Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κίνα: Είκοσι ένας αθλητές νεκροί στη διάρκεια υπερμαραθωνίου εξαιτίας ακραίων καιρικών συνθηκών

Είκο­σι ένας άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους μετα­ξύ των συμ­με­τε­χό­ντων σε έναν ορει­νό αγώ­να ανω­μά­λου δρό­μου 100 χιλιο­μέ­τρων χθες, Σάβ­βα­το, στη βορειο­δυ­τι­κή Κίνα λόγω της αιφ­νί­διας εκδή­λω­σης ακραί­ων και­ρι­κών φαινομένων.

Όλοι οι άλλοι συμ­με­τέ­χο­ντες είναι σώοι και αβλα­βείς, καθώς «στις 3 το πρωί της Κυρια­κής 151 συμ­με­τέ­χο­ντες βρί­σκο­νταν σε ασφά­λεια», σύμ­φω­να με το επί­ση­μο πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Νέα Κίνα, το οποίο διευ­κρί­νι­σε πως συνο­λι­κά 172 άτο­μα έπαιρ­ναν μέρος στην κούρ­σα που διε­ξα­γό­ταν στο Πέτρι­νο Δάσος του Κίτρι­νου Ποτα­μού, κοντά στην πόλη Μπαϊ­γίν, στην επαρ­χία Γκανσού.

Ένας δρο­μέ­ας, η τύχη του οποί­ου αγνο­ού­νταν, βρέ­θη­κε στις 09:30 (τοπι­κή ώρα), αλλά «είχε ήδη χάσει τη ζωή του», μετέ­δω­σε το τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο CCTV επι­κα­λού­με­νο το τοπι­κό κέντρο διασώσεων.

«Αυτό σημαί­νει πως το επει­σό­διο στοί­χι­σε τη ζωή σε συνο­λι­κά 21 ανθρώ­πους», πρό­σθε­σε το CCTV. Δημο­τι­κοί αξιω­μα­τού­χοι είχαν προη­γου­μέ­νως κάνει λόγο για 20 νεκρούς και έναν αγνοούμενο.

Δύο κινέζοι μαραθωνοδρόμοι

Μετα­ξύ των θυμά­των αυτών βρί­σκο­νται δύο γνω­στοί κινέ­ζοι μαρα­θω­νο­δρό­μοι, ο Λιάνγκ Τζινγκ και ο Χουάνγκ Γκουαν­τζούν, διευ­κρί­νι­σε ο τοπι­κός Τύπος βασι­ζό­με­νος στις μαρ­τυ­ρί­ες του προ­πο­νη­τή του πρώ­του, του Γου­έι Που­λόνγκ, και ενός φίλου του δευ­τέ­ρου, ο οποί­ος είπε ότι οι οργα­νω­τές της κούρ­σας του επι­βε­βαί­ω­σαν το θάνα­το του Χουάνγκ.

Ο Λιάνγκ είχε κερ­δί­σει τα τελευ­ταία χρό­νια πολ­λούς υπερ­μα­ρα­θώ­νιους στην Κίνα. Ο Χουάνγκ, ο οποί­ος ήταν κωφά­λα­λος, είχε κερ­δί­σει τον μαρα­θώ­νιο κωφών στους Εθνι­κούς Παρα­ο­λυ­μπια­κούς Αγώ­νες του 2019 στην Τιαντζίν.

Εξάλ­λου οκτώ συμ­με­τέ­χο­ντες στην κούρ­σα νοση­λεύ­ο­νται με ελα­φρά τραύ­μα­τα, διευ­κρί­νι­σε από την πλευ­ρά του ο δήμαρ­χος της Μπαϊ­γίν, ο Ζανγκ Σου­σέν. Το πρα­κτο­ρείο Νέα Κίνα είχε μετα­δώ­σει προη­γου­μέ­νως πως ορι­σμέ­νοι αθλη­τές πάσχουν από υποθερμία.

«Γύρω στο μεση­μέ­ρι, το τμή­μα της κούρ­σας που διε­ξά­γε­ται σε μεγά­λο υψό­με­τρο, από το 20ο ως το 31ο χιλό­με­τρο, επλή­γη αιφ­νι­δί­ως από κατα­στρο­φι­κές μετε­ω­ρο­λο­γι­κές συν­θή­κες. Μέσα σε λίγη ώρα, χαλά­ζι και παγω­μέ­νη βρο­χή έπε­σαν ξαφ­νι­κά στη ζώνη αυτή και έπνε­αν σφο­δροί άνε­μοι. Η θερ­μο­κρα­σία έπε­σε πολύ», αφη­γή­θη­κε ο Ζανγκ Σουσέν.

Μέσα σε λίγη ώρα αφό­του δέχθη­καν εκκλή­σεις για βοή­θεια από ορι­σμέ­νους συμ­με­τέ­χο­ντες, οι οργα­νω­τές του μαρα­θω­νί­ου έστει­λαν ομά­δα δια­σω­στών που κατά­φε­ρε να σώσει 18 συμ­με­τέ­χο­ντες, σύμ­φω­να με το δήμαρχο.

Γύρω στις 14:00, οι μετε­ω­ρο­λο­γι­κές συθή­κες επι­δει­νώ­θη­καν και η κούρ­σα ματαιώ­θη­κε, ενώ οι τοπι­κές αρχές έστελ­ναν επι­τό­που και άλλους δια­σώ­στες, συνέχισε.

«Αυτό το επει­σό­διο είναι ένα επει­σό­διο δημό­σιας ασφά­λειας που προ­κλή­θη­κε από ξαφ­νι­κές τοπι­κές αλλα­γές του και­ρού σε μια περιο­χή», δήλω­σε προ­σθέ­το­ντας πως οι επαρ­χια­κές αρχές διε­νερ­γούν περαι­τέ­ρω έρευ­νες για τα αίτια.

Συνο­λι­κά περισ­σό­τε­ροι από 700 δια­σώ­στες κινη­το­ποι­ή­θη­καν για να ανα­ζη­τή­σουν τους αγνο­ου­μέ­νους. Εικό­νες από τοπι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης έδει­χναν δια­σώ­στες με στο­λές και εφο­δια­σμέ­νους με φακούς να σκαρ­φα­λώ­νουν τη νύκτα στο βρα­χώ­δες έδα­φος. Σε άλλες εικό­νες, δρο­μείς του υπερ­μα­ρα­θω­νί­ου ήταν τυλιγ­μέ­νοι με ισο­θερ­μι­κές κουβέρτες.

«Φοβόμουν ότι θα με παρασύρει ο άνεμος»

«Ήμουν ολό­κλη­ρος μού­σκε­μα, είχαν μου­σκέ­ψει και τα παπού­τσια και οι κάλ­τσες μου. Δεν μπο­ρού­σα να προ­χω­ρή­σω ευθεία εξαι­τί­ας του ανέ­μου, φοβό­μουν πολύ ότι θα με παρα­σύ­ρει ο άνε­μος. Το κρύο γινό­ταν όλο και πιο ανυ­πό­φο­ρο», δήλω­σε ένας δια­σω­θείς μιλώ­ντας σε τοπι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης. «Κατε­βαί­νο­ντας το βου­νό αισθα­νό­μουν ήδη συμ­πτώ­μα­τα υποθερμίας».

Η θερ­μο­κρα­σία έπε­σε ακό­μη περισ­σό­τε­ρο στη διάρ­κεια της νύκτας, δυσχε­ραί­νο­ντας ακό­μη περισ­σό­τε­ρο τις έρευ­νες και τις δια­σώ­σεις, σύμ­φω­να με το Νέα Κίνα.

Η Γκαν­σού, μία από τις πιο φτω­χές περι­φέ­ρειες της Κίνας, συνο­ρεύ­ει με τη Μογ­γο­λία προς βορ­ρά και τη Σιν­τζιάνγκ προς δυσμάς.

Φονι­κές πλημ­μύ­ρες και κατο­λι­σθή­σεις έχουν πλή­ξει την επαρ­χία αυτή κατά το παρελ­θόν. Το 2010 κατο­λι­σθή­σεις στοί­χι­σαν τη ζωή σε περισ­σό­τε­ρους από 1.000 ανθρώ­πους σε μια πόλη της Γκαν­σού. Η περιο­χή είναι επί­σης σεισμογενής.

Το Πέτρι­νο Δάσος του Κίτρι­νου Ποτα­μού είναι διά­ση­μο για τα ορει­νά τοπία του.

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο