Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιταλία-βουλευτικές εκλογές: Πρώτο κόμμα το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ισχυρότερη δύναμη η συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς

Πρώ­το κόμ­μα στην Ιτα­λία ανα­δει­κνύ­ε­ται το Κίνη­μα Πέντε Αστέ­ρων (M5S) με το 30,92% των ψήφων και 235 έδρες στην κάτω Βου­λή, ωστό­σο ισχυ­ρό­τε­ρη πολι­τι­κή δύνα­μη στη χώρα είναι η συμ­μα­χία δεξιάς-άκρας δεξιάς με το 36,98% των ψήφων, βάσει των μέχρι τώρα απο­τε­λε­σμά­των, με πάνω από τα μισά εκλο­γι­κά τμή­μα­τα να έχουν ενσω­μα­τω­θεί, μετά τις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές της Κυρια­κής, σύμ­φω­να με την ηλε­κτρο­νι­κή έκδο­ση της εφη­με­ρί­δας Corriere della Sera, που επι­κα­λεί­ται στοι­χεία του ιτα­λι­κού υπουρ­γεί­ου Εσωτερικών.

Στις τάξεις της συμ­μα­χί­ας της δεξιάς, η Λέγκα του Βορ­ρά (συγκε­ντρώ­νει το 18,69% των ψήφων) υπό τον Ματέο Σαλ­βί­νι ανα­μέ­νε­ται να κατα­λά­βει 117 έδρες, το Φόρ­τσα Ιτά­λια (13,45%) του Σίλ­βιο Μπερ­λου­σκό­νι 102 και τα Αδέλ­φια της Ιτα­λί­ας (4,25%) 28, κατά τα στοι­χεία της Κοριέ­ρε ντέ­λα Σέρα.

Το Δημο­κρα­τι­κό Κόμ­μα (PD) βλέ­πει το ποσο­στό του να υπο­χω­ρεί στο 24,40% και θα κατα­λά­βει 107 έδρες στην επό­με­νη ιτα­λι­κή κάτω Βου­λή, ενώ το αρι­στε­ρό κόμ­μα Ελεύ­θε­ροι και Ίσοι περιο­ρί­ζε­ται στο 3,55% των ψήφων και δεν θα ξεπε­ρά­σει τις 15 έδρες στο σώμα, κατά τα μέχρι στιγ­μής απο­τε­λέ­σμα­τα της χθε­σι­νής ψηφοφορίας.

Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Ιταλίας

Στο 0,32 το ποσο­στό του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Ιτα­λί­ας, με περί­που 100.000 ψήφους (Στο 37% της κατα­μέ­τρη­σης). Βασι­κό ζητού­με­νο όλης της προ­ε­κλο­γι­κής του δρά­σης ήταν η απο­κά­λυ­ψη της στρα­τη­γι­κής του μεγά­λου κεφα­λαί­ου μέσω των δια­φό­ρων κομ­μά­των του, η συγκέ­ντρω­ση δυνά­με­ων για την οργά­νω­ση του αγώ­να στους χώρους δου­λειάς, στις σχο­λές, στα σχο­λεία, στις γει­το­νιές. Στην ομι­λία του στην κεντρι­κή προ­ε­κλο­γι­κή συγκέ­ντρω­ση του Κόμ­μα­τος στη Ρώμη, την περα­σμέ­νη Πέμ­πτη, ο Μάρ­κο Ρίτσο, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Ιτα­λί­ας, σημεί­ω­σε ανά­με­σα σε άλλα:

«Γυρί­σα­με όλη τη χώρα με εκα­το­ντά­δες εκδη­λώ­σεις, εξορ­μή­σεις, περιο­δεί­ες. Μας ρωτά­νε, τι απο­τέ­λε­σμα περι­μέ­νε­τε; Για μας το απο­τέ­λε­σμα υπάρ­χει ήδη. Συνα­ντη­θή­κα­με με χιλιά­δες ανθρώ­πους, συζη­τή­σα­με μαζί τους, τους εξη­γή­σα­με τη δική μας πρό­τα­ση, την προ­ο­πτι­κή που είναι πέρα από αυτές τις εκλο­γές. Μεγα­λώ­νει ο περί­γυ­ρος των Οργα­νώ­σε­ών μας. Είμα­στε ιδιαί­τε­ρα ικα­νο­ποι­η­μέ­νοι από την παρου­σία της νέας γενιάς, όπως και στη σημε­ρι­νή συγκέντρωση.

Κατε­βαί­νου­με σε αυτές τις εκλο­γές με το σύμ­βο­λό μας, με τη σημαία του αγώ­να για μια άλλη κοι­νω­νία, την κόκ­κι­νη σημαία με το σφυ­ρο­δρέ­πα­νο, που την κρα­τή­σα­με ψηλά. Κατε­βαί­νου­με στις εκλο­γές ενά­ντια στην ΕΕ, το ΔΝΤ, το ΝΑΤΟ, ενά­ντια σε αυτό το βάρ­βα­ρο σύστη­μα της εκμετάλλευσης.

(…) Χάρη σε όλους εσάς, όλους τους συντρό­φους και φίλους του Κόμ­μα­τος, δίνου­με το “παρών”, αξιο­ποι­ή­σα­με περισ­σό­τε­ρο τις εκλο­γές για να οικο­δο­μή­σου­με περαι­τέ­ρω το Κόμ­μα. Ενα ισχυ­ρό και συνε­πές ΚΚ παντού, στη­ρι­ζό­με­νοι στη θεω­ρία μας, στην οργά­νω­ση, στη διε­θνι­στι­κή αλληλεγγύη».

Το στίγμα των Κομμάτων

Το Κίνη­μα Πέντε Αστέ­ρων» (M5S)  απο­τύ­πω­σε τον αυξα­νό­με­νο προ­βλη­μα­τι­σμό για τη συμ­με­το­χή στην ΕΕ, που συν­δέ­ε­ται βέβαια πρώ­τα απ’ όλα με την ανη­συ­χία των ιτα­λι­κών ομί­λων για το πώς θα δια­πραγ­μα­τευ­θεί καλύ­τε­ρα το ιτα­λι­κό κρά­τος τα συμ­φέ­ρο­ντά τους. Πάντως, οι παλιό­τε­ρα υψη­λοί αντι-ΕΕ τόνοι έχουν «κατα­λα­γιά­σει», με ηγε­τι­κά στε­λέ­χη να υπό­σχο­νται τη δια­σφά­λι­ση μιας «στα­θε­ρής, υπεύ­θυ­νης και πιο ισχυ­ρής κυβέρ­νη­σης στην Ευρώπη».

Βεβαί­ως, το «αντι­συ­στη­μι­κό» προ­φίλ που «φόρε­σε» συχνά το «Κίνη­μα», δεν μπο­ρεί να κρύ­ψει τις βαθιά ταξι­κές υπέρ του κεφα­λαί­ου προ­τά­σεις του, όπως για παρά­δειγ­μα την προ­τε­ραιό­τη­τα στην «κατάρ­γη­ση της γρα­φειο­κρα­τί­ας για τις επι­χει­ρή­σεις» και στα μέτρα που θα τονώ­σουν την «ευελ­φά­λεια», αφού — όπως δήλω­σε και ο υπο­ψή­φιος πρω­θυ­πουρ­γός με το «Κίνη­μα», Λουί­τζι Ντι Μάγιο — αυτά θα απο­τε­λέ­σουν το μέσο για πιο «αντα­γω­νι­στι­κές επιχειρήσεις».

Το κυβερ­νών Δημο­κρα­τι­κό Κόμ­μα (PD) διεκ­δι­κεί με αξιώ­σεις ρόλο στο μετε­κλο­γι­κό σκη­νι­κό, αν και «λαβω­μέ­νο» από τις απο­χω­ρή­σεις πολ­λών στε­λε­χών του, όπως αυτών που δημιούρ­γη­σαν το κόμ­μα Liberi e uguali (LeU — «Ελεύ­θε­ροι και Ισοι»). «Αρι­στε­ρός σημαί­νει να είσαι υπε­ρή­φα­νος για ό,τι έκα­νε η κυβέρ­νη­ση αυτά τα χρό­νια», επέ­με­νε ο Μ. Ρέν­τσι πριν από μερι­κές μέρες, εκφρά­ζο­ντας την ετοι­μό­τη­τα του PD να εντεί­νει την αντι­λαϊ­κή επί­θε­ση, αλλά και να πρω­το­στα­τή­σει στην ανα­βάθ­μι­ση της ΕΕ, με προ­τά­σεις όπως η δημιουρ­γία «Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών της Ευρώπης».

Στην ίδια κατεύ­θυν­ση κινεί­ται και το προ­α­να­φερ­θέν νεο­σύ­στα­το σχή­μα «Ελεύ­θε­ροι και Ισοι» (LeU), που εστιά­ζει στην ανά­γκη να αυξη­θούν οι επεν­δύ­σεις στις υπο­δο­μές και την Ερευ­να και μιλά για την ανά­γκη μιας «Νέας Πρά­σι­νης Συμ­φω­νί­ας για την ανά­καμ­ψη της οικο­νο­μί­ας μέσω της οικο­λο­γί­ας». Να σημειω­θεί ότι πρό­σφα­τα, ο επι­κε­φα­λής τους, Πιέ­τρο Γκρά­σο, άφη­σε ανοι­χτό το ενδε­χό­με­νο συνερ­γα­σί­ας με το M5S «αν πλη­ρού­νται οι συν­θή­κες για προ­τά­σεις που ται­ριά­ζουν με τις αξί­ες και αρχές μας». Με δεδο­μέ­νο ότι καμιά δύνα­μη δεν φαί­νε­ται ότι θα συγκε­ντρώ­σει ποσο­στό ικα­νό να σχη­μα­τί­σει μόνη της κυβέρ­νη­ση, ανα­μέ­νο­νται έντο­να παζάρια.

Πολ­λή κου­βέ­ντα γίνε­ται για την επί­σης ευρω­σκε­πτι­κι­στι­κή «Λέγκα του Βορ­ρά» (που έχει κατα­λή­ξει ότι θα συνερ­γα­στεί με τη «Φόρ­τσα Ιτά­λια» του Σ. Μπερ­λου­σκό­νι και τους νεο­φα­σί­στες «Αδελ­φούς της Ιτα­λί­ας»), που επί­σης εμφα­νί­ζε­ται ως δήθεν αντι­συ­στη­μι­κό σχή­μα, ενώ είναι κι αυτό βαθιά ταγ­μέ­νο στις ανά­γκες του κεφαλαίου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο