Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιταλία: Ο Σαλβίνι παραπέμπεται σε δίκη για στέρηση ατομικής ελευθερίας σε 147 μετανάστες και πρόσφυγες

Ο δικα­στι­κός του Παλέρ­μο, αρμό­διος για τις προ­κα­ταρ­κτι­κές έρευ­νες, απο­φά­σι­σε την παρα­πο­μπή σε δίκη του γραμ­μα­τέα της Λέγκα, Ματέο Σαλ­βί­νι, για στέ­ρη­ση ατο­μι­κής ελευ­θε­ρί­ας 147 μετα­να­στών και προσφύγων.

Η υπό­θε­ση αφο­ρά τους επι­βαί­νο­ντες στο πλοίο της ισπα­νι­κής ΜΚΟ Open Arms, οι οποί­οι ανα­γκά­σθη­καν να περι­μέ­νουν μια εβδο­μά­δα, πριν απο­βι­βα­στούν σε ιτα­λι­κό λιμά­νι, τον Αύγου­στο του 2019, λόγω άρνη­σης του Σαλ­βί­νι (που ήταν τότε υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών) να δώσει το ανα­γκαίο «ελεύ­θε­ρο».

Οι ακρο­α­μα­τι­κές δια­δι­κα­σί­ες της δίκης θα αρχί­σουν στις 15 Σεπτεμ­βρί­ου. Πριν από λίγο, ο γραμ­μα­τέ­ας της Λέγκα, υπο­γράμ­μι­σε μέσω διαδικτύου:

«Παρα­πέ­μπο­μαι σε δίκη επει­δή υπε­ρα­σπί­σθη­κα την χώρα μου; Θα πάω, λοι­πόν, στο δικα­στή­ριο, με ψηλά το κεφά­λι, εξ ονό­μα­τος όλων». Η πάγια θέση του Σαλ­βί­νι είναι ότι όλη η κυβέρ­νη­ση του τότε πρω­θυ­πουρ­γού, Τζου­ζέ­πε Κόντε, συμ­με­ρι­ζό­ταν την θέση του και ότι είχε ζητή­σει σαφείς δεσμεύ­σεις για ανα­κα­τα­νο­μή των μετα­να­στών και προ­σφύ­γων στις χώρες της Ε.Ε.

Η μη κυβερ­νη­τι­κή οργά­νω­ση Open Arms, από την μεριά της, έγρα­ψε στο Twitter: «Είμα­στε ευτυ­χι­σμέ­νοι και για τους τόσους ανθρώ­πους που σώσα­με, τα τελευ­ταία χρό­νια». Η θέση της ΜΚΟ είναι ότι παρα­βιά­σθη­κε η βασι­κή αρχή της διά­σω­σης ναυα­γών, στο βωμό της πολι­τι­κής προπαγάνδας.

Πηγή: ΑΠΕ

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο