Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιταλία: Συνελήφθη σε κλινική του Παλέρμο ο «αρχινονός» της μαφίας Ματέο Μεσίνα Ντενάρο

Συνε­λή­φθη σήμε­ρα το πρωί από τους καρα­μπι­νιέ­ρους της Σικε­λί­ας ο Ματέο Μεσί­να Ντε­νά­ρο. Πρό­κει­ται για τον άνθρω­πο που οι Ιτα­λοί εισαγ­γε­λείς θεω­ρούν αρχη­γό της μαφί­ας της Κόζα Νόστρα και διά­δο­χο των Τοτό Ριί­να και Τζου­ζέ­πε Προβεντσάνο.

Η σύλ­λη­ψη πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στις 9:35 (τοπι­κή ώρα), όταν ο φυγό­δι­κος μαφιό­ζος βγή­κε από κλι­νι­κή μέσα σε όχη­μα των καρα­μπι­νιέ­ρων και φρου­ρού­με­νος από ισχυ­ρές δυνά­μεις. Σύμ­φω­να με τα μέχρι τώρα στοι­χεία, ο «αρχι­νο­νός» βρι­σκό­ταν στην κλι­νι­κή Λα Μαντα­λέ­να του Παλέρ­μο, όπου και πραγ­μα­το­ποιού­σε εξε­τά­σεις λόγω ογκο­λο­γι­κού προ­βλή­μα­τος. Μετα­φέρ­θη­κε ήδη σε μυστι­κή τοποθεσία.

Ο Ματέο Μεσί­να Ντε­νά­ρο, 60 ετών, ήταν κατα­ζη­τού­με­νος από το 1993. «Θα ακού­σεις να μιλά­νε για μένα, θα με παρου­σιά­σουν σαν τον διά­βο­λο, αλλά είναι όλα ψέμα­τα», είχε γρά­ψει στην τότε αρρα­βω­νια­στι­κιά του, πριν εξαφανιστεί.

Έχει κατα­δι­κα­σθεί δεκά­δες φορές σε ισό­βια για σει­ρά δολο­φο­νιών, μετα­ξύ των οποί­ων και εκεί­νη του 12χρονου Τζου­ζέ­πε Ντι Ματέο δια στραγ­γα­λι­σμού. Το παι­δί δολο­φο­νή­θη­κε μόνο και μόνο επει­δή ο πατέ­ρας του, ως μετα­με­λη­μέ­νος μαφιό­ζος, είχε συνερ­γα­στεί με την δικαιοσύνη.

Τα ιτα­λι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης υπο­γραμ­μί­ζουν ότι πρό­κει­ται για τον τελευ­ταίο «πανί­σχυ­ρο νονό» της Κόζα Νόστρα. Για την σύλ­λη­ψή του, ιδί­ως τα τελευ­ταία δέκα χρό­νια, ξοδεύ­τη­καν μεγά­λα ποσά και κινη­το­ποι­ή­θη­καν χιλιά­δες αστυ­νο­μι­κοί και καρα­μπι­νιέ­ροι. Κατέ­στη δυνα­τό να εντο­πι­στεί και να συλ­λη­φθεί ακρι­βώς τριά­ντα χρό­νια μετά τη σύλ­λη­ψη του ιστο­ρι­κού αρχι­μα­φιό­ζου Τοτό Ριίνα.

«Ο πόλε­μος κατά της μαφί­ας θα συνε­χι­στεί αδιά­κο­πα. Είναι μια μεγά­λη νίκη του ιτα­λι­κού κρά­τους, που απο­δει­κνύ­ει ότι δεν το βάζει κάτω και κατα­πο­λε­μά απο­τε­λε­σμα­τι­κά την μαφία», δήλω­σε η Ιτα­λί­δα πρω­θυ­πουρ­γός Τζόρ­τζια Μελόνι .

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο