Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιταλία: 14 νεκροί, μεταξύ των οποίων και τουρίστες, από την πτώση καμπίνας τελεφερίκ στη λίμνη Ματζιόρε

Του­λά­χι­στον 14 άνθρω­ποι, μετα­ξύ των οποί­ων ένα παι­δί και Ισραη­λι­νοί του­ρί­στες, σκο­τώ­θη­καν όταν έπε­σε η καμπί­να ενός τελε­φε­ρίκ που συν­δέ­ει τη Λίμνη Ματζιό­ρε της Ιτα­λί­ας με ένα κοντι­νό βουνό.

Το τελε­φε­ρίκ Στρέ­σα-Μοτα­ρό­νε μετα­φέ­ρει του­ρί­στες και ντό­πιους από την πόλη που βρί­σκε­ται στις όχθες της λίμνης σε υψό­με­τρο 1.300 μέτρων, στην κορυ­φή του όρους Μοτα­ρό­νε, καλύ­πτο­ντας τη δια­δρο­μή αυτή μέσα σε 20 λεπτά.

Το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών του Ισρα­ήλ ανέ­φε­ρε σε ανα­κοί­νω­σή του ότι ενη­με­ρώ­θη­κε από τις ιτα­λι­κές αρχές ότι μετα­ξύ των νεκρών είναι και Ισραη­λι­νοί πολίτες.

«Είμα­στε συντε­τριμ­μέ­νοι, αισθα­νό­μα­στε οδύ­νη», είπε η Μαρ­σέ­λα Σεβε­ρί­νο, η δήμαρ­χος της Στρέ­σα, μιλώ­ντας στη RAI. Ο πρω­θυ­πουρ­γός της Ιτα­λί­ας Μάριο Ντρά­γκι εξέ­φρα­σε τα συλ­λυ­πη­τή­ριά του στις οικο­γέ­νειες των θυμάτων.

Το τελε­φε­ρίκ ανέ­βαι­νε προς το βου­νό όταν η καμπί­να έπε­σε από ύψος περί­που 20 μέτρων στο έδα­φος, ανα­πο­δο­γύ­ρι­σε πολ­λές φορές και στα­μά­τη­σε όταν χτύ­πη­σε σε δέντρα, εξή­γη­σε η Σεβε­ρί­νο. Κάποιοι πεζο­πό­ροι που βρί­σκο­νταν κοντά άκου­σαν έναν δυνα­τό, συρι­στι­κό ήχο πριν από τη συντρι­βή που πιστεύ­ε­ται ότι προ­κλή­θη­κε από το σπά­σι­μο ενός καλω­δί­ου, πρό­σθε­σε η δήμαρχος.

Η Σεβε­ρί­νο είπε ότι κάποια από τα θύμα­τα βρέ­θη­καν μέσα στην καμπί­να, όμως ορι­σμέ­νοι από τους επι­βά­τες είχαν εκτι­να­χθεί στα δέντρα.

Η ιατρο­δι­κα­στι­κή υπη­ρε­σία έχει ξεκι­νή­σει το δύσκο­λο έργο της ανα­γνώ­ρι­σης των νεκρών. Η δήμαρ­χος επι­βε­βαί­ω­σε ότι μετα­ξύ των θυμά­των είναι και ξένοι υπή­κο­οι, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Η υπη­ρε­σία ορει­νής διά­σω­σης της Ιτα­λί­ας ανέ­φε­ρε ότι έλα­βε την πρώ­τη κλή­ση για βοή­θεια λίγο μετά το μεση­μέ­ρι. Οι δια­σώ­στες βρή­καν την καμπί­να του τελε­φε­ρίκ δια­λυ­μέ­νη στο δάσος. Δύο παι­διά που είχαν τραυ­μα­τι­στεί σοβα­ρά μετα­φέρ­θη­καν με ελι­κό­πτε­ρο στο παι­δια­τρι­κό νοσο­κο­μείο του Τορί­νο. Το μεγα­λύ­τε­ρο, ηλι­κί­ας περί­που 9–10 ετών, πέθα­νε λίγο αργό­τε­ρα, αφού υπέ­στη καρ­δια­κή ανακοπή.

Ο γενι­κός διευ­θυ­ντής του νοσο­κο­μεί­ου, Τζο­βά­νι Λα Βάλε, είπε ότι οι για­τροί δεν έχουν κανέ­να στοι­χείο για τα δύο παι­διά και κανείς δεν έχει επι­κοι­νω­νή­σει με το νοσο­κο­μείο για αυτά, κάτι που ενδε­χο­μέ­νως σημαί­νει ότι οι συγ­γε­νείς τους βρί­σκο­νταν και αυτοί στο τελεφερίκ.

Το μικρό­τε­ρο παι­δί, ηλι­κί­ας περί­που 5 ετών, είχε τις αισθή­σεις του όταν έφτα­σε στο νοσο­κο­μείο και μιλού­σε ιτα­λι­κά. Εισή­χθη στο χει­ρουρ­γείο καθώς έφε­ρε πολ­λα­πλά κατάγ­μα­τα, πρό­σθε­σε ο Λα Βάλε.

Το τελε­φε­ρίκ Στρέ­σα-Μοτα­ρό­νε επα­να­λει­τούρ­γη­σε πρό­σφα­τα, μετά τη στα­δια­κή άρση των περιο­ρι­σμών λόγω της παν­δη­μί­ας της Covid-19. «Είναι μια φρι­κτή στιγ­μή για μένα, για την κοι­νό­τη­τά μας και πιστεύω για όλη την Ιτα­λία. Ιδί­ως τώρα που μόλις αρχί­σα­με να επα­νεκ­κι­νού­με» μετά την παν­δη­μία, είπε η Σεβε­ρί­νο. «Είναι δύσκο­λο να το πιστέ­ψου­με», πρόσθεσε.

Η κορυ­φή του Μοτα­ρό­νε είναι δημο­φι­λής προ­ο­ρι­σμός για τους του­ρί­στες, αφού εκεί υπάρ­χει πανο­ρα­μι­κή θέα στη Λίμνη Ματζό­ρε και τις Άλπεις.

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο