Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιταλία: Αναβλήθηκε για αύριο η έκδοση απόφασης του δικαστηρίου για την πλοίαρχο του Κάρολα Ράκετε

Το δικα­στή­ριο της πόλης της Σικε­λί­ας Αγκρι­τζέ­ντο ανέ­βα­λε για αύριο την έκδο­ση από­φα­σης για την πιθα­νή σύλ­λη­ψη της πλοιάρ­χου του γερ­μα­νι­κού σκά­φους διά­σω­σης Sea-Watch Κάρο­λα Ράκε­τε, εν μέσω εντά­σε­ων μετα­ξύ Ρώμης και Βερο­λί­νου για την τύχη της Γερ­μα­νί­δας πλοιάρχου.

Τα ξημε­ρώ­μα­τα του Σαβ­βά­του, έπει­τα από πάνω από δύο εβδο­μά­δες παρα­μο­νής του γερ­μα­νι­κού σκά­φους διά­σω­σης Sea-Watch 3 μεσο­πέ­λα­γα, η πλοί­αρ­χος του, Ράκε­τε αψή­φη­σε την απα­γό­ρευ­ση των ιτα­λι­κών αρχών, προ­σέγ­γι­ζε και έδε­σε στο λιμά­νι της Λαμπε­ντού­ζα μετα­φέ­ρο­ντας 40 μετα­νά­στες που είχε δια­σώ­σει στη Μεσόγειο.

Η 31χρονη Γερ­μα­νί­δα πλοί­αρ­χος συνε­λή­φθη, πυρο­δο­τώ­ντας αντι­δρά­σεις που καλού­σαν για την απε­λευ­θέ­ρω­ση της και εντά­σεις στις ιτα­λο­γερ­μα­νι­κές σχέσεις.

Η Ράκε­τε εμφα­νί­στη­κε σήμε­ρα το από­γευ­μα στο δικα­στή­ριο Αγκρι­τζέ­ντο. Σύμ­φω­να με ιτα­λι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης η ακρο­α­μα­τι­κή δια­δι­κα­σία ξεκί­νη­σε στις 16:00 τοπι­κή ώρα (17:00 ώρα Ελλά­δας) και ένας από τους δικη­γό­ρους της είχε δηλώ­σει ότι η Ράκε­τε σκό­πευε να απα­ντή­σει σε όλες τις ερω­τή­σεις των δικαστών.

Η ανα­βο­λή έκδο­σης της από­φα­σης σημαί­νει ότι η 31χρονη θα παρα­μεί­νει σε κατ’οίκον περιο­ρι­σμό του­λά­χι­στον μέχρι αύριο Τρί­τη, όπως ανέ­φε­ρε ο εκπρό­σω­πος της Sea-Watch Ρού­μπεν Νοέ­γκε­μπα­ου­ερ στο γερ­μα­νι­κό πρα­κτο­ρείο dpa. Ο δικη­γό­ρος της Ράκε­τε Λεο­νάρ­ντο Μαρί­νο επι­βε­βαί­ω­σε στο dpa την ανα­βο­λή έκδο­σης απόφασης.

Μια δικα­στι­κή πηγή τόνι­σε στο Reuters ότι το δικα­στή­ριο μπο­ρεί να εκδώ­σει την από­φα­σή του μέχρι αύριο πρωί.

Η σημε­ρι­νή ακρο­α­μα­τι­κή δια­δι­κα­σία στο Αγκρι­τζέ­ντο απο­σκο­πού­σε να απο­φα­σί­σει το δικα­στή­ριο για το αν θα συνέ­χι­ζε την επι­βο­λή του κατ’οίκον περιο­ρι­σμό της καθώς η έρευ­να για την υπό­θε­ση συνεχίζεται.

Οι κατη­γο­ρί­ες εις βάρος της είναι αντί­στα­ση κατά της αρχής επει­δή δεν στα­μά­τη­σε το σκά­φος της κατό­πιν εντο­λής των ιτα­λι­κών αρχών, σύμ­φω­να με το δικη­γό­ρο της, καθώς και κατη­γο­ρί­ες για ενθάρ­ρυν­ση της παρά­νο­μης μετα­νά­στευ­σης. Βρί­σκε­ται αντι­μέ­τω­πη με ποι­νή κάθειρ­ξης έως 10 ετών για το αδί­κη­μα της αντί­στα­σης κατά της αρχής.

Το σκά­φος της ΜΚΟ κατα­σχέ­θη­κε και η γερ­μα­νι­κή οργά­νω­ση μπο­ρεί να τιμω­ρη­θεί με πρό­στι­μο έως και 50.000 ευρώ.

Αντιδράσεις

Γερ­μα­νοί πολι­τι­κοί, αξιω­μα­τού­χοι, οργα­νι­σμοί και γερ­μα­νι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης απευ­θύ­νουν έκκλη­ση για την απε­λευ­θέ­ρω­ση της Ράκε­τε. Περισ­σό­τε­ρα από 735.000 ευρώ συγκε­ντρώ­θη­καν έπει­τα από πρω­το­βου­λία του των Γερ­μα­νών σταρ της γερ­μα­νι­κής τηλε­ό­ρα­σης Γιαν Μπέ­μερ­μαν και ο Κλα­ας Χόφερ Ούμ­λα­ουτ και ακό­μη 410.000 ευρώ από μια ιτα­λι­κή σελί­δα στο facebook.

Στο διπλω­μα­τι­κό πεδίο, ο πρω­θυ­πουρ­γός της Ιτα­λί­ας Τζου­ζέ­πε Κόντε δήλω­σε νωρί­τε­ρα σήμε­ρα ότι η καγκε­λά­ριος της Γερ­μα­νί­ας Αγγε­λα Μέρ­κελ τον ρώτη­σε για την υπό­θε­ση της Ράκε­τε και ο ίδιος είπε δεν δια­θέ­τει εξου­σία για την τύχη της Γερ­μα­νί­δας πλοιάρ­χου και πως η υπό­θε­ση βρί­σκε­ται στα χέρια της Δικαιο­σύ­νης. Παράλ­λη­λα σήμε­ρα ο Γερ­μα­νός ΥΠΕΞ Χάι­κο Μάας δήλω­σε πως πρέ­πει να απε­λευ­θε­ρω­θεί η πλοίαρχος.

Ο ακρο­δε­ξιός υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών της Ιτα­λί­ας Ματέο Σαλ­βί­νι κάνει λόγο για την «Γερ­μα­νί­δα εγκλη­μα­τία», ζητώ­ντας να επι­βλη­θούν σκλη­ρές ποι­νές εις βάρος της Ράκε­τε και να απε­λα­θεί στην Γερ­μα­νία αν ο δικα­στής απο­φα­σί­σει την απε­λευ­θέ­ρω­σή της.

Σε ερώ­τη­ση για την υπό­θε­ση, ο εκπρό­σω­πος του Γενι­κού Γραμ­μα­τέα του ΟΗΕ Αντό­νιο Γκου­τέ­ρες Στε­φάν Ντου­ρα­τζίτς έκα­νε λόγο για μια «ανθρω­πι­στι­κή επι­τα­κτι­κή ανά­γκη», τονί­ζο­ντας ότι «κανέ­να σκά­φος ή πλοίο δεν πρέ­πει να βρί­σκε­ται υπό κίν­δυ­νο ή να του επι­βάλ­λε­ται πρό­στι­μο που προ­στρέ­χει για βοή­θεια σκα­φών που κιν­δυ­νεύ­ουν, όπου η απώ­λεια ζωής είναι άμεση».

Η γερ­μα­νι­κή ένω­ση πλοιάρ­χων (VDKS) με ανα­κοί­νω­σή της υπε­ρα­σπί­στη­κε την Ράκε­τε, τονί­ζο­ντας ότι εκεί­νη απο­φά­σι­σε υπέρ μιας ηθι­κής ενέρ­γειας όταν αψή­φη­σε την απα­γό­ρευ­ση των ιτα­λι­κών αρχών και ελλι­μέ­νι­σε το πλοίο στο λιμά­νι. «Η άγνοια και η ανι­κα­νό­τη­τα που επι­δει­κνύ­ει η ΕΕ μπρο­στά στα πιο επεί­γο­ντα από όλα επει­γό­ντων από όλα τα πολι­τι­κά προ­βλή­μα­τα είναι αφό­ρη­τη», ανέ­φε­ρε η ένωση.

Ο πατέ­ρας της πλοιάρ­χου, ο ‘Εκε­χαρτ Ράκε­τε κάλε­σε την γερ­μα­νι­κή κυβέρ­νη­ση να δρά­σει, λέγο­ντας στο dpa ότι συνο­μί­λη­σε με την κόρη του χθες Κυρια­κή και ότι είναι εύθυ­μη και αντι­με­τω­πί­ζει ήρε­μα την κατάσταση.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο