Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κίνα: Επανεκλογή Σι Τζινπίνγκ με φόντο τον εντεινόμενο ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ

Ολο­κλη­ρώ­θη­κε το Σάβ­βα­το το συνέ­δριο του κυβερ­νώ­ντος κόμ­μα­τος στην Κίνα, με φόντο την προ­σπά­θεια του Πεκί­νου να ενι­σχυ­θεί παρα­πέ­ρα η θέση του στον εντει­νό­με­νο αντα­γω­νι­σμό με τις ΗΠΑ για την πρω­το­κα­θε­δρία στο διε­θνές ιμπε­ρια­λι­στι­κό σύστημα.

Ο Κινέ­ζος Πρό­ε­δρος, Σι Τζιν­πίνγκ, επα­νε­ξε­λέ­γη για τρί­τη φορά στη θέση του γγ του κυβερ­νώ­ντος κόμ­μα­τος, αφού είχε προη­γη­θεί η τρο­πο­ποί­η­ση των σχε­τι­κών κατα­στα­τι­κών δια­τά­ξε­ων που έθε­ταν όριο δύο θητειών.

Απο­τυ­πώ­νο­ντας τη μεγά­λη όξυν­ση του ιμπε­ρια­λι­στι­κού αντα­γω­νι­σμού, ο Σι στην παρέμ­βα­σή του έκα­νε ξανά λόγο για «ισχυ­ρούς ανέ­μους» και «επι­κίν­δυ­νες θύελ­λες» που μπο­ρεί να βρε­θούν μπρο­στά στη χώρα το επό­με­νο διά­στη­μα, θίγο­ντας και τις «προ­κλή­σεις άνευ προη­γου­μέ­νου» με τις οποί­ες όλος ο κόσμος είναι σήμε­ρα αντιμέτωπος.

Σε αυτό το πλαί­σιο, εξάλ­λου, στις προ­τε­ραιό­τη­τες του επό­με­νου δια­στή­μα­τος ξεχω­ρί­ζει η ολό­πλευ­ρη ανα­βάθ­μι­ση των Ενό­πλων Δυνά­με­ων της χώρας.

Επι­πλέ­ον, σύμ­φω­να με σχε­τι­κά ρεπορ­τάζ, αλλά και όσα επί­ση­μα κεί­με­να δημο­σιεύ­τη­καν, η συζή­τη­ση εστί­α­σε σε μέτρα επι­τά­χυν­σης «μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων» που προ­τά­χθη­καν όλα τα τελευ­ταία χρό­νια, για την παρα­πέ­ρα εμβά­θυν­ση των καπι­τα­λι­στι­κών σχέ­σε­ων παρα­γω­γής που έχουν κυριαρ­χή­σει σε όλους τους τομείς της οικο­νο­μί­ας και για την ενί­σχυ­ση της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας του κινε­ζι­κού κεφα­λαί­ου στις διε­θνείς αγορές.

Ακό­μα, ως βασι­κό θέμα προ­βλή­θη­κε και η συνέ­χι­ση της «αντι­με­τώ­πι­σης της δια­φθο­ράς», θέμα που και κατά το παρελ­θόν έχει αξιο­ποι­η­θεί για «ανα­δια­τά­ξεις» σε ηγε­τι­κά κλι­μά­κια του κυβερ­νώ­ντος κόμ­μα­τος και της κυβέρ­νη­σης, με βάση αντι­θέ­σεις για την πορεία ενί­σχυ­σης του κινε­ζι­κού κεφα­λαί­ου, τους όρους και τα όρια των «μπίζ­νες» και της αντι­πα­ρά­θε­σης με τη Δύση, τη σχέ­ση με άλλα ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα, όπως η Ρωσία κ.ά.

Σε ένα τέτοιο πλαί­σιο, η από­φα­ση του συνε­δρί­ου που διέ­νει­με στα Αγγλι­κά και το κρα­τι­κό πρα­κτο­ρείο «Σιν­χουά» κάνει ανα­φο­ρά σε «νέες στρα­τη­γι­κές», «καθιέ­ρω­ση ισχυ­ρών συστη­μά­των για δημο­κρα­τι­κές εκλο­γές», «λήψη απο­φά­σε­ων», «εγγύ­η­ση της ασφά­λειας» κ.τ.λ.

Το συνέ­δριο εξέ­λε­ξε νέα Κεντρι­κή Επι­τρο­πή και Πολι­τι­κό Γρα­φείο, για το οποίο σχο­λιά­στη­κε μετα­ξύ άλλων ότι για πρώ­τη φορά μετά από 25 χρό­νια δεν συμ­με­τέ­χει κάποια γυναίκα.

Στο μετα­ξύ, σε πλά­να που έκα­ναν τον γύρο του κόσμου από το κλεί­σι­μο των εργα­σιών του συνε­δρί­ου, κατα­γρά­φε­ται ο πρώ­ην ηγέ­της της χώρας (2003 — 2013) Χου Ζιντάο να απο­μα­κρύ­νε­ται χωρίς τη θέλη­σή του από την αίθου­σα. Επι­σή­μως, το «Σιν­χουά» μετέ­δω­σε εκ των υστέ­ρων ότι ο Χου Ζιντάο «δεν αισθα­νό­ταν καλά» και απο­μα­κρύν­θη­κε «για το καλό του». Σε κάθε περί­πτω­ση, σε αυτήν την απο­μά­κρυν­ση απο­δί­δε­ται έντο­νος συμ­βο­λι­σμός, καθώς ο Χου Ζιντάο θεω­ρεί­ται ότι ανή­κει σε ομά­δα στε­λε­χών με δια­φο­ρε­τι­κή προ­σέγ­γι­ση για τη διε­θνή ενί­σχυ­ση των κινε­ζι­κών μονοπωλίων.

Γενι­κό­τε­ρα, διά­φο­ροι ανα­λυ­τές από δυτι­κά επι­τε­λεία μιλούν για ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη ενί­σχυ­ση του Σι Τζιν­πίνγκ στα ανώ­τε­ρα όργα­να του κυβερ­νώ­ντος κόμματος.

Χαι­ρε­τι­στή­ριο μήνυ­μα στον Κινέ­ζο Πρό­ε­δρο έσπευ­σε να στεί­λει ο Ρώσος ομό­λο­γός του, Βλ. Πού­τιν, μιλώ­ντας για απο­τε­λέ­σμα­τα που «επι­βε­βαιώ­νουν πλή­ρως το υψη­λό σας πολι­τι­κό κύρος και την ενό­τη­τα του κόμ­μα­τος του οποί­ου ηγείστε».

Ριζο­σπά­στης.

Για το 20ο Συνέ­δριο του «Κομ­μου­νι­στι­κού» Κόμ­μα­τος Κίνας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο