Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κίνα: Ξεκίνησαν οι εργασίες του 20ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος

Ξεκί­νη­σαν σήμε­ρα στο Πεκί­νο οι εργα­σί­ες του 20ου Συνε­δρί­ου του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Κίνας με την συμ­με­το­χή περί­που 2.300 συνέ­δρων απ’ όλες τις επαρ­χί­ες της χώρας.

Το Συνέ­δριο που θα διαρ­κέ­σει μέχρι το Σάβ­βα­το ανα­μέ­νε­ται να εκλέ­ξει νέα Κεντρι­κή Επι­τρο­πή που απαρ­τί­ζε­ται από περί­που 200 μέλη, της οποί­ας το Πολι­τι­κό Γρα­φείο και οι 25 επι­κε­φα­λής του συνι­στούν το όργα­νο λήψε­ως απο­φά­σε­ων. Στο Συνέ­δριο, ο Κινέ­ζος πρό­ε­δρος Σι Τζιν­πίνγκ ανα­μέ­νε­ται να εξα­σφα­λί­σει άλλη μια πεντα­ε­τή θητεία ως γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του Κόμ­μα­τος πράγ­μα το οποίο θα τον κατα­στή­σει τον πιο ισχυ­ρό ηγέ­τη μετά τον ιδρυ­τή της Λαϊ­κής Δημο­κρα­τί­ας της Κίνας Μάο Τσετούνγκ.

Στην εναρ­κτή­ρια ομι­λία του, ο Σι έκα­νε επί μιά­μι­ση ώρα τον απο­λο­γι­σμό των πέντε τελευ­ταί­ων ετών και παρου­σί­α­σε τον οδι­κό του χάρ­τη για την επό­με­νη πεντα­ε­τία. Ανά­με­σα σε άλλα, ο Κινέ­ζος πρό­ε­δρος μίλη­σε για την επι­τυ­χία της χώρας στην αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας του Covid-19, ενώ κατήγ­γει­λε την ανά­μει­ξη «ξένων δυνά­με­ων» στην Ταϊ­βάν, νήσο που το Πεκί­νο θεω­ρεί ότι απο­τε­λεί μέρος του εδάφους.

Στην ομι­λία του ο Σι υπε­ρα­σπί­στη­κε επί­σης την εκστρα­τεία του κατά της δια­φθο­ράς, ένα­ντι των επι­κρί­σε­ων αυτών που τον κατη­γο­ρούν ότι την χρη­σι­μο­ποί­η­σε για να κατα­στρέ­ψει τους αντι­πά­λους του και να εδραιώ­σει την εξου­σία του. «Ο αγώ­νας κατά της δια­φθο­ράς κατή­γα­γε συντρι­πτι­κή νίκη και εδραιώ­θη­κε πλή­ρως, εξα­λεί­φο­ντας τους σοβα­ρούς, λαν­θά­νο­ντες κιν­δύ­νους στους κόλ­πους του κόμ­μα­τος, του κρά­τους και του στρα­τού», υπο­γράμ­μι­σε ο Σι.

Παρά τις μεγα­λο­στο­μί­ες περί «οικο­δό­μη­σης μιας σύγ­χρο­νης σοσια­λι­στι­κής χώρας», το 20ο Συνέ­δριο του ΚΚ Κίνας ανα­μέ­νε­ται να επι­βε­βαιώ­σει την ραγδαία επέ­κτα­ση των καπι­τα­λι­στι­κών σχέ­σε­ων παρα­γω­γής σε όλο το εύρος της κινε­ζι­κής οικο­νο­μί­ας ενώ, στο ίδιο πλαί­σιο ανα­μέ­νε­ται να παρ­θούν απο­φά­σεις για την ενί­σχυ­ση της θέσης της χώρας στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή πυρα­μί­δα, ιδιαί­τε­ρα στο φόντο της όξυν­σης των ενδοι­μπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών με τις ΗΠΑ.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από Xinhua, Chinatoday, ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο