Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κίνα — κοροναϊός: Ο αριθμός των υγειονομικών που έχουν μολυνθεί αυξάνεται — 6 νεκροί

Η εθνι­κή επι­τρο­πή υγεί­ας της Κίνας ανα­θε­ώ­ρη­σε προς τα κάτω τον απο­λο­γι­σμό των θυμά­των της επι­δη­μί­ας που προ­κα­λεί ο νέος κορο­ναϊ­ός, σε 1.380 νεκρούς, καθώς δια­πί­στω­σε πως είχαν γίνει «διπλές κατα­χω­ρί­σεις» θανά­των, μία ημέ­ρα μετά την υιο­θέ­τη­ση νέων μεθό­δων επα­λή­θευ­σης των κρου­σμά­των και των θυμάτων.

Η επι­τρο­πή ανα­κοί­νω­σε νωρί­τε­ρα 121 νέους θανά­τους από την επι­δη­μία ιογε­νούς πνευ­μο­νί­ας που προ­κα­λεί ο COVID-19 χθες Πέμπτη.

Ταυ­τό­χρο­να, ανα­κοί­νω­σε ότι μεί­ω­σε κατά 108 θανά­τους τον απο­λο­γι­σμό στην επαρ­χία Χου­μπέι, στην κεντρι­κή Κίνα, που απο­τε­λεί το επί­κε­ντρο της επιδημίας.

Εξή­γη­σε ότι είχαν υπάρ­χει «διπλές κατα­χω­ρί­σεις» που εξα­κρι­βώ­θη­καν έπει­τα από μια «επα­λή­θευ­ση» των στα­τι­στι­κών στοι­χεί­ων, χωρίς να δώσει περισ­σό­τε­ρες διευκρινίσεις.

Μετά την ανα­σκευή αυτή, ο εθνι­κός απο­λο­γι­σμός πλη­σιά­ζει σήμε­ρα Παρα­σκευή τους 1.500 θανάτους.

Ο συνο­λι­κός αριθ­μός των κρου­σμά­των στην ηπει­ρω­τι­κή Κίνα, πλην των αυτό­νο­μων περιο­χών του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, ανα­θε­ω­ρή­θη­κε επί­σης λόγω «διπλών κατα­χω­ρί­σε­ων» και βρί­σκε­ται πλέ­ον στα 63.851.

Οι υγειο­νο­μι­κές αρχές στη Χου­μπέι ανα­κοί­νω­σαν την Πέμ­πτη, προς γενι­κή έκπλη­ξη, τη διεύ­ρυν­ση του ορι­σμού των μολύν­σε­ων από τον νέο κορο­ναϊό: για να κατα­γρά­φο­νται νέα κρού­σμα­τα θα απαι­τεί­ται πλέ­ον απλά μια «κλι­νι­κή διά­γνω­ση» με ακτι­νο­γρα­φία των πνευ­μό­νων ή αξο­νι­κή τομο­γρα­φία, ενώ ως χθες για να γίνε­ται λόγος περί «επι­βε­βαιω­μέ­νων» κρου­σμά­των χρεια­ζό­ταν εξέ­τα­ση νου­κλεϊ­νι­κού οξέ­ος. Στό­χος είναι να επι­τα­χύ­νε­ται η διά­γνω­ση, ώστε να μην δημιουρ­γεί­ται κίν­δυ­νος κάποιος φορέ­ας του COVID-19 να περά­σει από τα δίχτυα που έχουν στή­σει οι κινε­ζι­κές αρχές για να εμπο­δί­σουν την περαι­τέ­ρω εξάπλωση.

Παράλ­λη­λα, ο αντι­πρό­ε­δρος της εθνι­κής επι­τρο­πής υγεί­ας (σ.σ. ο υφυ­πουρ­γός Υγεί­ας) της Κίνας, ο Ζενγκ Γισίν, γνω­στο­ποί­η­σε σήμε­ρα ότι 1.716 εργα­ζό­με­νοι στις υγειο­νο­μι­κές υπη­ρε­σί­ες της χώρας μολύν­θη­καν και έξι από αυτούς πέθα­ναν ως την Τρίτη.

Ο Ζενγκ υπο­γράμ­μι­σε κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου ότι ο αριθ­μός των υγειο­νο­μι­κών που έχουν μολυν­θεί αυξά­νε­ται, ενώ στη χώρα σημειώ­νε­ται έλλει­ψη προ­στα­τευ­τι­κού εξο­πλι­σμού, ιδί­ως ιατρι­κών μασκών.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο