Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιταλία — Ευρωεκλογές: Ξεπέρασε τις 200.000 ψήφους το Κομμουνιστικό Κόμμα

Με επι­τυ­χία — δεδο­μέ­νων των πολι­τι­κών συν­θη­κών — έδω­σε τον αγώ­να των ευρω­ε­κλο­γών το ΚΚ Ιτα­λί­ας (PCI Partito Comunista Italiano), το οποίο συγκέ­ντρω­σε περισ­σό­τε­ρες από 200.000 ψήφους, τρι­πλα­σιά­ζο­ντας το ποσο­στό του σε σχέ­ση με τις προη­γού­με­νες εκλογές.

PCI_233_MILA

Πιο συγκε­κρι­μέ­να, το ΚΚ Ιτα­λί­ας συγκέ­ντρω­σε 233.000 ψήφους απο­σπώ­ντας ένα ποσο­στό της τάξης του 0,88%. Το συγκε­κρι­μέ­νο απο­τέ­λε­σμα, παρ’ ότι φαι­νο­με­νι­κά μικρό, απο­τε­λεί άθλο για ένα σχε­τι­κά νέο κόμ­μα το οποίο κλή­θη­κε να παλέ­ψει μέσα σε κλί­μα έντο­νης πολι­τι­κής πόλω­σης και ευρύ­τε­ρης συντη­ρη­τι­κής στρο­φής των Ιτα­λών ψηφοφόρων.

PCI logo

Με μήνυ­μα του στο twitter, o γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του κόμ­μα­τος Μάρ­κο Ρίτσο σημειώ­νει ότι το PCI — ΚΚ Ιτα­λί­ας ήταν παρών στις εκλο­γές και θα συνε­χί­σει να είναι παρών στα εργο­στά­σια, στα πανε­πι­στή­μια και τις λαϊ­κές γει­το­νιές, εκεί όπου χτυ­πά η καρ­διά του κόσμου της εργα­σί­ας. Κοι­νω­νι­κή συμ­μα­χία, όχι πολι­τι­κός συμ­βι­βα­σμός” ανα­φέ­ρει χαρα­κτη­ρι­στι­κά στο μήνυ­μα του ο Ρίτσο.

Αξί­ζει να σημειω­θεί ότι το ΚΚ Ιτα­λί­ας συμ­με­τεί­χε στις ευρω­ε­κλο­γές με την καθο­ρι­στι­κή διε­θνι­στι­κή συμ­βο­λή του ΚΚΕ. Ο εκλο­γι­κός νόμος της Ιτα­λί­ας απαι­τού­σε από τα κόμ­μα­τα εκτός Βου­λής την κατά­θε­ση εκα­το­ντά­δων χιλιά­δων υπο­γρα­φών προ­κει­μέ­νου να πάρουν μέρος στις εκλο­γές, κάτι που για ένα νέο κόμ­μα όπως το ΚΚ Ιτα­λί­ας ήταν πρα­κτι­κά αδύνατο.

PCI logo full

Το ΚΚ Ιτα­λί­ας συμ­με­τεί­χε τελι­κά στην εκλο­γι­κή δια­δι­κα­σία χωρίς να χρειά­ζε­ται να συλ­λέ­ξει υπο­γρα­φές, σαν μέλος της Ευρω­παϊ­κής Κομ­μου­νι­στι­κής Πρω­το­βου­λί­ας η οποία εκπρο­σω­πεί­ται στο Ευρω­παϊ­κό Κοι­νο­βού­λιο από το ΚΚΕ.


[πλη­ρο­φο­ρί­ες εδώ & βίντεο του PCI (ομι­λία από την προ­ε­κλο­γι­κή συγκέ­ντρω­ση του ΚΚΕ στο Σύνταγ­μα)] |> επί­ση­μο site

Το γενι­κό­τε­ρο πολι­τι­κό κλί­μα στην Ιτα­λία χαρα­κτη­ρί­ζε­ται από δεξιά στρο­φή, με την ακρο­δε­ξιά Λίγκα του Σαλ­βί­νι να απο­σπά το 34,33% των ψήφων και το σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό Δημο­κρα­τι­κό Κόμ­μα το 22,67%.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο