Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κίνα: Οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως εκδίωξαν αμερικανικό πολεμικό πλοίο

Οι κινε­ζι­κές ένο­πλες δυνά­μεις ανα­κοί­νω­σαν σήμε­ρα πως εκδί­ω­ξαν ένα αμε­ρι­κα­νι­κό πολε­μι­κό πλοίο που είχε «διεισ­δύ­σει παρα­νό­μως» σε αρχι­πέ­λα­γος που ελέγ­χε­ται απ’ αυτές στη Νότια Σινι­κή Θάλασ­σα, μια ανα­κοί­νω­ση την οποία οι ΗΠΑ χαρα­κτή­ρι­σαν «ψευ­δή».

Το επει­σό­διο αυτό λαμ­βά­νει χώρα σε ένα πλαί­σιο μάχης επιρ­ρο­ής ανά­με­σα στο Πεκί­νο και την Ουά­σινγ­κτον σ’ αυτή τη θαλάσ­σια ζώνη και έντο­νης αντι­πα­λό­τη­τας σε πολ­λά άλλα ζητή­μα­τα: την Ταϊ­βάν, το TikTok, τη μετα­χεί­ρι­ση της μειο­νό­τη­τας των Ουι­γού­ρων, αλλά και το εμπόριο.

Το αντι­τορ­πιλ­λι­κό USS Milius «διείσ­δυ­σε παρα­νό­μως» σήμε­ρα «χωρίς την έγκρι­ση των κινε­ζι­κών αρχών στα ύδα­τα των νησιών Παρα­σέλ, ανέ­φε­ρε σε ένα σύντο­μο ανα­κοι­νω­θέν ο Τιάν Ζουν­λί, εκπρό­σω­πος του νότιου θεά­τρου επι­χει­ρή­σε­ων των κινε­ζι­κών ενό­πλων δυνάμεων.

«Ναυ­τι­κές και αερο­πο­ρι­κές δυνά­μεις κινη­το­ποι­ή­θη­καν για να ακο­λου­θή­σουν και να επι­τη­ρή­σουν αυτό το πολε­μι­κό πλοίο, καθώς και να του απευ­θύ­νουν προει­δο­ποί­η­ση και να το κάνουν να απο­χω­ρή­σει από τη ζώνη», υπο­γράμ­μι­σε ο εκπρόσωπος.

Ο ίδιος κατήγ­γει­λε έναν αμε­ρι­κα­νι­κό ελιγ­μό που «θέτει σε κίν­δυ­νο την ειρή­νη και τη στα­θε­ρό­τη­τα στη Νότια Σινι­κή Θάλασ­σα» και δια­βε­βαί­ω­σε πως οι ένο­πλες δυνά­μεις «παρα­μέ­νουν σε επι­φυ­λα­κή και θα λάβουν όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα για να προ­στα­τεύ­σουν με απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα την εθνι­κή κυριαρχία».

Τα νησιά Παρα­σέλ, ένα αρχι­πέ­λα­γος που βρί­σκε­ται σε ίση από­στα­ση από τις κινε­ζι­κές και τις βιετ­να­μι­κές ακτές, διεκ­δι­κού­νται από το Πεκί­νο και το Ανόι. Το κινε­ζι­κό Πολε­μι­κό Ναυ­τι­κό πήρε τον έλεγ­χο του συνό­λου των νησιών το 1974 έπει­τα από μια ναυ­τι­κή σύγκρουση.

«Η δήλω­ση της ΛΔΚ (Λαϊ­κή Δημο­κρα­τία της Κίνας) είναι ψευ­δής», δήλω­σε εκπρό­σω­πος της διοί­κη­σης Ινδι­κού-Ειρη­νι­κού των αμε­ρι­κα­νι­κών ενό­πλων δυνάμεων.

«Το USS Milius (…) διε­ξά­γει επι­χει­ρή­σεις ρου­τί­νας στη Νότια Σινι­κή Θάλασ­σα και δεν εκδιώ­χθη­κε. Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες θα συνε­χί­σουν να πετούν, να πλέ­ουν και να επι­χει­ρουν εκεί όπου το διε­θνές δίκαιο το επι­τρέ­πει», υπόγράμμισε.

Η Κίνα υπο­στη­ρί­ζει πως ήταν το πρώ­το έθνος που ανα­κά­λυ­ψε και έδω­σε όνο­μα στα νησιά της Νότιας Σινι­κής Θάλασ­σας, μέσω της οποί­ας περ­νά­ει σήμε­ρα μεγά­λο μέρος του εμπο­ρί­ου ανά­με­σα στην Ασία και τον υπό­λοι­πο κόσμο.

Διεκ­δι­κεί έτσι ένα μεγά­λο μέρος των νησιών αυτής της θαλάσ­σιας ζώνης. Ωστό­σο άλλα κρά­τη, τα οποία βρέ­χο­νται από τη θάλασ­σα αυτή (Φιλιπ­πί­νες, Βιετ­νάμ, Μαλαι­σία, Μπρου­νέι), έχουν αντα­γω­νι­στι­κές διεκ­δι­κή­σεις κυριαρχίας.

Κάθε χώρα ελέγ­χει νησιά και ατό­λες, ιδιαί­τε­ρα στο αρχι­πέ­λα­γος των νησιών Σπρά­τλι, νοτιό­τε­ρα, όπου τα επει­σό­δια είναι πολύ πιο συχνά απ’ ό,τι στα Παρασέλ.

Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες διε­ξά­γουν τακτι­κά στη Νότια Σινι­κή Θάλασ­σα επι­χει­ρή­σεις με την ονο­μα­σία «ελευ­θε­ρία ναυ­σι­πλο­ΐ­ας», στέλ­νο­ντας πολε­μι­κά πλοία για να αμφι­σβη­τή­σουν τις κινε­ζι­κές διεκδικήσεις.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο