Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κάθειρξη 5 ετών και έκτιση ποινής κατ’ οίκον για 74χρονο για ασελγείς πράξεις σε βάρος ανήλικης

Το Μικτό Ορκω­τό Εφε­τείο Θεσ­σα­λο­νί­κης κατα­δί­κα­σε 74χρονο για ασελ­γείς πρά­ξεις που τέλε­σε σε βάρος 11χρονης, επι­βάλ­λο­ντάς του ποι­νή κάθειρ­ξης 5 ετών, την οποία, όπως απο­φά­σι­σε, να την εκτί­σει στο σπί­τι του. Εξε­τά­ζο­ντας την υπό­θε­ση σε δεύ­τε­ρο βαθ­μό, το Δικα­στή­ριο τον έκρι­νε ένο­χο για κατά­χρη­ση ανη­λί­κου σε ασέλ­γεια, με τον εισαγ­γε­λέα της έδρας να κάνει λόγο — στην αγό­ρευ­σή του - για «κλα­σι­κή περί­πτω­ση παι­δε­ρα­στί­ας» όπου ο δρά­στης επέ­λε­ξε ως θύμα του «ένα παι­δά­κι από οικο­γέ­νεια σε άθλια οικο­νο­μι­κή κατάσταση».

Η υπό­θε­ση άρχι­σε να ερευ­νά­ται το Φεβρουά­ριο του 2017 με εισαγ­γε­λι­κή παραγ­γε­λία την οποία προ­κά­λε­σε καταγ­γε­λία που έκα­ναν δάσκα­λοι της ανή­λι­κης, ενώ επε­νέ­βη­σαν οι υπη­ρε­σί­ες κοι­νω­νι­κής πρό­νοιας και η ανή­λι­κη τέθη­κε (μαζί με το μικρό­τε­ρο αδελ­φά­κι της) σε προ­στα­τευ­τι­κή φύλα­ξη. Οι επα­να­λαμ­βα­νό­με­νες αδι­καιο­λό­γη­τες απου­σί­ες της από το μάθη­μα, οι συχνές παρου­σί­ες του κατη­γο­ρού­με­νου στο σχο­λείο, αλλά και κάποιες «ύπο­πτες» φωτο­γρα­φί­ες που έγι­ναν αντι­λη­πτές από συμ­μα­θή­τριές της στο «τάμπλετ» της ανή­λι­κης, ήταν τα σημά­δια που κινη­το­ποί­η­σαν τη διευ­θύ­ντρια του δημο­τι­κού σχολείου.

Από την προ­α­νά­κρι­ση φαί­νε­ται να προ­έ­κυ­ψε ότι ο συντα­ξιού­χος είχε γνω­ρί­σει την ανή­λι­κη στο πάρ­κο της γει­το­νιάς της, όπου εκεί­νη πήγαι­νε «παί­ζο­ντας με γατά­κια», όπως ανέ­φε­ρε η ίδια στη κατά­θε­ση που έδω­σε στους αστυ­νο­μι­κούς και δια­βά­στη­κε στο Δικα­στή­ριο. «Είπε πως θα φέρει γάλα για να τα ταΐ­σου­με» κατέ­θε­σε, περι­γρά­φο­ντας την γνω­ρι­μία τους. «Κερ­νού­σε ανα­ψυ­κτι­κό, σοκο­λά­τα […] Ερχό­ταν κάθε μέρα» κατέ­θε­σε η ίδια. Φέρε­ται δε, πως ο συντα­ξιού­χος απέ­κτη­σε φιλι­κές σχέ­σεις με την οικο­γέ­νεια της 11χρονης, αφού όπως κατέ­θε­σε η ίδια «μας βοη­θού­σε, αγο­ρά­ζο­ντας πράγ­μα­τα που του ζητού­σα­με» ενώ ερχό­ταν και στο σπί­τι της. Σε μία από τις επι­σκέ­ψεις του, φέρε­ται να τέλε­σε ασελ­γείς πρά­ξεις σε βάρος της, σύμ­φω­να με όσα κατέ­θε­σε η 11χρονη, προ­σφέ­ρο­ντάς της μάλι­στα και χαρ­τζι­λί­κι 2 ευρώ.

«Δεν την άφη­νε σε ησυ­χία. Πήγαι­νε στο σχο­λείο της, χτυ­πού­σε τα κου­δού­νια του σπι­τιού» είπε κατά την εξέ­τα­ση της στο Δικα­στή­ριο η αλβα­νι­κής κατα­γω­γής μητέ­ρα της ανή­λι­κης. «Ήρθε πολ­λές φορές σπί­τι, γύρω στις 30 […] Έκα­νε κακό στην κόρη μου» κατέ­θε­σε, διευ­κρι­νί­ζο­ντας ότι η ίδια έλει­πε στη δου­λειά της, ενώ ο σύζυ­γός της είχε πρό­βλη­μα με τα χαρ­τιά παρα­μο­νής του.

Στην απο­λο­γία του, ο 74χρονος αρνή­θη­κε όλες τις κατη­γο­ρί­ες που του απο­δί­δο­νται χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας ψευ­δές το περιε­χό­με­νο της καταγγελίας.

Πρω­τό­δι­κα είχε κατα­δι­κα­στεί σε 10ετή κάθειρ­ξη για κατά­χρη­ση σε ασέλ­γεια και απο­πλά­νη­ση ανη­λί­κου και είχε αφε­θεί ελεύ­θε­ρος ενό­ψει του Εφε­τεί­ου (είχε κρα­τη­θεί στο πλαί­σιο της προ­φυ­λά­κι­σης). Εφαρ­μό­ζο­ντας πρό­σφα­τη αλλα­γή στο νόμο, όπως σχο­λί­α­σαν παρά­γο­ντες της δίκης, το δευ­τε­ρο­βάθ­μιο δικα­στή­ριο τον έκρι­νε ένο­χο μόνο για κατά­χρη­ση ανη­λί­κου σε ασέλ­γεια, με την πρά­ξη αυτή να απορ­ρο­φά τη δεύ­τε­ρη, αυτή της απο­πλά­νη­σης και γι αυτό του επι­βλή­θη­κε μειω­μέ­νη ποι­νή. Λόγω της ηλι­κί­ας του δε, απο­φα­σί­στη­κε η έκτι­ση της ποι­νής κατ’ οίκον, δυνα­τό­τη­τα που παρέ­χει ο νέος Ποι­νι­κός Κώδι­κας σε κατα­δι­κα­σθέ­ντες άνω των 70 ετών.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο