Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιταλία: Εικόνες-σοκ από βίαιη επίθεση σωφρονιστικών υπαλλήλων σε κρατούμενους φυλακής (ΒΙΝΤΕΟ)

Σοκ έχει προ­κλη­θεί στην ιτα­λι­κή κοι­νή γνώ­μη μετά από ανάρ­τη­ση στο δια­δί­κτυο, ανα­λυ­τι­κού βίντεο που δεί­χνει την άσκη­ση τρο­μα­κτι­κής βίας στους κρα­τού­με­νους, από τους σωφρο­νι­στι­κούς υπαλ­λή­λους, στο σωφρο­νι­στι­κό ίδρυ­μα της Σάντα Μαρία Κάπουα Βέτε­ρε, έξω από την Νάπολη.

Οι εικό­νες προ­έρ­χο­νται από τις εσω­τε­ρι­κές κάμε­ρες ασφα­λεί­ας και η οργα­νω­μέ­νη επί­θε­ση σε βάρος των φυλα­κι­σμέ­νων πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στις 20 Απρι­λί­ου του 2020. Μια μέρα μετά, δηλα­δή, την δια­μαρ­τυ­ρία των κρα­του­μέ­νων (η οποία δεν είχε βίαιη εξέ­λι­ξη) με την οποία ζητού­σαν τεστ και μάσκες προ­στα­σί­ας κατά του κορονοϊού.

Στο βίντεο δια­κρί­νο­νται ξεκά­θα­ρα σωφρο­νι­στι­κοί υπάλ­λη­λοι να χτυ­πούν με δύνα­μη στο κεφά­λι τους κρα­τού­με­νους, ακό­μη και ανά­πη­ρους, στους δια­δρό­μους και στους κοι­νούς χώρους των φυλα­κών. Πολ­λοί ανα­γκά­σθη­καν να γονα­τί­σουν, εντε­λώς γυμνοί, ενώ οι σωφρο­νι­στι­κοί υπάλ­λη­λοι τους χτυ­πού­σαν με τα κρά­νη τους.

Σε ανταλ­λα­γή μηνυ­μά­των τους, μερι­κοί σωφρο­νι­στι­κοί υπάλ­λη­λοι είχαν γρά­ψει χαρα­κτη­ρι­στι­κά: «θα τους σκο­τώ­σου­με σαν τα μοσχάρια».

Η εισαγ­γε­λία της Σάντα Μαρία Κάπουα Βέτε­ρε ξεκί­νη­σε έρευ­να, και στην υπό­θε­ση, μέχρι αυτή την στιγ­μή, εμπλέ­κο­νται πενή­ντα δυο μέλη της σωφρο­νι­στι­κής αστυ­νο­μί­ας. Είκο­σι ένας κατη­γο­ρού­με­νοι εστά­λη­σαν σε κατ΄οίκον περιο­ρι­σμό, και είκο­σι τρεις παύ­θη­καν από τα καθή­κο­ντά τους.

Σήμε­ρα, το κεντρο­α­ρι­στε­ρό Δημο­κρα­τι­κό Κόμ­μα ζήτη­σε από την υπουρ­γό δικαιο­σύ­νης, Μάρ­τα Καρ­τά­μπρια, να πλη­ρο­φο­ρή­σει ανα­λυ­τι­κά το κοι­νο­βού­λιο, σχε­τι­κά με το τρο­με­ρό αυτό συμ­βάν. Από την μεριά του, αντί­θε­τα, ο γραμ­μα­τέ­ας της Λέγκα, Ματέο Σαλ­βί­νι, δήλω­σε ότι «είναι αλλη­λέγ­γυος με τους σωφρο­νι­στι­κή αστυ­νο­μία, διό­τι χρειά­ζε­ται περισ­σό­τε­ρος σεβα­σμός προς τις αστυ­νο­μι­κές δυνάμεις».

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο