Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κάλεσμα του ΚΚΕ στους μηχανικούς μπροστά στις εκλογές της 7ης Ιούλη

Σε κάλε­σμά του στους μηχα­νι­κούς μπρο­στά στις εκλο­γές της 7ης Ιού­λη, το ΚΚΕ σημειώνει:

KKE

«Mισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί

Το ΚΚΕ απευθύνεται σε όλους εμάς:

  • Εμάς που αμέ­σως μετά το “θαύ­μα” των Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων και των ψηλών ρυθ­μών ανά­πτυ­ξης, ήρθα­με αντι­μέ­τω­ποι με τη βαθιά κρί­ση στην οικο­δο­μή, τα έργα και τις μελέ­τες, τις επι­στη­μο­νι­κές — τεχνι­κές υπη­ρε­σί­ες, κρί­ση που συνε­χί­στη­κε για σχε­δόν δεκα­τρία χρόνια.
  • Εμάς που σπρω­χτή­κα­με στην ανερ­γία, την υπο­α­πα­σχό­λη­ση, την ομη­ρία της πολύ­μη­νης απλη­ρω­σιάς μισθών, στη μετα­νά­στευ­ση για να δου­λέ­ψου­με στο αντι­κεί­με­νο που σπου­δά­σα­με, την ίδια στιγ­μή που οι ανά­γκες του λαού για φτη­νή, ασφα­λή και ποιο­τι­κή κατοι­κία, για αντι­σει­σμι­κή, αντι­πλημ­μυ­ρι­κή θωρά­κι­ση και αντι­πυ­ρι­κή προ­στα­σία, για ανα­γκαία έργα υπο­δο­μής, μένουν ανικανοποίητες.
  • Εμάς που δου­λεύ­ου­με με μισθό μειω­μέ­νο ή καθη­λω­μέ­νο, χωρίς Συλ­λο­γι­κή Σύμ­βα­ση Εργα­σί­ας για ένα μισθό που ξεκι­νά­ει από τον κατώ­τα­το των 650 ευρώ μικτά (μαζί με τον ΕΦΚΑ). Που “μάθα­με” να δου­λεύ­ου­με μόνο με “μπλο­κά­κι”, που μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ “κατά­φε­ρε” με το έκτρω­μα Κατρού­γκα­λου να νομι­μο­ποι­ή­σει ορι­στι­κά. Υπο­στή­κα­με τη δου­λειά χωρίς ωρά­ριο — άδειες — δώρα — απο­ζη­μιώ­σεις — επί­δο­μα ανερ­γί­ας — προ­στα­σία από ομα­δι­κές απο­λύ­σεις, με τη μητρό­τη­τα “υπό δίω­ξη” για τις εργα­ζό­με­νες με ΔΠΥ, και διαρ­κείς εκβια­σμούς από τους ομί­λους να παραι­τη­θού­με από συν­δι­κα­λι­στι­κές — πολι­τι­κές ελευ­θε­ρί­ες και δικαιώματα.
  • Εμάς που τώρα που “γύρι­σε η ανά­πτυ­ξη” ακό­μα δου­λεύ­ου­με για ένα κομ­μά­τι ψωμί, για­τί η περί­φη­μη “απε­λευ­θέ­ρω­ση της αγο­ράς” το μόνο που “απε­λευ­θέ­ρω­σε” ήταν οι εκπτώ­σεις στις αμοι­βές, ενώ ταυ­τό­χρο­να ο νόμος — λαι­μη­τό­μος του Κατρού­γκα­λου εκτό­ξευ­σε τις ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές στον ΕΦΚΑ, τα χαρά­τσια πέφτουν βρο­χή, η φορο­α­φαί­μα­ξη μας στραγγίζει.
  • Εμάς που η “απε­λευ­θέ­ρω­ση“ με την απο­σύν­δε­ση πτυ­χί­ου — επαγ­γέλ­μα­τος μετα­τρέ­πει το δίπλω­μά μας σε απλό εισι­τή­ριο για ένα ατέ­λειω­το “γαϊ­τα­νά­κι” σεμι­να­ρί­ων, εξε­τά­σε­ων και άλλων δοκι­μα­σιών για την πιστο­ποί­η­ση και εμάς σε φθη­νούς — ανει­δί­κευ­τους εργα­ζό­με­νους, ενώ απο­κλει­στι­κά οι μεγά­λες εται­ρεί­ες θα δια­θέ­τουν το σύνο­λο των πιστο­ποι­ή­σε­ων και οι κατα­σκευα­στι­κοί όμι­λοι θα συγκε­ντρώ­νουν την “πίτα” των έργων μέσω ΣΔΙΤ και συμ­βά­σε­ων παρα­χώ­ρη­σης. Την πορεία αυτή επι­τα­χύ­νει η νομο­θε­σία για τα έργα και τις μελέ­τες, την κατάρ­γη­ση των ελά­χι­στων αμοι­βών, τα ενιαία Μητρώα Δημό­σιων και Ιδιω­τι­κών Έργων κ.ά.
  • Εμάς που στο Δημό­σιο εργα­ζό­μα­στε με συρ­ρι­κνω­μέ­νους μισθούς και απώ­λειες που δεν ανα­πλη­ρώ­νο­νται από τα προ­ε­κλο­γι­κά “επι­δό­μα­τα” των 300 ευρώ ετη­σί­ως, με ελα­στι­κές εργα­σια­κές σχέ­σεις, με την αξιο­λό­γη­ση ως εργα­λείο για απο­λύ­σεις, μισθο­λο­γι­κή καθή­λω­ση και πει­θάρ­χη­ση όποιου αντι­στέ­κε­ται στην ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση και στις αντι­δρα­στι­κές ανα­διαρ­θρώ­σεις του αστι­κού κρά­τους που ιδιω­τι­κο­ποιούν πλέ­ον ακό­μα και τον κρα­τι­κό έλεγ­χο της ασφά­λειας των κατασκευών.
  • Εμάς που μια ζωή ολό­κλη­ρη πλη­ρώ­σα­με ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές για να ζήσου­με “καλά γηρα­τειά” και ήρθε ο νόμος — λαι­μη­τό­μος Κατρού­γκα­λου να αθροι­στεί στις προη­γού­με­νες μνη­μο­νια­κές περι­κο­πές και να μας απο­νεί­μει μισή σύντα­ξη “επί­δο­μα πτωχοκομείου”.

✔️  Δεν είναι μονό­δρο­μος η μίζε­ρη ζωή με χαμη­λές απαι­τή­σεις, με τον τρό­μο της ανα­σφά­λειας για το τι ξημε­ρώ­νει, με τη μόνι­μη παραί­τη­ση από την κάλυ­ψη των σύγ­χρο­νων ανα­γκών μας.

Να διεκ­δι­κή­σου­με τη ζωή που μας αξί­ζει με βάση τις σύγ­χρο­νες δυνα­τό­τη­τες που δίνει η ανά­πτυ­ξη των παρα­γω­γι­κών δυνά­με­ων και η άνο­δος της παρα­γω­γι­κό­τη­τας της εργα­σί­ας με την αλμα­τώ­δη εξέ­λι­ξη της τεχνο­λο­γί­ας. Δεν έχου­με περι­θώ­ρια για νέες αυταπάτες.

✔️  Ισχυ­ρο­ποιού­με το ΚΚΕ για να στα­θού­με και εμείς οι εργα­ζό­με­νοι μηχα­νι­κοί πιο δυνα­τοί απέ­να­ντι στην επί­θε­ση του κεφαλαίου.

✔️  Στις 7 Ιού­λη δυνα­μώ­νου­με τη δική μας δύνα­μη στο δρό­μο και στη Βου­λή, για­τί γνω­ρί­ζου­με ότι στις 8 του Ιού­λη: Είτε η ΝΔ σχη­μα­τί­σει αυτο­δύ­να­μη κυβέρ­νη­ση, είτε συνερ­γα­σί­ας, η επό­με­νη κυβέρ­νη­ση θα εφαρ­μό­σει σκλη­ρή αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή. Ούτε η ΝΔ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οι “λοι­ποί συγ­γε­νείς” όπως το ΚΙΝΑΛ ή το ΜΕΡΑ 25 του Βαρου­φά­κη “που πάει με όλα”, κανείς τους δεν δεσμεύ­ε­ται ότι θα αλλά­ξει τις βασι­κές δεσμεύ­σεις της πολι­τι­κής που ρημά­ζει τις ζωές μας:

  • Ότι θα καταρ­γή­σει τις ελα­στι­κές εργα­σια­κές σχέ­σεις, δηλα­δή στον κλά­δο τη δου­λειά με το μπλο­κά­κι, θα εγγυ­η­θεί την εφαρ­μο­γή των εργα­τι­κών δικαιω­μά­των, την επα­να­φο­ρά όσων καταρ­γή­θη­καν, την προ­στα­σία της μητρότητας.
  • Ότι θα απο­κα­τα­στή­σει τη δυνα­τό­τη­τα υπο­γρα­φής Συλ­λο­γι­κής Σύμ­βα­σης Εργα­σί­ας, με αυξή­σεις και με υπο­χρε­ω­τι­κή εφαρ­μο­γή από όλους τους εργο­δό­τες στον κλάδο.
  • Ότι θα καταρ­γή­σει την “αντα­πο­δο­τι­κό­τη­τα” στην Ασφά­λι­ση, δηλα­δή την ουσία του νόμου “λαι­μη­τό­μου” Κατρού­γκα­λου, ενός ασφα­λι­στι­κού που εισπράτ­τει υπέ­ρο­γκες εισφο­ρές για μια σύντα­ξη επί­δο­μα πτω­χο­κο­μεί­ου, πρι­μο­δο­τώ­ντας την ιδιω­τι­κή ασφά­λι­ση, είτε στον “τρί­το πυλώ­να”, είτε και στο “δεύ­τε­ρο πυλώ­να” της επικουρικής.
  • Ότι θα καταρ­γή­σει τους νόμους και τα ΠΔ που ενσω­μα­τώ­νουν τις οδη­γί­ες της ΕΕ στην εθνι­κή νομο­θε­σία, ότι θα καταρ­γή­σει κάθε μορ­φή εξε­τά­σε­ων και σεμι­να­ρί­ων επί πλη­ρω­μή, την απαί­τη­ση προ­ϋ­πη­ρε­σί­ας για την από­κτη­ση άδειας άσκη­σης επαγ­γέλ­μα­τος και την πιστο­ποί­η­ση άσκη­σης τεχνι­κών επαγ­γελ­μα­τι­κών δρα­στη­ριο­τή­των με το ακα­δη­μαϊ­κό δίπλω­μα μονα­δι­κή προ­ϋ­πό­θε­ση για την άσκη­ση του επαγγέλματος.
  • Ότι θα καταρ­γή­σει το νομο­θε­τι­κό πλαί­σιο που επι­τα­χύ­νει τη συγκέ­ντρω­ση μελε­τών και έργων στα χέρια του μεγά­λου κεφα­λαί­ου (ΣΔΙΤ, Συμβ. Παρα­χώ­ρη­σης, ΓΟΚ, αυθαί­ρε­τα, οικο­δο­μι­κές άδειες κ.λπ.), την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της γης και των δασι­κών εκτά­σε­ων, του νερού, των φυσι­κών πόρων.
  • Ότι θα υλο­ποι­ή­σει άμε­σα έργα ουσια­στι­κής αντι­σει­σμι­κής θωρά­κι­σης, αντι­πλημ­μυ­ρι­κής και αντι­πυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας, λαϊ­κής κατοι­κί­ας και άλλων απα­ραί­τη­των υποδομών.

Όλα τα αστι­κά κόμ­μα­τα υπη­ρε­τούν τον ίδιο δρό­μο που μετά από δια­δο­χι­κές χρο­νιές ψηλής καπι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης (1994 — 2008) έφε­ρε την καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση και τη λαϊ­κή εξα­θλί­ω­ση. Σήμε­ρα όλοι αυτοί υπό­σχο­νται ξανά ότι η κοι­νω­νι­κή ευη­με­ρία θα έρθει μόνο μέσα απ’ την αύξη­ση των κερ­δών των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, την προ­σέλ­κυ­ση νέων επεν­δύ­σε­ων. Η αλή­θεια είναι ότι η ανά­καμ­ψη της παρα­γω­γής και της κερ­δο­φο­ρί­ας του κεφα­λαί­ου που εμφα­νί­στη­κε μετα­ξύ άλλων κλά­δων και στον κλά­δο των Κατα­σκευών, δεν “έπει­σε” τους ομί­λους να απο­κα­τα­στή­σουν τις μεγά­λες απώ­λειες στους μισθούς και στις εργα­σια­κές σχέ­σεις, αντί­θε­τα ζητούν νέες θυσί­ες και αρνού­νται την υπο­γρα­φή κλα­δι­κής Συλ­λο­γι­κής Σύμ­βα­σης με τους Μισθω­τούς Τεχνι­κούς και τους Οικο­δό­μους. Η ανά­καμ­ψη της κατα­σκευα­στι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας δεν επα­νέ­φε­ρε το εισό­δη­μα και δεν φρέ­να­ρε την “εκκα­θά­ρι­ση” των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων και τη συγκέ­ντρω­ση των έργων στους κατα­σκευα­στι­κούς ομί­λους. Η θωρά­κι­ση της κερ­δο­φο­ρί­ας των ομί­λων, σε συν­θή­κες όξυν­σης του διε­θνούς αντα­γω­νι­σμού, έχει έναν μόνο δρό­μο: τη δια­σφά­λι­ση φθη­νό­τε­ρης εργα­τι­κής δύνα­μης, μέσα από τη μεί­ω­ση του μέσου μισθού και το τσά­κι­σμα δικαιω­μά­των, την απαλ­λα­γή των ομί­λων από “βάρη” όπως οι ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές και οι ΣΣΕ, τη νέα μεί­ω­ση της φορο­λο­γί­ας κερ­δών, την ώρα που οι όμι­λοι “εισφέ­ρουν” λιγό­τε­ρο απ’ το 5% των ετή­σιων φορο­λο­γι­κών εσό­δων, την πλή­ρη “απε­λευ­θέ­ρω­ση” της αγο­ράς μέσω της νομο­θε­σί­ας παρα­γω­γής των έργων.

✔️  Την επό­με­νη μέρα έχου­με ανά­γκη από ισχυ­ρό κίνη­μα και ισχυ­ρό ΚΚΕ, για να βρε­θού­με από καλύ­τε­ρες θέσεις να οργα­νώ­σου­με το λαϊ­κό αγώ­να και την αντε­πί­θε­ση, ενά­ντια στον πραγ­μα­τι­κό αντί­πα­λο με τους ριζο­σπα­στι­κούς στό­χους πάλης. Οι κομμουνιστές:

✔️  Θα βρε­θούν μπρο­στά στον αγώ­να των ταξι­κών συν­δι­κά­των ενά­ντια στην εργο­δο­τι­κή τρο­μο­κρα­τία των απο­λύ­σε­ων και μεί­ω­σης μισθών και δικαιω­μά­των, για την υπο­γρα­φή ΣΣΕ για ανα­πλή­ρω­ση των απω­λειών. Θα πρω­τα­γω­νι­στή­σουν στην πάλη για την κατάρ­γη­ση του νόμου Κατρού­γκα­λου και της αντα­πο­δο­τι­κό­τη­τας στην ασφά­λι­ση ενά­ντια στις κατα­σχέ­σεις. Θα ηγη­θούν στον αγώ­να ενά­ντια στην “απε­λευ­θέ­ρω­ση” του επαγ­γέλ­μα­τος, την πιστο­ποί­η­ση των δρα­στη­ριο­τή­των, την απα­ξί­ω­ση των πτυ­χί­ων μέσω της πολι­τι­κής της ΕΕ και των ρυθ­μί­σε­ων που στη­ρί­ζει το ΤΕΕ και οι επι­στη­μο­νι­κοί Σύλ­λο­γοι των μηχα­νι­κών. Το ΚΚΕ θα προ­βάλ­λει αγω­νι­στι­κά τις προ­τά­σεις για τις αυξή­σεις μισθών και συντά­ξε­ων, για να μη μεί­νει κανείς εργα­ζό­με­νος ανα­σφά­λι­στος, για να δοθεί επί­δο­μα ανερ­γί­ας σ’ όλους τους ανέρ­γους, για την αύξη­ση του αφο­ρο­λό­γη­του, για τη δια­γρα­φή χρε­ών των λαϊ­κών νοι­κο­κυ­ριών, για κάθε οξυ­μέ­νο λαϊ­κό πρόβλημα.

📌 Όμως πρώ­τα από όλα το ΚΚΕ βρί­σκε­ται στον αντί­πο­δα όσων επι­διώ­κουν να μας πεί­σουν ότι δεν υπάρ­χει εναλ­λα­κτι­κή λύση, το ΚΚΕ φωτί­ζει, με το Πρό­γραμ­μά του, ότι υπάρ­χουν σήμε­ρα οι δυνα­τό­τη­τες να ζήσου­με ανθρώ­πι­να, να έχου­με όλοι δου­λειά χωρίς τον εφιάλ­τη της ανερ­γί­ας, με λιγό­τε­ρες ώρες δου­λειάς, να απο­λαμ­βά­νου­με υψη­λού επι­πέ­δου, δωρε­άν, απο­κλει­στι­κά δημό­σιες υπη­ρε­σί­ες Υγεί­ας, Πρό­νοιας και Παι­δεί­ας και το δικαί­ω­μα ανα­ψυ­χής και φτη­νών δια­κο­πών. Το ΚΚΕ σημα­δεύ­ει τον πραγ­μα­τι­κό αντί­πα­λο του λαού που ακυ­ρώ­νει αυτές τις δυνα­τό­τη­τες για να θωρα­κί­σει τα κέρ­δη του: την άρχου­σα τάξη, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ που τη στη­ρί­ζουν📌

📌 Το ΚΚΕ απο­τε­λεί έναν αιώ­να τώρα τη στα­θε­ρή μαχη­τι­κή δύνα­μη, από τα σπλά­χνα του ίδιου του λαού, που αντέ­χει στις πιέ­σεις και συγκρο­τεί την πραγ­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση υπέρ των λαϊ­κών συμ­φε­ρό­ντων μέσα και έξω απ’ τη Βου­λή. Κάθε μεγά­λη κατά­κτη­ση των αγώ­νων του λαού έχει τη σφρα­γί­δα των χιλιά­δων λαϊ­κών αγω­νι­στών, μελών και στε­λε­χών του ΚΚΕ, που πρω­το­στά­τη­σαν στους αγώ­νες ενά­ντια στην άρχου­σα τάξη και τους ιμπε­ρια­λι­στές συμ­μά­χους της: ΗΠΑ — ΕΕ — ΝΑΤΟ. Θα συνε­χί­σει να μπαί­νει μπρο­στά για να οργα­νώ­σει τους εργα­τι­κούς αγώ­νες, τις λαϊ­κές διεκ­δι­κή­σεις, τις συγκρού­σεις για να ανα­κο­πεί η επί­θε­ση του κεφα­λαί­ου και να ανοί­ξει ο δρό­μος της πραγ­μα­τι­κής ανα­τρο­πής, για να πάρουν η εργα­τι­κή τάξη και ο λαός την υπό­θε­σή στα χέρια τους📌 ».

Η δύναμή σου την επόμενη μέρα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο