Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιταλία: «Κλείδωσε η κυβέρνηση Λέγκα — Πέντε Αστέρων» με στήριξη από την άκρα δεξιά

Η κυβερ­νη­τι­κή συνερ­γα­σία της Λέγκα με τα Πέντε Αστέ­ρια «έχει κλει­δώ­σει», όπως μετα­δί­δουν όλα τα ιτα­λι­κά μέσα ενημέρωσης.

Σύμ­φω­να με τις μέχρι τώρα πλη­ρο­φο­ρί­ες, πρω­θυ­πουρ­γός θα είναι ο Τζου­ζέ­πε Κόντε, ενώ αντι­πρό­ε­δροι της κυβέρ­νη­σης θα ανα­λά­βουν οι επι­κε­φα­λής της Λέγκα και των Πέντε Αστέ­ρων, Ματ­τέο Σαλ­βί­νι και Λουί­τζι Ντι Μάιο.

Σύμ­φω­να με τα ιτα­λι­κά ΜΜΕ, το υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών ανα­λαμ­βά­νει ο καθη­γη­τής Τζιο­βά­νι Τρία και ο Έντσο Μιλα­νέ­ζι το υπουρ­γείο Εξωτερικών.

Υπήρ­ξε επί­σης συμ­φω­νία για τον Πάο­λο Σαβό­να, ο οποί­ος δεν θα είναι ο υπουρ­γός Οικο­νο­μί­ας, αλλά θα ανα­λά­βει τις ευρω­παϊ­κές υποθέσεις.

Τα Πέντε Αστέ­ρια ανα­λαμ­βά­νουν, μετα­ξύ των άλλων, το σημα­ντι­κό υπουρ­γείο Δικαιο­σύ­νης και η Λέγκα, με τον γραμ­μα­τέα της, εκεί­νο των Εσωτερικών.

Η άκρα δεξιά με τα «Αδέλ­φια της Ιτα­λί­ας» δεν έχει παρου­σία στην κυβέρ­νη­ση, αλλά προ­τί­θε­ται να τη στη­ρί­ξει στο κοινοβούλιο.

Με δεδο­μέ­νη τη νέα συμ­φω­νία μετα­ξύ και M5S και Λέγκας, ο Κάρ­λο Κοτα­ρέ­λι ανα­μέ­νε­ται να μετα­βεί από­ψε στο Κυρη­νά­λιο για να επι­στρέ­ψει την εντο­λή που του είχε δώσει ο πρό­ε­δρος Ματα­ρέ­λα, ώστε να διευ­κο­λύ­νει τη σύστα­ση πολι­τι­κής κυβέρνησης.

(ακο­λου­θεί μετα­γε­νέ­στε­ρη προσθήκη)

Αύριο Παρασκευή η ορκωμοσία

Ο νέος Ιτα­λός πρω­θυ­πουρ­γός Τζου­ζέ­πε Κόντε παρου­σί­α­σε τη λίστα των υπουρ­γών του, στο τέλος της συνά­ντη­σής του με τον Ιτα­λό πρό­ε­δρο της Δημο­κρα­τί­ας Σέρ­τζιο Ματ­τα­ρέλ­λα σήμε­ρα το βράδυ.

Όπως είχε προ­α­ναγ­γελ­θεί, οι αρχη­γοί των Πέντε Αστέ­ρων και της Λέγκα, Ματ­τέο Σαλ­βί­νι και Λουί­τζι Ντι Μάιο θα είναι αντι­πρό­ε­δροι της κυβέρ­νη­σης, και υπουρ­γοί, αντί­στοι­χα, Εσω­τε­ρι­κών και Εργα­σί­ας. Η κυβέρ­νη­ση θα ορκι­σθεί αύριο το από­γευ­μα στις 4 ώρα Ιταλίας.

Παράλ­λη­λα, στην νέα κυβέρ­νη­ση θα υπάρ­χει υπουρ­γείο για την Κάτω Ιτα­λία, και για την οικο­γέ­νεια και τα άτο­μα με ειδι­κές ανά­γκες. Νέος υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών είναι ο καθη­γη­τής Τζο­βά­νι Τρία, ενώ ο συνά­δελ­φός του Πάο­λο Σαβό­να ανα­λαμ­βά­νει το υπουρ­γείο Ευρω­παϊ­κών θεμάτων.

«Θα εργα­σθού­με εντα­τι­κά για την επί­τευ­ξη των πολι­τι­κών στό­χων που περιέ­χο­νται στο κυβερ­νη­τι­κό συμ­βό­λαιο και για να βελ­τιώ­σου­με την ποιό­τη­τα ζωής των Ιτα­λών», τόνι­σε ο Τζου­ζέ­πε Κόντε.

Την κυβέρ­νη­ση συν­θέ­τουν η Λέγκα και τα Πέντε Αστέ­ρια. Τελι­κά, το ακρο­δε­ξιό κόμ­μα Αδέλ­φια της Ιτα­λί­ας έκα­νε γνω­στό ότι θα επι­λέ­ξει την απο­χή, ενώ το νέο κυβερ­νη­τι­κό σχή­μα θα κατα­ψη­φί­σουν τόσο το κεντρο­α­ρι­στε­ρό Δημο­κρα­τι­κό Κόμ­μα, όσο και η Φόρ­τσα Ιτά­λια του Σίλ­βιο Μπερλουσκόνι.

«Κοπιά­σα­με πολύ, τώρα ελπί­ζω να μην υπάρ­ξουν άλλες εκπλή­ξεις», δήλω­σε από το Μιλά­νο, όπου επέ­στρε­ψε από­ψε, ο γραμ­μα­τέ­ας της Λέγκα, Ματ­τέο Σαλβίνι.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο