Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κάλεσμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (ΠΜΣ) για την κινητοποίηση 21 Μάη (+SPOT)

«Την Πέμπτη 21 Μάη γεμίζουμε τις γειτονιές με μουσική για να μπορούμε να ζούμε από την Τέχνη μας»

«Την Πέμ­πτη 21 Μάη γεμί­ζου­με τις γει­το­νιές με μου­σι­κή, διεκ­δι­κού­με να μπο­ρού­με να ζήσου­με από την Τέχνη μας».
Με αυτές τις φρά­σεις, ανά­με­σα σε άλλα,  ο Πανελ­λή­νιος Μου­σι­κός Σύλ­λο­γος (ΠΜΣ) καλεί στη νέα κινη­το­ποί­η­ση που διορ­γα­νώ­νε­ται στις γει­το­νιές της Αθή­νας εκεί­νη την ημέ­ρα με αίτη­μα να ληφθούν μέτρα στή­ρι­ξης για τους καλλιτέχνες.

Η κινη­το­ποί­η­ση γίνε­ται σε συνέ­χεια μιας σει­ράς επι­τυ­χη­μέ­νων παρεμ­βά­σε­ων για το σοβα­ρό αυτό πρό­βλη­μα αφού η συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία των καλ­λι­τε­χνών δεν έχει δει κανέ­να ουσια­στι­κό μέτρο για την επι­βί­ω­σή τους.

Το κάλε­σμα του ΠΜΣ έχει ως εξής:

«Η αλυ­σί­δα μεγα­λώ­νει — Γίνε κι εσύ ένας κρίκος.
“Σιχαί­νο­μαι ένα τρα­γού­δι που σε κάνει να πιστεύ­εις πως είσαι άχρηστος.
Σιχαί­νο­μαι ένα τρα­γού­δι που σε κάνει να πιστεύεις
πως είσαι απλά γεν­νη­μέ­νος για να χάνεις. 

Κατα­δι­κα­σμέ­νος να χάνεις.
Ότι είσαι άχρη­στος για όλους, για οτιδήποτε.
Επει­δή είσαι πολύ γέρος ή πολύ νέος ή πολύ παχύς ή πολύ λεπτός,
πολύ άσχη­μος ή πολύ το ένα ή… ή το άλλο.
Τρα­γού­δια που σε ταπει­νώ­νουν ή σε κοροϊ­δεύ­ουν για την τύχη σου.
Εγώ είμαι στο δρό­μο για να παλέ­ψω ενά­ντια σε αυτά τα τραγούδια
μέχρι την τελευ­ταία μου ανά­σα και την τελευ­ταία στα­γό­να του αίμα­τός μου.

Είμαι στο δρό­μο για να τρα­γου­δή­σω τραγούδια
που θα σου απο­δεί­ξουν πως αυτός είναι ο δικός σου κόσμος
και πως ακό­μα κι αν σου έχει φερ­θεί σκληρά
και σε έχει κλω­τσή­σει κάτω μια ντου­ζί­να φορές,
ό,τι χρώ­μα και αν είσαι, ό,τι είδους άνθρω­πος και αν είσαι,
εγώ είμαι στο δρό­μο για να πω τραγούδια
που θα σε κάνουν να νιώ­σεις περη­φά­νια γι’ αυτό που είσαι και γι’ αυτό που κάνεις. 

Τα τρα­γού­δια που γράφω
φτιά­χνο­νται για όλους τους ανθρώ­πους που είναι σαν κι εσένα”.

  • 14 Ιού­λη 1912: Οκλα­χό­μα. Από φτω­χή, αγρο­τι­κή οικο­γέ­νεια, γεν­νιέ­ται ο Γού­ντι Γκά­θρι. Μου­σι­κός, τρα­γου­δο­ποιός, καλ­λι­τέ­χνης, αγω­νι­στής, τρο­βα­δού­ρος των αγώ­νων του λαού. Είναι κι αυτός ένας κρί­κος στην αλυ­σί­δα της ιστο­ρί­ας του παγκό­σμιου πολιτισμού.
  • 20 Μαρ­τί­ου 2020: Σου­η­δία. Ψηφί­ζε­ται πακέ­το ενί­σχυ­σης για τον Πολι­τι­σμό: 28 εκατ. ευρώ ανα­λο­γούν στους καλ­λι­τέ­χνες — 47 εκατ. ευρώ για ελα­φρύν­σεις στα μεγά­λα θέατρα.
  • 23 Μαρ­τί­ου 2020: Γερ­μα­νία. Η κυβέρ­νη­ση ανα­κοι­νώ­νει 50 δισ. πακέ­το στή­ρι­ξης των μικρο­με­σαί­ων επι­χει­ρή­σε­ων. Στους εργα­ζό­με­νους καλ­λι­τέ­χνες ανα­λο­γούν 500 ευρώ εφά­παξ για 3 μήνες.
  • 6 Απρι­λί­ου 2020: Ισπα­νία. Το υπουρ­γείο Πολι­τι­σμού έχει δρο­μο­λο­γή­σει πάνω από 40 εκατ. επι­χο­ρη­γή­σεις για τις Τέχνες. Μόνο ένα μικρό μέρος από αυτά προ­ο­ρί­ζε­ται για μέτρα στή­ρι­ξης των εργα­ζο­μέ­νων καλλιτεχνών.
  • 25 Απρι­λί­ου 2020: Ρώμη. Στα μπαλ­κό­νια τρα­γου­δά ο λαός το “Bella Ciao”. Η κυβέρ­νη­ση νομο­θε­τεί ειδι­κή επι­χο­ρή­γη­ση 600 ευρώ για καλ­λι­τέ­χνες. Η πλειο­ψη­φία μένει εκτός.
  • 7 Μαΐ­ου 2020: Σύνταγ­μα. Χιλιά­δες εργα­ζό­με­νοι στο χώρο του Πολι­τι­σμού σε μια συγκι­νη­τι­κή δια­μαρ­τυ­ρία. Διεκ­δι­κούν μέτρα στή­ρι­ξης για όλους τους εργα­ζό­με­νους του χώρου.
  • Μέχρι σήμε­ρα: Σε όλες τις χώρες της Ευρώ­πης οι κυβερ­νή­σεις βάζουν στη ζυγα­ριά την επι­βί­ω­ση και την αξιο­πρέ­πειά μας με τα κέρ­δη των επεν­δυ­τι­κών τους προ­γραμ­μά­των. Η συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία των καλ­λι­τε­χνών χωρίς ουσια­στι­κά μέτρα στήριξης.

Συνεχίζουμε…

21 Μαΐ­ου 2020:
Αθή­να. Ο ήλιος δύει. Η αλυ­σί­δα μεγα­λώ­νει. Μου­σι­κοί πυρή­νες γεν­νιού­νται και γεμί­ζου­νε την πόλη μου­σι­κή. Η jazz συνα­ντά­ει την κλα­σι­κή, το ρεμπέ­τι­κο συνο­μι­λεί με το hip-hop, η λαϊ­κή παρά­δο­ση με το avant-garde. Jazz trio, λαϊ­κές παρέ­ες, σύνο­λα δωμα­τί­ου, μπά­ντες… Όλοι ενώ­νο­νται κάτω από το κάλε­σμα του Πανελ­λή­νιου Μου­σι­κού Συλ­λό­γου. Σήμε­ρα παί­ζου­με για έναν άλλο σκο­πό. Σήμε­ρα παί­ζου­με για να ενώ­σου­με τη φωνή μας με όλους τους εργα­ζό­με­νους αυτής της χώρας. Με όλους αυτούς που βρί­σκο­νται αντι­μέ­τω­ποι με τις συνέ­πειες της νέας κρίσης.

…λίγα λεπτά μετά: Στον πεζό­δρο­μο της Διο­νυ­σί­ου Αρε­ο­πα­γί­του κατα­φθά­νουν οι πρώ­τοι μου­σι­κοί. — “Διεκ­δι­κού­με ουσια­στι­κά μέτρα στή­ρι­ξης! Διεκ­δι­κού­με να μπο­ρού­με να ζήσου­με από την Τέχνη μας!”
…την ίδια στιγ­μή: Στις γει­το­νιές της Και­σα­ρια­νής η υπάλ­λη­λος ενός σού­περ μάρ­κετ ακού­ει τις μελω­δί­ες μιας κιθά­ρας. — “Εσύ είσαι ο κρί­κος στην αλυσίδα!”
…πιο νωρίς την ίδια μέρα: Έξω από τον “Ευαγ­γε­λι­σμό” ο νοση­λευ­τής που μόλις σχό­λα­σε από 24ωρη βάρ­δια, σηκώ­νει το βλέμ­μα του και βλέ­πει 6 νέους μου­σι­κούς να τρα­γου­δούν. - “Σήμε­ρα επι­κοι­νω­νού­με τα αιτή­μα­τά μας σε όλους τους εργα­ζό­με­νους. Ζητά­με τη στή­ρι­ξή σας! Δεί­χνου­με την αλλη­λεγ­γύη μας στον δικό σας αγώ­να! Είμα­στε κρί­κοι στην ίδια αλυσίδα!”.
…σχε­δόν βρά­δια­σε: Στο Νέο Κόσμο, η κοπέ­λα που μόλις σχό­λα­σε από μια τηλε­φω­νι­κή εται­ρεία, συνα­ντά­ει μία μπά­ντα που δια­σχί­ζει το δρό­μο. — “Το τρα­γού­δι μας σήμε­ρα είναι για όλους τους ανθρώ­πους που είναι σαν κι εσένα!”.

Την Πέμ­πτη 21 Μαΐ­ου γεμί­ζου­με τις γει­το­νιές με μου­σι­κή. Από την Ακρό­πο­λη μέχρι τον Λευ­κό Πύρ­γο, τα Γιάν­νε­να, τον Πει­ραιά, το Ηρά­κλειο και την Πάτρα. Καλού­με όλους τους συνα­δέλ­φους ‑μεμο­νω­μέ­νους μου­σι­κούς και σχή­μα­τα- να δηλώ­σου­νε συμ­με­το­χή! Μεγα­λώ­νου­με την αλυ­σί­δα! Απλώ­νου­με τους κρί­κους της να μας ακού­σουν όλοι οι εργα­ζό­με­νοι. Σήμε­ρα τρα­γου­δά­με για την Τέχνη μας και τη δου­λειά μας! Σήμε­ρα το τρα­γού­δι μας ενώ­νε­ται με όλο το λαό!

“Γίνε κι εσύ ένας κρίκος στην αλυσίδα”. 

Δηλώ­σεις συμμετοχής:
Τηλέ­φω­νο: 210.3213694 -
E‑mail: dilosi.symmetohis@gmail.com

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο