Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κίνα-Ελλάδα-πανδημία –ιδεολογήματα, συγκρίσεις, μύθοι και πραγματικότητα

Η Κίνα (Λαϊ­κή Δημο­κρα­τία της Κίνας) με έκτα­ση 9.596.961 τ.χλμ (~74 Ελλά­δες), με το μεγα­λύ­τε­ρο πλη­θυ­σμό στον κόσμο (1.400.050.000 κατοί­κους ~130 Ελλά­δες)  «υπεύ­θυ­νη» για τον Covid φαί­νε­ται πως μετά τα κεραυ­νο­βό­λα μέτρα που πήρε από την πρώ­τη μέρα βρί­σκε­ται σήμε­ρα σε σημείο να θεω­ρεί σχε­δόν παρω­νυ­χί­δα την παν­δη­μία, με 89.720 (Ελλά­δα ~2πλάσια, 164.575!) περι­στα­τι­κά από τα οποία 84.027 θερα­πεύ­τη­καν και 4.636 θανά­τους (λιγό­τε­ροι από την Ελλά­δα -5.997)
Ο δεί­κτης % θανά­των σε σχέ­ση με τον πλη­θυ­σμό είναι 205 φορές μικρό­τε­ρος από τη χώρα μας (579/3)
Θυμί­ζου­με ότι σε εμάς το 4ήμερο που πέρα­σε κατα­γρά­φη­καν 75 θάνα­τοι και 2.484 νέα κρού­σμα­τα κορο­νοϊ­ού, ενώ αυξά­νε­ται στα­θε­ρά ο αριθ­μός των δια­σω­λη­νω­μέ­νων, φτά­νο­ντας (προ­χτές) στους 276 και ο αριθ­μός κρου­σμά­των χτες ήταν σημα­ντι­κά αυξη­μέ­νος– Ξεπέ­ρα­σαν τους 6.000 οι νεκροί, ενώ εξαγ­γέλ­θη­κε γενι­κό Lockdown στην Αττι­κή από αύριο Πέμπτη.

China Covid 10 Feb 2021

Τα νέα ημε­ρή­σια περι­στα­τι­κά και τα % μετά το Φλε­βά­ρη 2020 είναι μηδαμινά

Τα ενερ­γά περι­στα­τι­κά στην Κίνα είναι 1.057, από αυτά 1.039 (98%) σε ελεγ­χό­με­νη κατά­στα­ση και μόνο 18 (2%) σε σοβα­ρή ή κριτική.China Covid 10 Feb 2021 China Covid 10 Feb 2021

Φυσι­κά τα διε­θνή και εγχώ­ρια ΜΜΕ (και ΜΚΔ) με πόνο γι αυτά που συμ­βαί­νουν στη Μέκ­κα τους, αλλά και στην Ευρώ­πη, κάνουν «γαρ­γά­ρα» τα παρα­πά­νω και ασχο­λού­νται με show-biz εντυ­πω­σια­σμού και παρα­πλά­νη­σης (πχ. με την «εκθή­λυν­ση των αγο­ριών»!) κλπ.

Covid 9 Feb 2021 1

🔹 Καμιά πρό­θε­ση από την πλευ­ρά μας να υπε­ρα­σπι­στού­με πολι­τι­κά την (κατ’ ευφη­μι­σμό «Λαϊ­κή Δημο­κρα­τία») Κίνα.
▪️ Ο ρόλος της στην καπι­τα­λι­στι­κή πυρα­μί­δα είναι συγκε­κρι­μέ­νος και δια­κρι­τός: όπως ανα­φέ­ρε­ται στο 2ο κεί­με­νο με τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 21ο Συνέδριο…
(…)

Ανισόμετρη εκδήλωση της κρίσης και όξυνση των ανταγωνισμών

  1. Η ανι­σό­µε­τρη εκδή­λω­ση της κρί­σης και των συνε­πειών της επι­δρά στην αλλα­γή του συσχε­τι­σµού και οξύ­νει τις αντι­θέ­σεις τόσο ανά­µε­σα στις ιµπε­ρια­λι­στι­κές συµµα­χί­ες και καπι­τα­λι­στι­κά κρά­τη όσο και στο εσω­τε­ρι­κό της ΕΕ και ιδιαί­τε­ρα της Ευρωζώνης.

Οξύ­νε­ται η δια­πά­λη για τον έλεγ­χο αγο­ρών, ενερ­γεια­κών πηγών και θαλάσ­σιων δρό­µων µετα­φο­ράς εµπο­ρευ­µά­των από την Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο µέχρι τη Θάλασ­σα της Νότιας Κίνας.
Οι εξε­λί­ξεις δεί­χνουν ότι σήµε­ρα ενι­σχύ­ε­ται αντι­κει­µε­νι­κά η δυνα­τό­τη­τα της Κίνας να απει­λή­σει την πρω­το­κα­θε­δρία των ΗΠΑ στο διε­θνές ιµπε­ρια­λι­στι­κό σύστη­µα τα επό­µε­να χρόνια.
Αυτή η δυνα­µι­κή απο­τυ­πώ­νε­ται και µε την υπο­χώ­ρη­ση του µερι­δί­ου των ΗΠΑ και τη σηµα­ντι­κή αύξη­ση του µερι­δί­ου της Κίνας στο Παγκό­σµιο Προ­ϊ­όν την περί­ο­δο 2000 – 2020.
Την τάση αλλα­γής συσχε­τι­σµού σε βάρος των ΗΠΑ απο­τυ­πώ­νει και η θεα­µα­τι­κή αύξη­ση του εµπο­ρι­κού ελλεί­µµα­τος των ΗΠΑ στο διµε­ρές εµπό­ριο µε την Κίνα (την περί­ο­δο 1985 – 2019).

(…)
Οι ΗΠΑ δίνουν ιδιαί­τε­ρο βάρος στον στό­χο να µην απο­λέ­σουν την υπε­ρο­χή στο επί­πε­δο της νέας τεχνο­λο­γί­ας και ταυ­τό­χρο­να του περιο­ρι­σµού της εξά­πλω­σης της Κίνας σε αυτόν τον κλά­δο, που θα σηµά­νει ταυ­τό­χρο­να ενί­σχυ­ση της πολι­τι­κής επιρ­ρο­ής της (π.χ. η εντει­νό­µε­νη προ­σπά­θεια απο­κλει­σµού της Κίνας από τα δίκτυα 5G στην Ευρώπη).
Η αλλα­γή του διε­θνούς συσχε­τι­σµού προς όφε­λος της Κίνας τρο­φο­δο­τεί αντίρ­ρο­πες τάσεις, (…) η Κίνα ανα­δει­κνύ­ε­ται πλέ­ον αντι­κει­µε­νι­κά στον σηµα­ντι­κό­τε­ρο εµπο­ρι­κό εταί­ρο της ΕΕ, γεγο­νός που επι­βε­βαιώ­νε­ται και από την πρό­σφα­τη επεν­δυ­τι­κή κι εµπο­ρι­κή συµφω­νία ΕΕ – Κίνας.

China USA

Η μάχη ΗΠΑ – Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα

(10). Στοι­χείο που πιο έντο­να χαρα­κτη­ρί­ζει τις διε­θνείς σχέ­σεις είναι η όξυν­ση της αντι­πα­ρά­θε­σης ΗΠΑ – Κίνας για την πρω­το­κα­θε­δρία στο ιµπε­ρια­λι­στι­κό σύστη­µα, που εκτός του οικο­νο­µι­κού υπό­βα­θρου έχει άµε­ση αντα­νά­κλα­ση σε πολι­τι­κό – διπλω­µα­τι­κό και στρα­τιω­τι­κό επίπεδο.
Οι ΗΠΑ κατη­γό­ρη­σαν την Κίνα για την παν­δη­µία, για κλο­πή τεχνο­λο­γιών, για «επε­κτα­τι­σµό» κ.ά., ενώ από τη µεριά της η Κίνα, µε «εργα­λείο» οικο­νο­µι­κές και εµπο­ρι­κές συµφω­νί­ες, επι­διώ­κει να διαρ­ρή­ξει τις παρα­δο­σια­κές συµµα­χί­ες των ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ προ­σα­ρµό­ζουν το δόγµα τους, προ­τάσ­σο­ντας ως βασι­κό αντί­πα­λο την Κίνα.

Οι ΗΠΑ επι­διώ­κουν να «ντύ­σουν» την ενδοϊ­µπε­ρια­λι­στι­κή δια­πά­λη που έχει ξεσπά­σει µε αντι­κο­µµου­νι­στι­κά ιδε­ο­λο­γή­µα­τα, ενώ η Κίνα αξιο­ποιεί το ιδε­ο­λό­γη­µα του «εκδη­µο­κρα­τι­σµού» των διε­θνών σχέ­σε­ων στο πλαί­σιο του παγκό­σµιου ιµπε­ρια­λι­στι­κού συστή­µα­τος κι εστιά­ζει στην ανά­γκη να ξεπε­ρα­στεί ο «µονο­πο­λι­κός κόσµος» υπέρ µιας «πολυ­πο­λι­κό­τη­τας» κι ενά­ντια στην επι­βο­λή της αµε­ρι­κα­νι­κής πολιτικής.
Επι­διώ­κε­ται να κρυ­φτεί ότι δια­µορ­φώ­νε­ται, πάνω στο έδα­φος των καπι­τα­λι­στι­κών σχέ­σε­ων παρα­γω­γής που κυριαρ­χούν στις δύο χώρες, η δια­πά­λη ανά­µε­σα στις δύο ισχυ­ρό­τε­ρες οικο­νο­µι­κές δυνά­µεις του σηµε­ρι­νού καπι­τα­λι­στι­κού κόσµου για την πρω­το­κα­θε­δρία στο ιµπε­ρια­λι­στι­κό σύστη­µα.usa china2

Στην όξυν­ση της αντι­πα­ρά­θε­σης των δύο δυνά­µε­ων, που λαµβά­νει παγκό­σµιο χαρα­κτή­ρα µιας κι εκδη­λώ­νε­ται ταυ­τό­χρο­να σε πολ­λές περιο­χές του πλα­νή­τη, εµπλέ­κο­νται όλο και περισ­σό­τε­ρο διε­θνείς, πολυ­µε­ρείς οργα­νώ­σεις και συµφω­νί­ες, γεγο­νός που δεί­χνει ότι η αλλη­λε­ξάρ­τη­ση των καπι­τα­λι­στι­κών οικο­νο­µιών µπο­ρεί να συµβα­δί­ζει µε την όξυν­ση των ενδοϊ­µπε­ρια­λι­στι­κών αντιθέσεων.
Η πολι­τι­κή γρα­µµή «συγκρά­τη­σης» της Κίνας, µέσα από τις πολυ­µε­ρείς συµφω­νί­ες των ΗΠΑ µε τις χώρες της Κεντρι­κής και Νότιας Αµε­ρι­κής και της περιο­χής του Ειρη­νι­κού Ωκε­α­νού, που ακο­λου­θού­σε η αµε­ρι­κα­νι­κή ηγε­σία πριν από τον Τρα­µπ, δεν απέ­δω­σε τα αναµενόµενα.
Αντι­κα­τα­στά­θη­κε από την αµε­ρι­κα­νι­κή ηγε­σία υπό τον Τρα­µπ, που ακο­λού­θη­σε µια σκλη­ρό­τε­ρη στά­ση απέ­να­ντι στην Κίνα, ο στρα­τη­γι­κός πυρή­νας της οποί­ας δεν ανα­µέ­νε­ται να ανα­τρα­πεί µε την ηγε­σία Μπάι­ντεν.coronav10china

Η διαπάλη ΗΠΑ–Κίνας επιδρά και στις σχέσεις συνεργασίας και ανταγωνισµού τους µε άλλα ισχυρά ιµπεριαλιστικά κέντρα, ιδιαίτερα µε τη Ρωσία αλλά και κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

China Greece Covid 10 Feb 2021Αλλά μιλώ­ντας περί παν­δη­μί­ας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο