Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κίνα: Αιχμές εναντίον των ΗΠΑ για την υποδαύλιση της έντασης στην Ουκρανία

Η Κίνα κατη­γό­ρη­σε τις ΗΠΑ, χωρίς ωστό­σο να τις κατο­νο­μά­σει, για την υπο­δαύ­λι­ση της έντα­σης στην Ουκρα­νία η οποία, σύμ­φω­να με το Πεκί­νο, είναι από­το­κο της διεύ­ρυν­σης του ΝΑΤΟ που «βρί­σκε­ται σε ασυμ­φω­νία με την επο­χή μας».

«Η Κίνα εκτι­μά ότι όλες οι ενδια­φε­ρό­με­νες πλευ­ρές θα πρέ­πει να επι­τρέ­ψουν να επι­κρα­τή­σει η λογι­κή και να στρα­φούν προς μια πολι­τι­κή διευ­θέ­τη­ση, απέ­χο­ντας από κάθε ενέρ­γεια που θα μπο­ρού­σε να υπο­κι­νή­σει εντά­σεις ή να τρο­φο­δο­τή­σει την κρί­ση», είπε ο Κινέ­ζος πρε­σβευ­τής στον ΟΗΕ Ζανγκ Τζουν, στη συνε­δρί­α­ση του Συμ­βου­λί­ου Ασφαλείας.

«Τίπο­τα δεν συμ­βαί­νει χωρίς λόγο. Η διεύ­ρυν­ση του ΝΑΤΟ είναι ένα θέμα που δεν μπο­ρού­με να το εξαι­ρέ­σου­με όσον αφο­ρά την έντα­ση στην Ουκρα­νία. Η συνε­χής διεύ­ρυν­ση, στα από­νε­ρα του Ψυχρού Πολέ­μου, είναι αντί­θε­τη με την επο­χή μας, δηλα­δή με τη δια­φύ­λα­ξη της κοι­νής ασφά­λειας», πρό­σθε­σε ο Κινέ­ζος διπλωμάτης.

«Η περι­φε­ρεια­κή ασφά­λεια δεν μπο­ρεί να είναι εγγυ­η­μέ­νη μέσω της διεύ­ρυν­σης ενός στρα­τιω­τι­κού μπλοκ. Αυτό ισχύ­ει για την Ευρώ­πη, όπως και για άλλες περιο­χές του κόσμου», συνέ­χι­σε ο Ζανγκ Τζουν. Ανα­φε­ρό­με­νος εμμέ­σως στις ΗΠΑ, ο Κινέ­ζος διπλω­μά­της είπε ότι στον κόσμο υπάρ­χει «μια χώρα που αρνεί­ται να παραι­τη­θεί από τη νοο­τρο­πία του Ψυχρού Πολέ­μου, που λέει το ένα και κάνει το άλλο, για να επι­τύ­χει τη στρα­τιω­τι­κή υπε­ρο­χή της».

Και αυτό, πρό­σθε­σε, είναι εμφα­νές «κυρί­ως στην περιο­χή της Ασί­ας και του Ειρη­νι­κού, όπου δημιουρ­γού­νται «μικρές τρι­με­ρείς ομά­δες» με στό­χο να προ­κα­λέ­σουν την αντι­πα­ρά­θε­ση. Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες πρό­σφα­τα υπέ­γρα­ψαν ένα σύμ­φω­νο συνερ­γα­σί­ας με την Αυστρα­λία και το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο στην περιο­χή αυτήν.

Οι δηλώ­σεις αυτές του Κινέ­ζου πρε­σβευ­τή δεν είναι τυχαί­ες, καθώς Κίνα και Ρωσία έχουν δια­μορ­φώ­σει τα τελευ­ταία χρό­νια «κοι­νό μέτω­πο» στο πλαί­σιο των εντει­νό­με­νων ενδοι­μπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών τους με τις ευρω­α­τλα­ντι­κές δυνά­μεις (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ), τόσο στο οικο­νο­μι­κό, όσο και στον στρα­τιω­τι­κό τομέα.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο