Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιταλία: Αυξήσεις φωτιά σε ρεύμα και φυσικό αέριο

Οι λογαριασμοί στο ρεύμα αυξάνονται –μπαμ και κάτω, κατά ~30% και στο φυσικό αέριο κατά 14,4%

Αύξη­ση ρεκόρ στα τιμο­λό­για, παρά την υπο­τι­θέ­με­νη κρα­τι­κή παρέμ­βα­ση που θα «ανα­λάμ­βα­νε» μέρος των «ανα­με­νό­με­νων» (;;)  αυξή­σε­ων από την 1η Οκτωβρίου.
Για μια τυπι­κή λαϊ­κή οικο­γέ­νεια, αυτή είναι αύξη­ση — χαρά­τσι ~300–400€ μέχρι το τέλος της χρο­νιάς, ενώ ανα­μέ­νο­νται και νέες στη συνέ­χεια.
Αυτό ανα­κοί­νω­σε η Arera,  Ρυθ­μι­στι­κή Αρχή για την ενέρ­γεια, τα δίκτυα και το περι­βάλ­λον: «Η εξαι­ρε­τι­κή δυνα­μι­κή των τιμών των πρώ­των υλών σε ιστο­ρι­κά υψη­λά επί­πε­δα και οι υψη­λές τιμές των αδειών εκπο­μπής CO2, θα οδη­γού­σαν σε αύξη­ση μεγα­λύ­τε­ρη από 45% ο λογα­ρια­σμός ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας και πάνω από το 30% του φυσι­κού αερί­ου», (σωω…ω…ω..πα!) εξη­γεί, η οποία όμως «κατά­φε­ρε  να διορ­θώ­σει (!!) την ανο­δι­κή τάση των τιμών χάρη στο έκτα­κτο διά­ταγ­μα ‑έκτα­κτη παρέμ­βα­ση της κυβέρνησης.
(Arera)
Πόσο θα είναι όμως οι υψη­λό­τε­ρες δαπά­νες για οικο­γέ­νειες και μικρές επι­χει­ρή­σεις; Ας ξεκι­νή­σου­με με την παρο­χή ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας: μέχρι τέλους 2021 (αν δεν υπάρ­ξουν ανα­δρο­μι­κά χαρά­τσια) η δαπά­νη για μια τυπι­κή οικο­γέ­νεια θα είναι περί­που 631€, με αύξη­ση 30% (~145€) σε σχέ­ση με το προη­γού­με­νο έτος –όσο για το λογα­ρια­σμό φυσι­κού αερί­ου ~1.130€, με δια­κύ­μαν­ση της τάξης του +15% (155€) σε σύγκρι­ση με το 2020 ενώ «οι τάσεις της αγο­ράς ενέρ­γειας και πρώ­των υλών, δεν είναι καθό­λου ενθαρρυντικές»
Στο μετα­ξύ η repubblica.it παρα­δέ­χε­ται ότι «ΑΠΕ (ανα­νε­ώ­σι­μες πηγές ενέρ­γειας) και ΕΕ, σε συν­δυα­σμό με την κερ­δο­σκο­πία βάζουν κι αυτές το χερά­κι τους ώστε να αυξά­νο­νται οι λογα­ρια­σμοί», δεδο­μέ­νου ότι «η οικο­λο­γι­κή μετά­βα­ση στην Ιτα­λία ‑αιο­λι­κή και ηλια­κή ενέρ­γεια δεν βαί­νει σύμ­φω­να με τους στό­χους (της ΕΕ) …, όπως εξάλ­λου σε όλη την Ευρώπη. Italia Costo corrente elettrica alle stelle

Σύμ­φω­να με τα επί­ση­μα στοι­χεία της contocorrenteonline.it, το κόστος της ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας χον­δρι­κής έχει αυξη­θεί από 38 ευρώ το 2020 σε 145 ευρώ το 2021, με την μέση τιμή να έχει τετρα­πλα­σια­στεί.
Τα αίτια εντο­πί­ζο­νται στην κερ­δο­σκο­πία στις ευρω­παϊ­κές αγο­ρές ETS “για τις εκπο­μπές διο­ξει­δί­ου του άνθρακα”. Italia Gobass verso lo sciopero dell’11 ottobre

Και όχι μόνο (θαυ­μά­στε κυνι­σμό)
Αρχής γενο­μέ­νης τον Ιανουά­ριο του 22, οι αρχές, «ελλεί­ψει περαι­τέ­ρω έκτα­κτων παρεμ­βά­σε­ων, θα πρέ­πει να ξεκι­νή­σουν μια δια­δι­κα­σία ανα­διά­τα­ξης των εσό­δων με έκτα­κτα τέλη και επί πλέ­ον χρε­ώ­σεις στο φυσι­κό αέριο και γενι­κό­τε­ρα, εντός της ευε­λι­ξί­ας που επι­τρέ­πει η συνε­τή –χρη­στή δια­χεί­ρι­ση» (σσ. δηλ. σφίξ­τε κι άλλο το ζωνά­ρι).
Με άλλα λόγια, δεδο­μέ­νης της τάσης των αγο­ρών ενέρ­γειας για αυξή­σεις έωςτου­λά­χι­στον, το πρώ­το 3μηνο του 2022 και χωρίς διαρ­θρω­τι­κά μέτρα — όπως η μετα­τό­πι­ση των επι­βα­ρύν­σε­ων στη γενι­κή φορο­λο­γία με κάποιο τρό­πο — ό,τι τυχόν μειώ­νε­ται θα πρέ­πει να ανα­κτά­ται άμε­σα.
Θυμί­ζου­με –συνε­χί­ζει η ανα­κοί­νω­ση, ότι τα νού­με­ρα (αυξή­σεις) αφο­ρούν οικο­γέ­νειες και μικρές επι­χει­ρή­σεις που δεν άλλα­ξαν ποτέ προ­μη­θευ­τή και παρέ­μει­ναν στην αγο­ρά «υψη­λό­τε­ρης προ­στα­σί­ας».
Για τους υπό­λοι­πους όλα εξαρ­τώ­νται από το τι συμ­βαί­νει και θα συμ­βαί­νει στην ελεύ­θε­ρη αγο­ρά
Italia sciopero generale🤔  Όλα αυτά, παρά το γεγο­νός ότι την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα η κυβέρ­νη­ση της Ρώμης ανα­κοί­νω­σε ότι θα καταρ­γη­θούν από τους λογα­ρια­σμούς οι φόροι που σχε­τί­ζο­νται με τις ανα­νε­ώ­σι­μες πηγές ενέρ­γειας και ότι θα στη­ρι­χθούν οικο­νο­μι­κά 5,5 εκα­τομ­μύ­ρια οικογένειες.

Προς το παρόν δε δια­κρί­νε­ται στη γει­το­νι­κή χώρα κάποια συστρά­τευ­ση ενά­ντια στα νέα γιου­ρού­σια κατά του λαϊ­κού εισο­δή­μα­τος, που δεν αφο­ρούν μόνο τις νέες αυξή­σεις στο ρεύ­μα, αλλά μια επί­θε­ση που έχει να κάνει –όπως και στη χώρα μας με τις βήμα-βήμα πολι­τι­κές απε­λευ­θέ­ρω­σης της ΕΕ (μετα­ξύ αυτών και της ενέργειας).
Θυμί­ζου­με πως από συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις βάσεις, έχει οργα­νω­θεί Γενι­κή Απερ­γία στις 11 Οκτώ­βρη (στην οποία πιθα­νά θα πάρουν και τα συμ­βι­βα­σμέ­να συν­δι­κά­τα και ομοσπονδίες)

Πηγή — περισσότερα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο