Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιταλία: Ο Ντράγκι παρουσίασε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Ο νέος πρω­θυ­πουρ­γός της Ιτα­λί­ας Μάριο Ντρά­γκι συνα­ντή­θη­κε με τον πρό­ε­δρο της Δημο­κρα­τί­ας Σέρ­τζιο Ματα­ρέ­λα για να του παρου­σιά­σει τον κατά­λο­γο των υπουρ­γών του. Η σύν­θε­ση της νέας κυβέρ­νη­σης εγκρί­θη­κε από τον Ματα­ρέ­λα και η ορκω­μο­σία της ορί­σθη­κε για αύριο στις 12 το μεση­μέ­ρι, ώρα Ιταλίας.

Οι υπουρ­γοί της κυβέρ­νη­σης του Μάριο Ντρά­γκι είναι πρό­σω­πα που προ­έρ­χο­νται από τον χώρο της πολι­τι­κής αλλά και τεχνοκράτες.

Σε ό,τι αφο­ρά τις θέσεις κλει­διά, στο υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών παρα­μέ­νει η πρώ­ην νομάρ­χης Λου­τσιά­να Λαμορ­τζέ­ζε, στο Εξω­τε­ρι­κών το στέ­λε­χος των Πέντε Αστέ­ρων, Λουί­τζι Ντι Μάιο. Στο υπουρ­γείο Άμυ­νας, επι­κε­φα­λής θα είναι και πάλι ο κεντρο­α­ρι­στε­ρός υπουρ­γός Λορέν­τσο Γκουερίνι.

Ο μάνα­τζερ μεγά­λων εται­ριών τηλε­πι­κοι­νω­νιών, Βιτό­ριο Κολάο, ανα­λαμ­βά­νει το υπουρ­γείο Ψηφια­κής Μετά­βα­σης, ενώ από τη Φόρ­τσα Ιτά­λια του Μπερ­λου­σκό­νι, μετά από αρκε­τά χρό­νια επι­στρέ­φουν στην κυβέρ­νη­ση η Μάρα Καρ­φά­νια, (υπουρ­γός υπεύ­θυ­νη για τον νότο) και ο Ρενά­το Μπρου­νέ­τα, ως υπουρ­γός Δημό­σιας Διοί­κη­σης. Το σημα­ντι­κό υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών ανα­λαμ­βά­νει ο τεχνο­κρά­της και πρώ­ην υπεύ­θυ­νος του Γενι­κού Λογι­στη­ρί­ου του Κρά­τους, Ντα­νιέ­λε Φράνκο.

Ο Τζαν­κάρ­λο Τζορ­τζέ­τι, στέ­λε­χος της Λέγκα, είναι ο νέος υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κής Ανά­πτυ­ξης, ενώ ο μάνα­τζερ αμυ­ντι­κών βιο­μη­χα­νιών, Ρομπέρ­το Τσιν­γκο­λά­νι, είναι ο νέος υπουρ­γός Οικο­λο­γι­κής Μετάβασης.

‘Αλλοι δυο τεχνο­κρά­τες επε­λέ­γη­σαν για τα υπουρ­γεία Παι­δεί­ας και Ανώ­τα­της Εκπαί­δευ­σης, ενώ ο κεντρο­α­ρι­στε­ρός Ντά­ριο Φραν­τσε­σκί­νι παρα­μέ­νει στο υπουρ­γείο Πολι­τι­σμού, όπως και ο Ρομπέρ­το Σπε­ράν­τσα (από την Ιτα­λι­κή Αρι­στε­ρά) στο υπουρ­γείο Υγείας.

Επι­βε­βαιώ­νε­ται η αρχι­κή πρό­βλε­ψη για ένα «μικτό κυβερ­νη­τι­κό σχή­μα», πολι­τι­κών και τεχνο­κρα­τών. Η ψήφος εμπι­στο­σύ­νης ανα­μέ­νε­ται να δοθεί από τη Γερου­σία και τη Βου­λή της Ρώμης την ερχό­με­νη Τρί­τη και Τετάρτη.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο