Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιταλία: Γερνά ο πληθυσμός, ρεκόρ θανάτων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο μεγα­λύ­τε­ρος αριθ­μός θανά­των μετά τον Β ‘Παγκό­σμιο Πόλε­μο κατα­γρά­φε­ται φέτος στην Ιτα­λία, ανα­φέ­ρει στο ρεπορ­τάζ της η γερ­μα­νι­κή ραδιο­φω­νία Deutschlandfunk, επι­κα­λού­με­νη δηλώ­σεις του επι­κε­φα­λής του Εθνι­κού Ινστι­τού­του Στα­τι­στι­κής της Ιτα­λί­ας (Istat).

“Θα ξεπε­ρά­σου­με το όριο των 700.000 θανά­των φέτος”, είπε ο πρό­ε­δρος του Istat, Τζιαν Κάρ­λο Μπλαν­τζιάρ­ντο, στο τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο Rai 3. Αυτό είναι ανη­συ­χη­τι­κό, διό­τι η Ιτα­λία είχε φτά­σει αυτόν τον αριθ­μό το 1944, κατά τη διάρ­κεια του Β ‘Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου. Το δε ποσο­στό των γεν­νή­σε­ων μειώ­θη­κε από 420.000 πέρυ­σι σε 400.000 φέτος.

Οι Ιτα­λοί είναι όλο και λιγό­τε­ροι και η μέση ηλι­κία τους συνε­χί­ζει να αυξά­νε­ται, η μετα­νά­στευ­ση δεν είναι αρκε­τή για να αντι­σταθ­μί­σει τη δημο­γρα­φι­κή συρ­ρί­κνω­ση, όπως ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα το Istat.

Στα τέλη του 2019, η Ιτα­λία είχε 59.641.488 κατοί­κους, δηλα­δή σχε­δόν 175.000 λιγό­τε­ρους σε σχέ­ση με τα τέλη του 2018 (-0,3%) και μόνο 207.000 περισ­σό­τε­ρους σε σύγκρι­ση με το 2011, ημε­ρο­μη­νία της τελευ­ταί­ας μεγά­λης απο­γρα­φής, σύμ­φω­να πάντα με το Istat.

Η Ιτα­λία επλή­γη επί­σης σκλη­ρά από την παν­δη­μία του κορο­νοϊ­ού. Σύμ­φω­να με τις υγειο­νο­μι­κές αρχές, έχουν κατα­γρα­φεί περί­που 1,86 εκα­τομ­μύ­ρια κρού­σμα­τα κορο­νοϊ­ού. Του­λά­χι­στον 65.000 άνθρω­ποι πέθα­ναν από τον ιό.

Σύμ­φω­να επί­σης με την ανω­τέ­ρω στα­τι­στι­κή υπη­ρε­σία, ο πλη­θυ­σμός της Ιτα­λί­ας γερ­νά συνε­χώς. Η μέση ηλι­κία αυξή­θη­κε από τα 43 χρό­νια το 2011 στα 45 χρό­νια φέτος.

Πηγές: Deutschlandfunk, AFP

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο