Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιταλία εκλογές: Το βέβαιο είναι ότι θα προκύψει κυβέρνηση εχθρική στο λαό

Άνοι­ξαν σήμε­ρα το πρωί οι κάλ­πες για τις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές στην Ιτα­λία, στις οποί­ες η ακρο­δε­ξία συμ­μα­χία είναι το φαβο­ρί, σύμ­φω­να με τις δημο­σκο­πή­σεις, την επι­κε­φα­λής της, Τζ. Μελό­νι, ως πιθα­νή πρωθυπουργός

Πριν ακό­μη να ανοί­ξουν τα εκλο­γι­κά τμή­μα­τα στις 08:00 ώρα Ελλά­δος, κόσμος σχη­μά­τι­ζε ουρές έξω από αυτά.

Τα εκλο­γι­κά τμή­μα­τα θα κλεί­σουν τα μεσά­νυ­χτα ώρα Ελλά­δος. Μόλις κλεί­σουν οι κάλ­πες ανα­μέ­νε­ται να δοθούν στη δημο­σιό­τη­τα τα απο­τε­λέ­σμα­τα σει­ράς δημο­σκο­πή­σε­ων κατά την έξο­δο από τις κάλ­πες (exit poll).

Το 51,74% των πολι­τών με δικαί­ω­μα ψήφου είναι γυναί­κες, και το υπό­λοι­πο 48,26% άνδρες, ενώ 4.741.790 είναι από­δη­μοι Ιτα­λοί. Συνο­λι­κά, σε όλη την ιτα­λι­κή επι­κρά­τεια, τα εκλο­γι­κά τμή­μα­τα είναι 61.566, η μεγά­λη πλειο­ψη­φία των οποί­ων φιλο­ξε­νεί­ται σε σχο­λι­κά συγκρο­τή­μα­τα. Σύμ­φω­να με τις μετε­ω­ρο­λο­γι­κές προ­βλέ­ψεις, του­λά­χι­στον στο ένα τρί­το της χώρας, κατά τη διάρ­κεια, σχε­δόν όλης της ημέ­ρας, ανα­μέ­νο­νται σφο­δρές βρο­χο­πτώ­σεις. Κάτι που, σύμ­φω­να με αρκε­τούς ανα­λυ­τές, θα μπο­ρού­σε να συμ­βά­λει στη μεί­ω­ση του ποσο­στού συμ­με­το­χής των πολι­τών στην εκλο­γι­κή διαδικασία.

Δύο οι κύριες συμ­μα­χί­ες κομ­μά­των που μετέ­χουν στην εκλο­γι­κή ανα­μέ­τρη­ση: το ακρο­δε­ξιό μέτω­πο (με τα Αδέλ­φια της Ιτα­λί­ας, την Λέγκα και την Φόρ­τσα Ιτά­λια) ‑εμφα­νί­ζε­ται στα­θε­ρά πρώ­τος στις δημο­σκο­πή­σεις, ακό­μη και με ποσο­στά 45% — 47%, κατο­χυ­ρώ­νο­ντας από­λυ­τη κοι­νο­βου­λευ­τι­κή πλειο­ψη­φία- και το σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό (Δημο­κρα­τι­κό Κόμ­μα, Περισ­σό­τε­ρη Ευρώ­πη, Συμ­μα­χία Οικο­λό­γων και Ιτα­λι­κής Αρι­στε­ράς και Επι­λο­γή Πολι­τών) ‑εμφα­νί­ζε­ται γύρω στο 28%.

Παράλ­λη­λα, ως ανε­ξάρ­τη­τη δύνα­μη παίρ­νει μέρος στις ιτα­λι­κές εκλο­γές το Κίνη­μα Πέντε Αστέ­ρων, γύρω στο 11%, ενώ η «κεντρώα συμ­μα­χία» του «Azione» (Δρά­ση) του πρώ­ην υπουρ­γού Οικο­νο­μι­κής Ανά­πτυ­ξης, Κ. Καλέ­ντα, και το κόμ­μα του πρώ­ην πρω­θυ­πουρ­γού Μ. Ρέν­τσι εμφα­νί­ζο­νται στο 5% — 6%. Δικό του κόμ­μα έχει ιδρύ­σει ο πρώ­ην ΥΠΕΞ και πρώ­ην στέ­λε­χος των Πέντε Αστέ­ρων, Λουί­τζι Ντι Μάιο.

Ο εκλο­γι­κός νόμος με τον οποίο διε­ξά­γε­ται η σημε­ρι­νή ανα­μέ­τρη­ση εφαρ­μό­σθη­κε για πρώ­τη φορά το 2018 και βασί­ζε­ται κατά δυο τρί­τα στην απλή ανα­λο­γι­κή και κατά ένα τρί­το στο πλειοψηφικό.

Μόλις κλεί­σουν οι κάλ­πες, τα μεγα­λύ­τε­ρα μέσα ενη­μέ­ρω­σης της Ιτα­λί­ας πρό­κει­ται να παρου­σιά­σουν σει­ρά Exit Poll, ενώ η κατα­μέ­τρη­ση των ψήφων ανα­μέ­νε­ται να ολο­κλη­ρω­θεί τη Δευ­τέ­ρα το πρωί.

Επί της ουσί­ας, όποιος «συνα­σπι­σμός» και αν επι­κρα­τή­σει, η πολι­τι­κή που θα ακο­λου­θή­σει υπέρ ιτα­λι­κών και όχι μόνο μονο­πω­λια­κών ομί­λων είναι δεδομένη.

Η σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κή συμ­μα­χία και ο «κεντρώ­ος πόλος» έχουν βασί­σει την προ­ε­κλο­γι­κή τους εκστρα­τεία στο ότι πρέ­πει να συνε­χι­στεί η «ατζέ­ντα Ντρά­γκι», παρου­σιά­ζο­νται ως οι πιο «συνε­πείς» εκφρα­στές της δέσμευ­σης της Ιτα­λί­ας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, ενώ κατη­γο­ρούν τον «κεντρο­δε­ξιό» συνα­σπι­σμό ότι «κοι­τά­ει» προς τη Ρωσία και δια­λέ­γει λάθος συμ­μα­χί­ες για την Ιτα­λία εντός της ΕΕ, αλλά και ότι απει­λεί τη δημο­κρα­τία στη χώρα. Τα δε Πέντε Αστέ­ρια, αφού δια­δρα­μά­τι­σαν σημα­ντι­κό ρόλο στην ενσω­μά­τω­ση της λαϊ­κής δυσα­ρέ­σκειας και την προ­ώ­θη­ση της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής τα προη­γού­με­να χρό­νια. επι­χει­ρούν τώρα να παί­ξουν το χαρ­τί μιας «επι­στρο­φής στις ρίζες» τους.

Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, τα απο­προ­σα­να­το­λι­στι­κά διλήμ­μα­τα που λαν­σά­ρο­νται προ­ε­κλο­γι­κά, δεν αναι­ρούν το γεγο­νός ότι όλες οι παρα­πά­νω δυνά­μεις δεν αμφι­σβη­τούν τη στρα­τη­γι­κή τοπο­θέ­τη­ση του ιτα­λι­κού κεφα­λαί­ου στο ευρω­α­τλα­ντι­κό μπλοκ και την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή που προ­ϋ­πο­θέ­τει η στή­ρι­ξη της κερ­δο­φο­ρί­ας του — αυτή ήταν και η βάση της κυβέρ­νη­σης «εθνι­κής ενό­τη­τας» και των σημε­ρι­νών εκλο­γι­κών συνερ­γα­σιών — ενώ εκφρά­ζο­νται αντι­θέ­σεις για το πώς μέσα σε αυτό το πλαί­σιο μπο­ρούν να εξυ­πη­ρε­τη­θούν καλύ­τε­ρα τα συμ­φέ­ρο­ντα του ιτα­λι­κού κεφαλαίου.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κές είναι και οι «καθη­συ­χα­στι­κές» τοπο­θε­τή­σεις από εκπρο­σώ­πους της ιτα­λι­κής αστι­κής τάξης, της Ουά­σιγ­κτον και των Βρυξελλών.

Την ίδια στιγ­μή, η θέση των εργα­ζο­μέ­νων και των ανέρ­γων επι­δει­νώ­νε­ται και πάνω από 9 εκατ. άνθρω­ποι στην Ιτα­λία αντι­με­τω­πί­ζουν σοβα­ρές δυσκο­λί­ες «απα­σχό­λη­σης», όπως τις ονο­μά­ζει η έκθε­ση του Ιδρύ­μα­τος «Di Vittorio», του συν­δι­κά­του CGIL.

Η έκθε­ση ανέ­φε­ρε ότι το 2021 το 16% του ενή­λι­κου πλη­θυ­σμού ήταν άνερ­γοι, ποσο­στό στο οποίο περι­λαμ­βά­νο­νται και μακρο­χρό­νια άνερ­γοι που έχουν παραι­τη­θεί από τις προ­σπά­θειες να βρουν δου­λειά. Ετσι, σύμ­φω­να με την έκθε­ση, σχε­δόν 4,3 εκατ. άνθρω­ποι ήταν άνερ­γοι στην Ιτα­λία πέρυ­σι. Σύμ­φω­να με πρό­σφα­τα στοι­χεία της ISTAT, στο δεύ­τε­ρο εξά­μη­νο του 2022 η επί­ση­μη ανερ­γία ανήλ­θε σε 8,1% (2,025 εκατ. επί­ση­μα άνεργοι).

Η έκθε­ση ανέ­φε­ρε ότι υπάρ­χουν άλλα 4,9 εκατ. άτο­μα που αντι­με­τω­πί­ζουν «δυσκο­λί­ες στην απα­σχό­λη­ση», παρό­λο που έχουν δου­λειά, όπως π.χ. εργα­ζό­με­νοι με συμ­βά­σεις μερι­κής απα­σχό­λη­σης, που θέλουν πλή­ρους απα­σχό­λη­σης ή οι εργα­ζό­με­νοι σε προ­σω­ρι­νές θέσεις εργασίας.

Επί­σης, περισ­σό­τε­ροι από 1 στους 4 ανθρώ­πους στην Ιτα­λία (25,2% του πλη­θυ­σμού) κιν­δύ­νευαν από φτώ­χεια ή κοι­νω­νι­κό απο­κλει­σμό το 2021, σύμ­φω­να με εκτί­μη­ση της «Eurostat».

Σε συν­θή­κες όπου ο πλη­θω­ρι­σμός «σπά­ει» κάθε μήνα ρεκόρ — έφτα­σε στο 8,4% των Αύγου­στο — περί­που 1 στους 3 δηλώ­νει ότι πιθα­νόν δεν θα μπο­ρεί να πλη­ρώ­σει τους λογα­ρια­σμούς Ενέρ­γειας τους επό­με­νους μήνες και 57% ότι δυσκο­λεύ­ε­ται να πλη­ρώ­σει το ενοί­κιο, σύμ­φω­να με την ένω­ση κατα­να­λω­τών Coop. Μάλι­στα, 26% θεω­ρεί σχε­δόν βέβαιο ότι θα καθυ­στε­ρεί ή θα στα­μα­τή­σει να πλη­ρώ­νει λογα­ρια­σμούς και ενοίκια.

Την ίδια ώρα, χαρα­κτη­ρι­στι­κά για την ασυ­δο­σία που έχουν δια­σφα­λί­σει στη μεγα­λο­ερ­γο­δο­σία τα κόμ­μα­τα του κεφα­λαί­ου είναι τα στοι­χεία για τα εργα­τι­κά δυστυ­χή­μα­τα που έχουν πάρει δια­στά­σεις «επι­δη­μί­ας» τα τελευ­ταία χρό­νια στην Ιτα­λία — το 2021 κατα­γρά­φη­καν 1.221 θάνα­τοι εργα­ζο­μέ­νων εν ώρα δου­λειάς! — ο αντιεκ­παι­δευ­τι­κός νόμος «Εναλ­λα­γή Σχο­λεί­ου — Εργα­σί­ας» που στο όνο­μα της «μαθη­τεί­ας» στέλ­νει νέους από την ηλι­κία των 15 ετών να δου­λεύ­ουν τζά­μπα, χωρίς δικαιώ­μα­τα και ασφα­λείς συν­θή­κες, η κατα­στο­λή απέ­να­ντι σε απερ­γούς, αγω­νι­στι­κά συν­δι­κά­τα, κινη­το­ποι­ή­σεις μαθη­τών κ.ο.κ.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο