Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κίνα-Ιράν: Επίσκεψη του Εμπραχίμ Ραϊσί στο φόντο πιέσεων και ανταγωνισμών

Την ανά­γκη για «γρή­γο­ρη και κατάλ­λη­λη επί­λυ­ση» του ζητή­μα­τος του ιρα­νι­κού πυρη­νι­κού προ­γράμ­μα­τος ζήτη­σαν χτες στο Πεκί­νο οι Πρό­ε­δροι της Κίνας, Σι Τζιν­πίνγκ, και του Ιράν, Εμπρα­χίμ Ραϊ­σί, επ’ ευκαι­ρία της τρι­ή­με­ρης επί­ση­μης επί­σκε­ψης που ξεκί­νη­σε ο τελευ­ταί­ος στην Κίνα, με στό­χο την περαι­τέ­ρω σύνα­ψη συμ­φω­νιών συνερ­γα­σί­ας σε οικο­νο­μία, Ενέρ­γεια και εμπό­ριο, αγρο­τι­κή — βιο­μη­χα­νι­κή παρα­γω­γή και υποδομές.

Οι νέες συμ­φω­νί­ες ανα­μέ­νε­ται να υπο­γρα­φούν στο φόντο της σημα­ντι­κής 25ετούς συμ­φω­νί­ας που είχαν συνά­ψει οι δύο χώρες το 2020, με απο­τέ­λε­σμα να δρο­μο­λο­γη­θούν κινε­ζι­κές στρα­τη­γι­κές επεν­δύ­σεις αξί­ας εκα­το­ντά­δων δισ. δολα­ρί­ων στο Ιράν, σε μια περί­ο­δο κατά την οποία ΗΠΑ και Ισρα­ήλ έχουν οξύ­νει τις πιέ­σεις και την αντι­πα­ρά­θε­ση με την Τεχεράνη.

Χτες ο Σι τόνι­σε ότι η Κίνα συμ­με­τέ­χει «εποι­κο­δο­μη­τι­κά» στις διε­θνείς συνο­μι­λί­ες στη Βιέν­νη «για την απο­κα­τά­στα­ση των δικαιω­μά­των και συμ­φε­ρό­ντων του ιρα­νι­κού λαού», μετά τη μονο­με­ρή απο­χώ­ρη­ση των ΗΠΑ το 2018 από τη διε­θνή συμ­φω­νία του 2015 και τον νέο γύρο αμε­ρι­κα­νι­κών κυρώ­σε­ων κατά του Ιράν τον περα­σμέ­νο Σεπτέμβρη.

Κατά την πρώ­τη μέρα της τρι­ή­με­ρης περιο­δεί­ας του Ραϊ­σί στην Κίνα δημο­σιεύ­τη­κε άρθρο του στην «Κινε­ζι­κή Ημε­ρη­σία», όπου χαρα­κτή­ρι­σε «παλιό φίλο» το Πεκί­νο, τονί­ζο­ντας πως οι προ­σπά­θειές του για την περαι­τέ­ρω ενί­σχυ­ση των διμε­ρών σχέ­σε­ων θα συνε­χι­στούν, ανε­ξάρ­τη­τα από τις διε­θνείς και περι­φε­ρεια­κές εξελίξεις.

Η προη­γού­με­νη συνά­ντη­ση των δύο Προ­έ­δρων είχε γίνει τον περα­σμέ­νο Σεπτέμ­βρη, με αφορ­μή τη Σύνο­δο του Οργα­νι­σμού Συνερ­γα­σί­ας της Σαγκά­ης στη Σαμαρ­κάν­δη του Ουζμπεκιστάν.

Ριζο­σπά­στης.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο