Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιταλία: Ένα αρχαίο “φαστ φουντ” έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Πομπηία

Αρχαιο­λό­γοι στην Πομπη­ία, την πόλη που θάφτη­κε στη λάβα και την ηφαι­στεια­κή τέφρα μετά την έκρη­ξη του Βεζού­βιου το 79 μ.Χ., ανα­κά­λυ­ψαν ένα ρωμαϊ­κό «φαστ φουντ», δια­κο­σμη­μέ­νο με ψηφι­δω­τά, το αντί­στοι­χο μιας σημε­ρι­νής καντί­νας με πρό­χει­ρο φαγητό.

Το θερ­μο­πω­λείο, όπως το απο­κα­λού­σαν, ανα­κα­λύ­φθη­κε σε έναν χώρο ανα­σκα­φών που δεν είναι ανοι­χτός για το κοι­νό ακό­μη και παρου­σιά­στη­κε σήμε­ρα στα μέσα ενη­μέ­ρω­σης. Απο­μει­νά­ρια φαγη­τού, ηλι­κί­ας 2.000 ετών, βρέ­θη­καν σε ορι­σμέ­να από τα πήλι­να δοχεία τα οποία ο ιδιο­κτή­της τοπο­θε­τού­σε σε βαθιές, κυκλι­κές οπές, στον πάγκο του καταστήματος.

Το μπρο­στι­νό μέρος του πάγκου ήταν δια­κο­σμη­μέ­νο με ζωη­ρό­χρω­μες νωπο­γρα­φί­ες, ορι­σμέ­νες από τις οποί­ες εικο­νί­ζουν ζώα –συστα­τι­κά του φαγη­τού– όπως μια κότα και δύο πάπιες, κρε­μα­σμέ­νες με το κεφά­λι προς τα κάτω.

pompei2

«Είναι ένα εκπλη­κτι­κό εύρη­μα. Είναι η πρώ­τη φορά που ανα­σκά­πτου­με ένα ολό­κλη­ρο θερ­μο­πω­λείο», είπε ο Μάσι­μο Οσά­να, ο διευ­θυ­ντής του αρχαιο­λο­γι­κού πάρ­κου της Πομπηίας.

Οι αρχαιο­λό­γοι βρή­καν επί­σης ένα δια­κο­σμη­μέ­νο μπρού­τζι­νο κύπελ­λο, κερα­μι­κά δοχεία στα οποία μαγεί­ρευαν σού­πες και βρα­στά, αμφο­ρείς, και άλλα δοχεία για τη φύλα­ξη του κρασιού.

Η Πομπη­ία, 23 χιλιό­με­τρα νοτιο­α­να­το­λι­κά της Νάπο­λης, ήταν μια ακμά­ζου­σα πόλη 13.000 κατοί­κων την επο­χή που θάφτη­κε κάτω από την ηφαι­στεια­κή τέφρα.

«Οι πρώ­τες ανα­λύ­σεις μας δεί­χνουν ότι οι εικό­νες στο μπρο­στι­νό μέρος του πάγκου εικο­νί­ζουν, του­λά­χι­στον εν μέρει, το είδος των φαγη­τών και των ποτών που πωλού­νταν εδώ», εξή­γη­σε η ανθρω­πο­λό­γος Βαλέ­ρια Αμο­ρέ­τι. Πρό­σθε­σε ότι στα δοχεία βρέ­θη­καν υπο­λείμ­μα­τα χοι­ρι­νού, ψαριών, σαλι­γκα­ριών και μοσχα­ριού, γεγο­νός που «μαρ­τυ­ρά τη μεγά­λη ποι­κι­λία ζωι­κών προ­ϊ­ό­ντων που χρη­σι­μο­ποιού­σαν στην κου­ζί­να» τους οι Ρωμαίοι.

pompei3

Μέχρι σήμε­ρα έχουν απο­κα­λυ­φθεί τα δύο τρί­τα της αρχαί­ας πόλης, η οποία ανα­κα­λύ­φθη­κε μόλις τον 16ο αιώ­να. Οι οργα­νω­μέ­νες ανα­σκα­φές ξεκί­νη­σαν γύρω στο 1750.

Η Πομπη­ία, μια σπά­νια μαρ­τυ­ρί­ας της ελλη­νο­ρω­μαϊ­κής ζωής, είναι ένα από τα δημο­φι­λέ­στε­ρα αξιο­θέ­α­τα της Ιτα­λί­ας και η UNESCO την έχει ανα­κη­ρύ­ξει μνη­μείο παγκό­σμιας κληρονομιάς.

«Ο πικρός βίος του Μαξ Χάβε­λα­αρ, Μια ιστο­ρία εκμε­τάλ­λευ­σης στις αποι­κί­ες καφέ»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο