε­ξιός υπουρ­γός. Αργό­τε­ρα, ο Σαλ­βί­νι ισχυ­ρί­στη­κε ότι… «ήταν η πρώ­τη φορά» που συνα­ντού­σε τον Λού­τσι και πως δε γνώ­ρι­ζε το ποι­νι­κό μητρώο του μιλα­νέ­ζου οπα­δού. Ωστό­σο, η οικειό­τη­τα με την οποία χαι­ρε­τιού­νται οι δύο άντρες δεν συνη­γο­ρεί στο ότι συνα­ντιό­ντου­σαν για πρώ­τη φορά… 

Αξί­ζει να σημειω­θεί ότι ο Σαλ­βί­νι — ένα από τα νέα πολι­τι­κά ινδάλ­μα­τα της ακρο­δε­ξιάς στην Ευρώ­πη — ελέγ­χε­ται από την ιτα­λι­κή δικαιο­σύ­νη, καθώς πριν λίγους μήνες ο εισαγ­γε­λέ­ας του Παλέρ­μο είχει ασκή­σει αγω­γή ενα­ντί­ον του για απα­γω­γή περί­που 170 μετα­να­στών που παρέ­μει­ναν επί ένα 10ήμερο σχε­δόν στο σκά­φος της ακτο­φυ­λα­κής που τους είχε περι­συλ­λέ­ξει από τη θάλασσα. 

Πέραν αυτής της υπό­θε­σης, ο ακρο­δε­ξιός υπουρ­γός έχει ανοι­χτό μέτω­πο και με την εισαγ­γε­λία της Γένο­βας η οποία διεκ­δι­κεί την επι­στρο­φή 49 εκατ. ευρώ που είχε εισπρά­ξει παρά­τυ­πα ως κρα­τι­κή επι­χο­ρή­γη­ση η Λέγκα στο διά­στη­μα 2008-10, έπει­τα από την κατα­δί­κη για απά­τη πρώ­ην ιθυ­νό­ντων του κόμματος.

«Ο πατριω­τι­σμός απο­τε­λεί το τελευ­ταίο κατα­φύ­γιο των απα­τε­ώ­νων» είχε γρά­ψει ο βρε­τα­νός συγ­γρα­φέ­ας και ποι­η­τής Σάμου­ελ Τζόν­σον και η ίδια η ιστο­ρία δεί­χνει να επι­βε­βαιώ­νει τα λόγια του συχνά. 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο