Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κίνα — ΕΕ: Αντδράσεις για δηλώσεις του Κινέζου πρέσβη για το καθεστώς χωρών που προέκυψαν από την ανατροπή της ΕΣΣΔ

Αντι­δρά­σεις από ευρω­παϊ­κές χώρες προ­κά­λε­σαν οι πρό­σφα­τες δηλώ­σεις του πρε­σβευ­τή της Κίνας στη Γαλ­λία, ο οποί­ος αμφι­σβή­τη­σε το νομι­κό καθε­στώς των πρώ­ην σοβιε­τι­κών χωρών, επι­κα­λού­με­νος κενά στο Διε­θνές Δίκαιο.

Απα­ντώ­ντας σε ερώ­τη­ση για τη θέση του σχε­τι­κά με το αν η Κρι­μαία είναι μέρος της Ουκρα­νί­ας ή όχι, ο Κινέ­ζος πρε­σβευ­τής στο Παρί­σι Λου Σαγέ δήλω­σε σε συνέ­ντευ­ξη που μετα­δό­θη­κε την Παρα­σκευή από τη γαλ­λι­κή τηλε­ό­ρα­ση πως ιστο­ρι­κά η Κρι­μαία ήταν μέρος της Ρωσί­ας την οποία προ­σέ­φε­ρε στην Ουκρα­νία ο πρώ­ην Σοβιε­τι­κός ηγέ­της Νικί­τα Χρουστσόφ.

«Αυτές οι χώρες της πρώ­ην ΕΣΣΔ δεν έχουν πραγ­μα­τι­κό καθε­στώς στο διε­θνές δίκαιο επει­δή δεν υπάρ­χει διε­θνής συμ­φω­νία για την υλο­ποί­η­ση του κυρί­αρ­χου καθε­στώ­τος τους», είχε προ­σθέ­σει ο Λου Σαγέ.

«Είναι εντε­λώς απα­ρά­δε­κτες», δήλω­σε ο Τσέ­χος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Γιαν Λιπάφκ­σι πριν από τη σύνο­δο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Λου­ξεμ­βούρ­γο, ενώ ο Λιθουα­νός ΥΠΕΞ Γκα­μπρέ­λιους Λαντσ­μπέρ­γκις δήλω­σε πως τέτοια σχό­λια είναι «εντε­λώς απα­ρά­δε­κτα» και πρό­σθε­σε πως οι τρεις Βαλ­τι­κές χώρες ‑που απο­τε­λού­σαν προη­γου­μέ­νως μέρος της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης- θα καλέ­σουν τους πρε­σβευ­τές τις Κίνας στις πρω­τεύ­ου­σές τους αργό­τε­ρα σήμε­ρα προ­κει­μέ­νου να ζητή­σουν επί­ση­μα διευ­κρι­νί­σεις και να ελέγ­ξουν αν η θέση της έχει αλλάξει.

Γάλ­λος αξιω­μα­τού­χος δήλω­σε πως μια «πολύ αυστη­ρή» συζή­τη­ση θα λάβει χώρα με τον Κινέ­ζο πρε­σβευ­τή στο γαλ­λι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών αργό­τε­ρα σήμε­ρα. Ο Ιτα­λός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Αντό­νιο Ταγιά­νι δήλω­σε πως δια­φω­νεί με τα σχό­λια του Λου, ενώ ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών του Λου­ξεμ­βούρ­γου Ζαν Άσελ­μπορν χαρα­κτή­ρι­σε τις παρα­τη­ρή­σεις του Λου «ατό­πη­μα» και είπε πως κατα­βάλ­λο­νται προ­σπά­θειες για να ηρε­μή­σουν τα πράγματα.

Κίνα: Σεβόμαστε την κυριαρχία όλων των χωρών

Απα­ντώ­ντας σε ερώ­τη­ση αν η στά­ση του Λου αντι­προ­σω­πεύ­ει την επί­ση­μη θέση της Κίνας, η εκπρό­σω­πος του κινε­ζι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών δήλω­σε πως το Πεκί­νο σέβε­ται την κυριαρ­χία, την ανε­ξαρ­τη­σία και την εδα­φι­κή ακε­ραιό­τη­τα όλων των χωρών και υπο­στη­ρί­ζει τους στό­χους και τις αρχές του Χάρ­τη των Ηνω­μέ­νων Εθνών.

Απα­ντώ­ντας σε ερώ­τη­ση αν η Κίνα ανα­γνω­ρί­ζει την Ουκρα­νία ως κυρί­αρ­χο κρά­τος, η Μάο Νινγκ είπε πως η θέση της Κίνας στο θέμα αυτό είναι αντι­κει­με­νι­κή και δίκαιη.

«Η Σοβιε­τι­κή Ένω­ση ήταν ομο­σπον­δια­κό κρά­τος, και, εξω­τε­ρι­κά ως σύνο­λο, είχε το καθε­στώς του υπο­κει­μέ­νου του διε­θνούς δικαί­ου, άρα αντι­στρό­φως, μετά τη διά­λυ­ση της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης, οι διά­φο­ρες δημο­κρα­τί­ες έχουν καθε­στώς κυρί­αρ­χων κρα­τών», είπε.

Και μόνο τα κυρί­αρ­χα κρά­τη μπο­ρούν να γίνουν επί­ση­μα μέλη των Ηνω­μέ­νων Εθνών, πρόσθεσε.

«Η χώρα που ανα­φέ­ρα­τε είναι πλή­ρες μέλος των Ηνω­μέ­νων Εθνών», δήλω­σε στη καθιε­ρω­μέ­νη συνέ­ντευ­ξη Τύπου.

«Χωρίς τέλος» η συνεργασία Κίνας — ΕΕ

Η συνερ­γα­σία της Κίνας με την Ευρώ­πη και άλλες χώρες είναι «χωρίς τέλος» ακρι­βώς όπως οι σχέ­σεις της με τη Ρωσία είναι «χωρίς όρια», δήλω­σε ξεχω­ρι­στά ο πρε­σβευ­τής της Κίνας στην ΕΕ, καθη­συ­χά­ζο­ντας κάπως για την ουδε­τε­ρό­τη­τα της Κίνας σχε­τι­κά με την Ουκρα­νία σε συνέ­ντευ­ξη που δημο­σιεύ­θη­κε σήμερα.

Δεν είναι σαφές πότε ο Φου Κονγκ, ο πρε­σβευ­τής της Κίνας στην ΕΕ, έδω­σε τη συνέ­ντευ­ξη στην κινε­ζι­κή εφη­με­ρί­δα «The Paper».

Ο ύπα­τος εκπρό­σω­πος της ΕΕ για την Εξω­τε­ρι­κή Πολι­τι­κή Ζοζέπ Μπο­ρέλ δήλω­σε πως στη σημε­ρι­νή σύνο­δο η 27μελής Ένω­ση θα «αξιο­λο­γή­σει και θα επα­να­ρυθ­μί­σει τη στρα­τη­γι­κή της απέ­να­ντι στην Κίνα» και πως τα σχό­λια του Κινέ­ζου πρε­σβευ­τή θα είναι μέρος της συζήτησης.

«Θα πρέ­πει να συνε­χί­σου­με τις συζη­τή­σεις για την Κίνα, είναι ένα από τα πιο σημα­ντι­κά θέμα­τα της εξω­τε­ρι­κής μας πολι­τι­κής», είπε.

Από την πλευ­ρά του ο πρό­ε­δρος του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου Σαρλ Μισέλ δήλω­σε σήμε­ρα πως οι ηγέ­τες της ΕΕ θα συζη­τή­σουν τη στά­ση της Ένω­σης απέ­να­ντι στην Κίνα και τις μελ­λο­ντι­κές σχέ­σεις της με τη χώρα στη διάρ­κεια της επό­με­νης Συνό­δου Κορυ­φής που θα διε­ξα­χθεί τον Ιούνιο.

«Η πολι­τι­κή ΕΕ — Κίνας θα βρί­σκε­ται στην ατζέ­ντα του ευρω­παϊ­κού συμ­βου­λί­ου μας τον Ιού­νιο», ανέ­φε­ρε ο Μισέλ σε ανάρ­τη­ση στο Twitter.

«Οι υπουρ­γοί Εξω­τε­ρι­κών θα προ­ε­τοι­μά­σουν τη συζή­τη­ση αυτή υπό την ηγε­σία του ύπα­του εκπρο­σώ­που Ζοζέπ Μπο­ρέλ», πρόσθεσε.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο