Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιωσήφ Στάλιν — Σαν σήμερα 3 Απριλίου 1922 εκλέχθηκε ΓΓ του ΚΚΣΕ.

 Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Γνωστός και σαν Κόμπα

Γνω­στός και σαν Κόμπα

Ο Ιωσήφ Βησ­σα­ριό­νο­βιτς Στά­λιν (Ио́сиф Виссарио́нович Ста́лин, ψευ­δώ­νυ­μο του Ιωσήφ Βησ­σα­ριό­νο­βιτς Τζου­γκα­σβί­λι 1878–1953.

Την περί­ο­δο 1919 – 1922 ο Στά­λιν υπη­ρέ­τη­σε ως λαϊ­κός Κομι­σά­ριος εργα­τι­κής και αγρο­τι­κής επι­θε­ώ­ρη­σης, από το 1920 έως το 1923 ως μέλος του Επα­να­στα­τι­κού Στρα­τιω­τι­κού Συμ­βου­λί­ου και ως μέλος της Κεντρι­κής Εκτε­λε­στι­κής Επι­τρο­πής του Συμ­βου­λί­ου των Σοβιέτ από το 1917.

Στις 3 Απρι­λί­ου του 1922 ο Στά­λιν εκλέ­χθη­κε Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Σοβιε­τι­κής Ένω­σης με από­φα­ση της ΚΕ του κόμ­μα­τος στην θέση του Λένιν που ήταν βαρειά άρρω­στος. Έμει­νε ΓΓ μέχρι τον θανα­τό του.

Χιλιά­δες χιλιό­με­τρα κει­μέ­νων έχουν γρα­φεί για τον Στά­λιν, τον ρόλο του, την δρά­ση του, την συμ­βο­λή του στο χτί­σι­μο του σοσια­λι­στι­κού κρά­τους κυρί­ως όμως αρνη­τι­κά και προς αποφυγήν.

Ας μιλή­σει ο εχθρός.

«Μεγα­λο­φυ­ής, ακλό­νη­τος στρα­τη­λά­της, η πιο επι­φα­νής, επι­βε­βλη­μέ­νη, αξιο­σέ­βα­στη προ­σω­πι­κό­τη­τα, άνθρω­πος ασυ­νή­θι­στης ενέρ­γειας, πολύ μορ­φω­μέ­νος, πριν απ όλα κατεί­χε σε μεγά­λο βαθ­μό το αίσθη­μα του χιού­μορ και του σαρ­κα­σμού, η επιρ­ροή του στους ανθρώ­πους ήταν ακα­τα­μά­χη­τη, δια­κα­τε­χό­ταν από βαθιά, απαλ­λαγ­μέ­νη από κάθε πανι­κό, λογι­κής και συνε­τής σοφί­ας. Ήταν ο άνθρω­πος ο οποί­ος εκμη­δέ­νι­σε τον εχθρό του με την βοή­θεια του εχθρού του. Μάλι­στα ανά­γκα­σε και εμάς, που μας ονό­μα­ζε ιμπε­ρια­λι­στές, να πολε­μή­σου­με ενα­ντί­ον των ιμπε­ρια­λι­στών. Οχι, ότι και να λένε γιαυ­τόν η ιστο­ρία και οι λαοί τέτοιους ανθρώ­πους δεν τους ξεχνούν»

Ουί­στον Τσώρτσιλ

Ο Στρατηλάτης που τσάκισε τον Ναζισμό.

Ο Στρα­τη­λά­της που τσά­κι­σε τον Ναζισμό.

Ας μιλή­σει ο λαός της Ρωσί­ας σήμε­ρα 2015.

ΜΟΣΧΑ.

Πάνω από το 50% των Ρώσων ανα­γνω­ρί­ζει «θετι­κό» ρόλο στον Ιωσήφ Στά­λιν, σύμ­φω­να με νέα δημο­σκό­πη­ση που διε­νερ­γή­θη­κε. Συγκε­κρι­μέ­να, το 16% των ερω­τη­θέ­ντων δήλω­σε ότι ο Στά­λιν δια­δρα­μά­τι­σε «αναμ­φί­βο­λα θετι­κό» ρόλο ενώ το 36% δήλω­σε ότι «μάλ­λον θετι­κό» ρόλο. Τη δημο­σκό­πη­ση οργά­νω­σε το «κέντρο Λεβά­δα» σε δείγ­μα 1.600 ενη­λί­κων από 134 πόλεις.

Σχο­λιά­ζει την δημο­σκό­πη­ση ο Ριζο­σπά­στης 23/01/ 2015

«Τα απο­τε­λέ­σμα­τα αυτά κατα­γρά­φο­νται μέσα σε συν­θή­κες όξυν­σης του αντι­κομ­μου­νι­σμού και μέσα στην ίδια τη Ρωσία. Οι αστι­κές κυβερ­νή­σεις καλ­λιερ­γούν σχε­δια­σμέ­να έναν μεγα­λοϊ­δε­α­τι­σμό, επι­κίν­δυ­νο για τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα, με στό­χο τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα να υπο­τα­χθούν στις επι­διώ­ξεις του ρωσι­κού κεφαλαίου.

Η έντα­ση της αντι­λαϊ­κής επί­θε­σης, συνώ­νυ­μο της καπι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης, ξυπνά σε μεγά­λα τμή­μα­τα και του ρωσι­κού λαού «μνή­μες» από τις κατα­κτή­σεις που απο­λάμ­βα­νε επί σοσια­λι­σμού. Μάλι­στα, ειδι­κά την περί­ο­δο που στην ηγε­σία του ΚΚΣΕ και του σοβιε­τι­κού κρά­τους ήταν ο Ιωσήφ Βησ­σα­ριό­νο­βιτς Τσου­γκα­σβί­λι (Στά­λιν), μπή­καν οι βάσεις για τη σοσια­λι­στι­κή οικο­δό­μη­ση, την παρα­γω­γι­κή βάση που με κοι­νω­νι­κο­ποι­η­μέ­να τα μέσα παρα­γω­γής έδω­σε πρω­τό­γνω­ρη ώθη­ση στην ανά­πτυ­ξη των παρα­γω­γι­κών δυνά­με­ων και επέ­τρε­ψε την οργά­νω­ση της οικο­νο­μί­ας με στό­χο την ικα­νο­ποί­η­ση των κοι­νω­νι­κών ανα­γκών. Γι’ αυτό άλλω­στε και ο Στά­λιν δέχε­ται από τους πρώ­τους τα πυρά του «ελεύ­θε­ρου κόσμου», και φυσι­κά των απο­λο­γη­τών του, με κάθε (και «αρι­στε­ρή») απόχρωση».

Κάποια από τα εκα­τομ­μύ­ρια κεί­με­να θα μεί­νουν στην μνή­μη μας και κάποια άλλα θα ανα­κυ­κλώ­νο­νται κάθε χρό­νο, κάθε μέρα για να συσκο­τί­σουν και να δια­στρε­βλώ­σουν το περα­σμά του από την ιστο­ρία σαν ενα Μεγά­λο Κομ­μου­νι­στή Ηγέ­τη που η ανθρω­πό­τη­τα του χρω­στά­ει χάρες.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο