Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιταλικό δικαστήριο: “Ευθύνονται και τα θύματα για το ότι έχασαν την ζωή τους στο σεισμό της Λ’Άκουιλα”

Σοκ έχει προ­κα­λέ­σει στην Ιτα­λία δικα­στι­κή από­φα­ση βάσει της οποί­ας 29 άνθρω­ποι, οι οποί­οι έχα­σαν την ζωή τους (σε σύνο­λο 309 νεκρών) στο σει­σμό της Λ’Ά­κουι­λα τον Απρί­λιο του 2009, ουσια­στι­κά φέρουν μερί­διο ευθύ­νης για τον θάνα­το τους.

Η λογι­κή στην οποία βασί­σθη­κε η από­φα­ση των Ιτα­λών δικα­στών είναι ότι τα θύμα­τα δεν έπρε­πε να κοι­μη­θούν στα δια­με­ρί­σμα­τά τους, διό­τι είχε προη­γη­θεί σει­ρά δονή­σε­ων πριν από τον φονι­κό σει­σμό της νύχτας της 6ης Απρι­λί­ου του 2009.

Κατά συνέ­πεια, η ιτα­λι­κή δικαιο­σύ­νη θεω­ρεί ότι τα θύμα­τα φέρουν ποσο­στό ευθύ­νης 30%, κάτι που σημαί­νει ότι θα πρέ­πει να μειω­θεί και η απο­ζη­μί­ω­ση που κατα­βλή­θη­κε στους συγ­γε­νείς τους. Η σχε­τι­κή από­φα­ση ανα­φέ­ρει ότι σε ποσο­στό 40% η ευθύ­νη είναι της οικο­δο­μι­κής εται­ρί­ας και κατά 30% των αρμό­διων υπουρ­γεί­ων. Η ετυ­μη­γο­ρία αυτή αφο­ρά εξα­ώ­ρο­φη πολυ­κα­τοι­κία που βρι­σκό­ταν στην οδό Βία Κάμπο Ντι Φόσα. Στον σει­σμό στην ιτα­λι­κή αυτή πόλη έχα­σε την ζωή του και ο Έλλη­νας φοι­τη­τής Βασί­λης Κουφολιάς.

Είναι η πρώ­τη φορά που στην Ιτα­λία λαμ­βά­νε­ται μια τέτοια από­φα­ση και οι συγ­γε­νείς των θυμά­των κάνουν λόγο για κατά­φω­ρη αδι­κία, από την στιγ­μή που θεω­ρούν ότι, έπει­τα από σει­ρά ελέγ­χων, είχε απο­δει­χθεί η ουσια­στι­κή ευθύ­νη της οικο­δο­μι­κής επιχείρισης.

Η φόνισ­σα, Αλέ­ξαν­δρου Παπαδιαμάντη

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο