Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κίνα: Η χρήση ενός εμβολίου κατά της Covid-19 εγκρίθηκε στις τάξεις του στρατού

Ο κινε­ζι­κός στρα­τός επέ­τρε­ψε σήμε­ρα τη χρή­ση στις τάξεις του ενός εμβο­λί­ου κατά της Covid-19, που ανα­πτύ­χθη­κε από κοι­νού από ένα ινστι­τού­το στρα­τιω­τι­κής έρευ­νας και μια φαρ­μα­κευ­τι­κή εται­ρία, ανα­κοί­νω­σε η εταιρία.

Τα εργα­στή­ρια όλου του κόσμου αντα­γω­νί­ζο­νται για να βρουν ένα φάρ­μα­κο κατά του νέου κορο­νοϊ­ού, ο οποί­ος εντο­πί­στη­κε για πρώ­τη φορά στα τέλη του 2019 στην Κίνα και έχει απο­βεί θανα­τη­φό­ρος για περισ­σό­τε­ρους από 500.000 ανθρώ­πους σε παγκό­σμια κλίμακα.

Τα μισά σχε­δόν από τα 17 εμβό­λια που είναι στη φάση των κλι­νι­κών δοκι­μών (δηλα­δή δοκι­μά­ζο­νται σε ανθρώ­πους) ανα­πτύ­χθη­καν από κινε­ζι­κά εργα­στή­ρια και ινστι­τού­τα, σύμ­φω­να με τις πλη­ρο­φο­ρί­ες του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας (ΠΟΥ).

Ανά­με­σα σε αυτά, η κινε­ζι­κή εται­ρία CanSinoBIO συνερ­γά­ζε­ται με τη Στρα­τιω­τι­κή Ακα­δη­μία Ιατρι­κών Επι­στη­μών για την παρα­σκευή ενός από τα πιο εξε­λιγ­μέ­να σήμε­ρα εμβό­λια κατά της Covid-19.

“Τα δεδο­μέ­να των κλι­νι­κών δοκι­μών έδει­ξαν ένα καλό προ­φίλ ασφά­λειας και υψη­λά επί­πε­δα ανο­σο­λο­γι­κής κυτ­τα­ρι­κής και χυμι­κής απά­ντη­σης”, επι­ση­μαί­νει με ικα­νο­ποί­η­ση η εται­ρία σε ανα­κοί­νω­ση στο χρη­μα­τι­στή­ριο του Χονγκ Κονγκ όπου είναι εισηγμένη.

Ανα­φέ­ρει ότι η Κεντρι­κή Στρα­τιω­τι­κή Επι­τρο­πή, το θεσμι­κό όργα­νο στο οποίο υπά­γε­ται ο κινε­ζι­κός στρα­τός, έδωσε το πρά­σι­νο φως στις 25 Ιου­νί­ου για χρή­ση του εμβο­λί­ου στους στρατιώτες.

Δεν είναι σαφές επί του παρό­ντος αν η άδεια αυτή συνι­στά μια εκστρα­τεία εμβο­λια­σμού στις τάξεις του στρα­τού, που αριθ­μεί σχε­δόν δύο εκα­τομ­μύ­ρια μέλη. Το υπουρ­γείο Άμυ­νας δεν απά­ντη­σε σε αίτη­μα του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου για σχολιασμό.

Η CanSinoBIO υπο­γράμ­μι­σε επί­σης στην ανα­κοί­νω­σή της ότι ακό­μη δεν μπο­ρεί να εγγυ­η­θεί αν το εμβό­λιό της θα δια­τε­θεί στην αγο­ρά για το ευρύ κοι­νό.

Σύμ­φω­να με την τελευ­ταία ενη­μέ­ρω­ση του ΠΟΥ, εκτός από τα 17 εμβό­λια κατά της Covid-19 που δοκι­μά­ζο­νται στον άνθρω­πο, 132 άλλα είναι στη φάση της προ­κλι­νι­κής αξιολόγησης.

Κανέ­να εμβό­λιο δεν έχει λάβει άδεια για τη διά­θε­σή του στην αγορά.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο