Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κάλεσμα ΔΑΣ για το 31ο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας

Ενωτικός, μαζικός αγώνας 
για εργασία με σύγχρονα δικαιώματα, 
ζωή με αξιοπρέπεια
Με συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών

✔️  Το 31ο Συνέ­δριο του Εργα­τι­κού Κέντρου Αθή­νας (ΕΚΑ) πραγ­μα­το­ποιεί­ται στις 8 και 9 Φλεβάρη.

Με σύν­θη­μα «Συν­δι­κά­τα εργα­τών, όχι των εργο­δο­τών — Ενω­τι­κός, μαζι­κός αγώ­νας για εργα­σία με σύγ­χρο­να δικαιώ­μα­τα, ζωή με αξιο­πρέ­πεια», η «Δημο­κρα­τι­κή Αγω­νι­στι­κή Συνερ­γα­σία» ΕΚΑ (ΔΑΣ ΕΚΑ) καλεί τους αντι­προ­σώ­πους να την ενι­σχύ­σουν απο­φα­σι­στι­κά ώστε να γίνει ένα μεγά­λο βήμα στην υπό­θε­ση της αλλα­γής της κατά­στα­σης συνο­λι­κά στο εργα­τι­κό συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνημα.

✔️  Στο κάλε­σμά της η ΔΑΣ επι­ση­μαί­νει μετα­ξύ άλλων:

«Το συνέ­δριο του ΕΚΑ πραγ­μα­το­ποιεί­ται σε συν­θή­κες όπου η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ και οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι κλι­μα­κώ­νουν την επί­θε­σή τους ετοι­μά­ζο­ντας ένα νέο χτύ­πη­μα για να καταρ­γή­σουν τον δημό­σιο και κοι­νω­νι­κό χαρα­κτή­ρα της Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης, έχο­ντας εξα­σφα­λί­σει την πλή­ρη στή­ρι­ξη της γνω­στής ηγε­σί­ας της ΓΣΕΕ.
▪️ Ο συν­δυα­σμός της ΔΑΣ, που συγκρο­τεί­ται από συν­δι­κα­λι­στές που συσπει­ρώ­νο­νται στο ΠΑΜΕ και άλλους πρω­το­πό­ρους αγω­νι­στές, καλεί όλους τους εργα­ζό­με­νους της Αθή­νας να παρα­κο­λου­θή­σουν τις δια­δι­κα­σί­ες του συνε­δρί­ου. Να γνω­ρί­σουν τις θέσεις όλων των συν­δι­κα­λι­στι­κών δυνά­με­ων, να ακυ­ρώ­σουν την προ­σπά­θεια που κάνουν κυβέρ­νη­ση, εργο­δό­τες αλλά και οι άνθρω­ποί τους στο συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα να επι­βά­λουν σιγή νεκρο­τα­φεί­ου στους χώρους δου­λειάς και την υπο­τα­γή στα συμ­φέ­ρο­ντα των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

Καλού­με ιδιαί­τε­ρα όλους τους αντι­προ­σώ­πους στο συνέ­δριο του ΕΚΑ να πάρουν μέρος στις δια­δι­κα­σί­ες του.

  • Να μην επι­τρέ­ψουν να εξε­λι­χθεί σε ένα συνέ­δριο — παρω­δία, μακριά από τις ανά­γκες και τα προ­βλή­μα­τα των εργαζομένων.
  • Να επι­βά­λουν με τη συμ­με­το­χή τους να γίνει ουσια­στι­κή συζή­τη­ση για την οργά­νω­ση του αγώ­να και κύρια για τον προ­σα­να­το­λι­σμό του κινή­μα­τος, ώστε να ανα­με­τρη­θού­με με επι­τυ­χία με την αντερ­γα­τι­κή πολιτική.
  • Να δυνα­μώ­σει η συζή­τη­ση για τα συν­δι­κά­τα και το ρόλο τους στην προ­ά­σπι­ση των εργα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων και όχι σε ρόλο βαστά­ζου στην αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή που επι­διώ­κει να επι­βά­λει ο εργο­δο­τι­κός και κυβερ­νη­τι­κός μηχανισμός.
  • Να δυνα­μώ­σουν τη συζή­τη­ση για την υπε­ρά­σπι­ση της δημο­κρα­τι­κής λει­τουρ­γί­ας των συν­δι­κά­των και όχι για τη μετα­τρο­πή τους σε εκλο­γι­κούς μηχα­νι­σμούς ανα­πα­ρα­γω­γής των στε­λε­χών που είδα­με όλοι το ρόλο τους τη δεκα­ε­τία της καπι­τα­λι­στι­κής κρίσης.

Μπροστά οι δικές μας ανάγκες, όχι τα κέρδη των μονοπωλίων

Μπρο­στά στη νέα αντερ­γα­τι­κή επί­θε­ση απα­ντά­με με ισχυ­ρούς ταξι­κούς αγώ­νες. Μπρο­στά οι δικές μας ανά­γκες, όχι τα κέρ­δη των μονοπωλίων.

Η “ανά­πτυ­ξη” που μας έτα­ξαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμ­μα­τα της πλου­το­κρα­τί­ας αφο­ρά τους λίγους, τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους. Οι εργα­ζό­με­νοι, παρά τα παχιά λόγια και τις υπο­σχέ­σεις, γνω­ρί­ζου­με μόνο νέα αντι­λαϊ­κά μέτρα.

(…) Απέ­να­ντι σ’ αυτήν την επί­θε­ση χρειά­ζε­ται να δυνα­μώ­σει η εργα­τι­κή και λαϊ­κή αντί­στα­ση, να δυνα­μώ­σει ο αγώ­νας για την ικα­νο­ποί­η­ση των σύγ­χρο­νων ανα­γκών μας.

Οι εργα­ζό­με­νοι και οι άνερ­γοι μαζι­κά να συμ­με­τέ­χουν στα σωμα­τεία τους, στις συνε­λεύ­σεις και στις μαζι­κές δια­δι­κα­σί­ες τους, ώστε να μπουν απο­φα­σι­στι­κά στην πάλη.

(…) Βάζου­με φρέ­νο στον εκφυ­λι­σμό και τη μοι­ρο­λα­τρία, στη λογι­κή του “κοι­νω­νι­κού εταιρισμού”.

Κρι­τή­ριο για κάθε εργα­ζό­με­νο, για κάθε συν­δι­κα­λι­στή πρέ­πει να γίνουν οι δυνά­μεις εκεί­νες που πραγ­μα­τι­κά διεκ­δι­κούν λύσεις προς όφε­λος των δικών μας συμ­φε­ρό­ντων. Που δεν υπο­τάσ­σο­νται στη λογι­κή του μικρό­τε­ρου κακού και δεν καλ­λιερ­γούν αυταπάτες.

Οι συν­δι­κα­λι­στι­κές παρα­τά­ξεις των ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ), ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΕΝΟΤΗΤΑ — ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ενώ στα λόγια εμφα­νί­ζο­νται ως ανε­ξάρ­τη­τες, στή­ρι­ξαν εναλ­λάξ τις κυβερ­νή­σεις των τελευ­ταί­ων χρό­νων και όλες μαζί τις δεσμεύ­σεις των μνη­μο­νί­ων και των “αξιο­λο­γή­σε­ων” της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Απο­κα­λυ­πτι­κά:

  • Οι παρα­τά­ξεις ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ), ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ αρνή­θη­καν την απερ­γία το Γενά­ρη του 2018 κόντρα στον απερ­γο­κτό­νο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ! Υπο­νό­μευ­σαν στην πρά­ξη κάθε προ­σπά­θεια να οργα­νω­θούν με επι­τυ­χία οι αγώ­νες για την υπε­ρά­σπι­ση των ΣΣΕ. Ολα αυτά τα χρό­νια απου­σιά­ζουν παντε­λώς από τους αγώ­νες για την Υγεία και την Εκπαί­δευ­ση του λαού, από την πάλη ενά­ντια στους πλει­στη­ρια­σμούς και τις κατα­σχέ­σεις, από τα πολ­λά προ­βλή­μα­τα στους χώρους δου­λειάς. Δεν υπήρ­ξε σχε­δόν καμία μαζι­κή παρέμ­βα­ση του ΕΚΑ στους χώρους δου­λειάς, υπέρ ενός κλά­δου που αγω­νί­στη­κε, ενός εργα­ζο­μέ­νου που απο­λύ­θη­κε ή διεκ­δί­κη­σε τα δεδου­λευ­μέ­να του. Ορι­σμέ­να μόνο δελ­τία Τύπου και ατο­μι­κές παρου­σί­ες για τις φωτο­γρα­φί­ες και για τα προσχήματα.
  • Είναι αυτοί που συνε­χί­ζουν να οργα­νώ­νουν και να διευ­ρύ­νουν τη νοθεία και τους μηχα­νι­σμούς χει­ρα­γώ­γη­σης με δεκά­δες διπλο­ψη­φί­ες και με σωμα­τεία — σφρα­γί­δες, που δεν έχουν καμία υπό­στα­ση, δεν παρεμ­βαί­νουν για κανέ­να πρό­βλη­μα σε χώρο δου­λειάς, στή­νο­νται από κοι­νού με την εργοδοσία (…)

Ολο και περισ­σό­τε­ροι εργα­ζό­με­νοι πεί­θο­νται ότι η πλειο­ψη­φία στη διοί­κη­ση του ΕΚΑ είναι όργα­νο στα χέρια της κυβέρ­νη­σης και της εργο­δο­σί­ας, μακριά από τα προ­βλή­μα­τα και τις ανά­γκες των εργα­ζο­μέ­νων. Απευ­θύ­νου­με κάλε­σμα συμπό­ρευ­σης σε κάθε τίμιο εργά­τη, κάθε τίμιο συν­δι­κα­λι­στή που θέλει να αλλά­ξου­με τα πράγ­μα­τα, να οργα­νώ­σου­με μια νέα άνο­δο της μαζι­κο­ποί­η­σης και της δημο­κρα­τι­κής λει­τουρ­γί­ας των συν­δι­κά­των, να φέρου­με στα συν­δι­κά­τα τη νέα γενιά εργα­ζο­μέ­νων, τους μετα­νά­στες, τις γυναί­κες. Να απαλ­λά­ξου­με τα συν­δι­κά­τα από τον θανά­σι­μο ενα­γκα­λι­σμό κυβερ­νή­σε­ων και εργο­δο­σί­ας. Στή­ρι­ξε και πάρε μέρος ενερ­γά στο ψηφο­δέλ­τιο της ΔΑΣ.

Η αποφασιστική ενίσχυση της ΔΑΣ μεγάλο βήμα συνολικά για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα

✔️  Σας καλού­με να στη­ρί­ξε­τε την προ­σπά­θεια για την ανα­τρο­πή της άσχη­μης κατά­στα­σης στο Εργα­τι­κό Κέντρο Αθήνας.

Απευ­θυ­νό­μα­στε στους αντι­προ­σώ­πους του 31ου Συνε­δρί­ου ανε­ξάρ­τη­τα από την παρά­τα­ξη με την οποία εκλέ­χθη­καν, σε κάθε συν­δι­κα­λι­στή και συν­δι­κα­λί­στρια που αγω­νιά για την κατά­στα­ση που αντι­με­τω­πί­ζουν οι εργα­ζό­με­νοι, που δεν συμ­βι­βά­ζε­ται με τη μισο­ζωή και τη μισο­δου­λειά, που έχει όνει­ρα και φιλο­δο­ξί­ες για τα παι­διά του, για τη νέα βάρ­δια των εργαζομένων.

Απευ­θυ­νό­μα­στε ιδιαί­τε­ρα σε όσους βοή­θη­σαν και υπε­ρα­σπί­στη­καν με κάθε τρό­πο, παρά τις επι­μέ­ρους δια­φω­νί­ες, τη μάχη που έδω­σαν τα συν­δι­κά­τα και οι συν­δι­κα­λι­στές του ΠΑΜΕ στα συνέ­δρια της ΓΣΕΕ και άλλων συν­δι­κα­λι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων. Κόντρα στην προ­σπά­θεια της συν­δι­κα­λι­στι­κής μαφί­ας στη ΓΣΕΕ, όπως την απο­κά­λε­σαν οι ίδιοι οι εργα­ζό­με­νοι, να επι­βά­λει τον εκφυ­λι­σμό και την απρο­σχη­μά­τι­στη, αυτο­πρό­σω­πη παρου­σία των εργο­δο­τών στα συνδικάτα.

✔️  Σας καλού­με να ενι­σχύ­σε­τε απο­φα­σι­στι­κά τη ΔΑΣ. Θα είναι ένα μεγά­λο βήμα στην υπό­θε­ση της αλλα­γής της κατά­στα­σης συνο­λι­κά στο εργα­τι­κό συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνημα.

Η ΔΑΣ θα αξιο­ποι­ή­σει κάθε δυνα­τό­τη­τα, κάθε έδρα στη διοί­κη­ση του ΕΚΑ:

  • Για να δυνα­μώ­σει η οργά­νω­ση των εργα­τών στους χώρους δου­λειάς, η συμ­με­το­χή νεο­λαί­ας, γυναι­κών, μετα­να­στών. Για να είναι οι ίδιοι οι εργα­ζό­με­νοι πρω­τα­γω­νι­στές των εξε­λί­ξε­ων μέσα από μαζι­κές δια­δι­κα­σί­ες και Γενι­κές Συνε­λεύ­σεις, ώστε να φτά­σει ακό­μα πιο πλα­τιά η γραμ­μή της οργά­νω­σης, της αντί­στα­σης, της ρήξης με την κυβέρ­νη­ση και τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομίλους.
  • Για να απο­τε­λέ­σει ουσια­στι­κό στή­ριγ­μα για κάθε σωμα­τείο, κάθε εργά­τη και τους εργα­ζό­με­νους οποιασ­δή­πο­τε επι­χεί­ρη­σης που θα έρθουν αντι­μέ­τω­ποι με την από­λυ­ση, την απλή­ρω­τη δου­λειά, την εργο­δο­τι­κή τρο­μο­κρα­τία, τις άθλιες συν­θή­κες δουλειάς.
  • Για να μην περά­σει η προ­σπά­θεια εργο­δο­σί­ας και κυβέρ­νη­σης να βάλουν στο γύψο το εργα­τι­κό συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα. Να μην καθιε­ρώ­σουν σωμα­τεία — φαντά­σμα­τα όπου οι εργα­ζό­με­νοι θα κάνουν “like” μέσω Ιντερ­νετ ή θα ψηφί­ζουν με επι­στο­λές, αλλά μπρο­στά στον εργο­δό­τη θα είναι μόνοι.
  • Για να διεκ­δι­κή­σου­με όσα μας έχουν κλέ­ψει, όσα μας έχουν στε­ρή­σει, για να διεκ­δι­κή­σου­με την ικα­νο­ποί­η­ση των σύγ­χρο­νων ανα­γκών μας».
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο