Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιός Δυτικού Νείλου: Δέκα κρούσματα και ένας θάνατος στην Ελλάδα

Δέκα κρού­σμα­τα λοί­μω­ξης από τον ιό του Δυτι­κού Νεί­λου και ένας θάνα­τος σε ασθε­νή ηλι­κί­ας άνω των 80 ετών, με υπο­κεί­με­να νοσή­μα­τα έχουν κατα­γρα­φεί στην Ελλά­δα από την αρχή της περιό­δου 2020, μέχρι σήμε­ρα, σύμ­φω­να με εβδο­μα­διαία έκθε­ση επι­δη­μιο­λο­γι­κής επι­τή­ρη­σης της λοί­μω­ξης από ιό του Δυτι­κού Νεί­λου του Εθνι­κού Οργα­νι­σμού Δημό­σιας Υγεί­ας (ΕΟΔΥ).

Τα εννέα από τα 10 συνο­λι­κά κρού­σμα­τα παρου­σί­α­σαν εκδη­λώ­σεις από το Κεντρι­κό Νευ­ρι­κό Σύστη­μα (ΚΝΣ, εγκε­φα­λί­τι­δα ή/και μηνιγ­γί­τι­δα ή/καιοξεία χαλα­ρή παρά­λυ­ση) και ένα είχε ήπιες εκδη­λώ­σεις (εμπύ­ρε­το νόσημα)/ δεν είχε εκδη­λώ­σεις από το ΚΝΣ.

Τα 10 κρού­σμα­τα λοί­μω­ξης από τον ιό του Δυτι­κού Νεί­λου στην Ελλά­δα έχουν κατα­γρα­φεί σε οικι­σμούς στις Περι­φε­ρεια­κές Ενό­τη­τες Ξάν­θης, Καρ­δί­τσας, Καβά­λας, Σερ­ρών, Πιε­ρί­ας, και Ανα­το­λι­κής Αττι­κής. Θεω­ρεί­ται πιθα­νή και ανα­με­νό­με­νη η διά­γνω­ση περαι­τέ­ρω κρου­σμά­των το ερχό­με­νο διά­στη­μα (και ενό­ψει της ευαι­σθη­το­ποί­η­σης των επαγ­γελ­μα­τιών υγεί­ας), ανα­φέ­ρει ο ΕΟΔΥ.

Σημειώ­νε­ται ότι σύμ­φω­να με τα απο­τε­λέ­σμα­τα ορο­ε­πι­δη­μιο­λο­γι­κής μελέ­της που είχε διε­ξα­χθεί το 2010, σε κάθε ένα (1) κρού­σμα λοί­μω­ξης από τον ιό του Δυτι­κού Νεί­λου με προ­σβο­λή του ΚΝΣ αντι­στοι­χούν περί­που 140 μολυν­θέ­ντες από τον ιό (με ήπια συμ­πτω­μα­το­λο­γία ή ασυμπτωματικοί).

Ο ιός του Δυτι­κού Νεί­λου μετα­δί­δε­ται κυρί­ως μέσω του τσι­μπή­μα­τος μολυ­σμέ­νων «κοι­νών» κου­νου­πιών. Η βασι­κή δεξα­με­νή του ιού στη φύση είναι κυρί­ως τα άγρια πτη­νά, από όπου μολύ­νο­νται τα κου­νού­πια, ενώ οι άνθρω­ποι δεν μετα­δί­δουν περαι­τέ­ρω τον ιό σε άλλα κου­νού­πια. Η πλειο­νό­τη­τα των ανθρώ­πων που μολύ­νο­νται με τον ιό είναι ασυμ­πτω­μα­τι­κοί, περί­που 20% εμφα­νί­ζουν ήπια συμ­πτώ­μα­τα ιογε­νούς συν­δρο­μής και λιγό­τε­ροι από 1% παρου­σιά­ζουν σοβα­ρό­τε­ρες εκδη­λώ­σεις από το κεντρι­κό νευ­ρι­κό σύστη­μα, κυρί­ως εγκε­φα­λί­τι­δα, μηνιγ­γί­τι­δα, οξεία χαλα­ρή παράλυση.

Οι πιο σοβα­ρές εκδη­λώ­σεις εμφα­νί­ζο­νται συνή­θως σε άτο­μα μεγα­λύ­τε­ρης ηλι­κί­ας, ανο­σο­κα­τε­σταλ­μέ­νους ασθε­νείς και γενι­κά άτο­μα με χρό­νια υπο­κεί­με­να νοσή­μα­τα. Η επι­δη­μιο­λο­γι­κή επι­τή­ρη­ση της νόσου, η έγκαι­ρη εφαρ­μο­γή κατάλ­λη­λων ολο­κλη­ρω­μέ­νων προ­γραμ­μά­των κατα­πο­λέ­μη­σης κου­νου­πιών και η λήψη μέτρων ατο­μι­κής προ­στα­σί­ας από τα κου­νού­πια απο­τε­λούν διε­θνώς τα σημα­ντι­κό­τε­ρα μέτρα για την πρό­λη­ψη της νόσου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο