Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κίνα: Συνεχίζεται το «σκληρό» lockdown στη Σαγκάη λόγω κορονοϊού

Συνε­χί­ζε­ται η μεγά­λη δια­σπο­ρά του κορο­νοϊ­ού στη Σαγκάη, ένα από τα σημα­ντι­κό­τε­ρα κινε­ζι­κά και διε­θνή οικο­νο­μι­κά κέντρα, όπου οι αρχές έχουν κατα­φύ­γει σε «σκλη­ρό» lockdown, με πολ­λές αντιδράσεις.

Ο Πρό­ε­δρος της Κίνας, Σι Τζιν­πίνγκ, υπο­στή­ρι­ξε χτες ότι «πρέ­πει να επι­μεί­νου­με στη δυνα­μι­κή της “μηδε­νι­κής covid” και ότι «δεν μπο­ρού­με να χαλα­ρώ­σου­με τα μέτρα πρό­λη­ψης και ελέγ­χου. Η επι­μο­νή σημαί­νει νίκη».

Πάντως, οι αρχές ανα­κοί­νω­σαν νέα αύξη­ση των συμ­πτω­μα­τι­κών μολύν­σε­ων (σε 2.573 από 1.189).

Με βάση τις οδη­γί­ες των κινε­ζι­κών αρχών, ακό­μη και όσοι δεν εμφα­νί­ζουν συμ­πτώ­μα­τα (ή έχουν πολύ ήπια) πρέ­πει να παρα­μεί­νουν σε καρα­ντί­να σε ειδι­κά δια­μορ­φω­μέ­να κέντρα, για πολ­λά από τα οποία υπάρ­χουν καταγ­γε­λί­ες για άσχη­μες συν­θή­κες δια­βί­ω­σης. Ρεπορ­τάζ του «Reuters» εμφά­νι­ζε μαρ­τυ­ρί­ες και πλά­να από «φιλο­ξε­νού­με­νους» σε τέτοια μονά­δα, με μεγά­λο συνω­στι­σμό, πάνω από 200 άτο­μα (συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων μικρών παι­διών) που μοι­ρά­ζο­νται τέσ­σε­ρις τουα­λέ­τες, χωρίς ντουζιέρες.

Σύμ­φω­να με σχε­τι­κά ρεπορ­τάζ, η πόλη έχει χωρι­στεί σε τρεις ζώνες, ανά­λο­γα με τον αριθ­μό των κρου­σμά­των. Οι αστυ­νο­μι­κές αρχές έχουν ανα­κοι­νώ­σει ότι «όσοι παρα­βιά­ζουν τα μέτρα θα αντι­με­τω­πί­ζο­νται αυστη­ρά βάσει της νομο­θε­σί­ας από τα όργα­να της δημό­σιας ασφά­λειας». Μετα­ξύ άλλων, προ­βλέ­πε­ται μέχρι και πλή­ρης απα­γό­ρευ­ση εξό­δου από τα σπί­τια χωρίς άδεια.

Την ίδια ώρα, το lockdown στην «οικο­νο­μι­κή πρω­τεύ­ου­σα» της Κίνας και ένα από τα σημα­ντι­κό­τε­ρα δια­με­τα­κο­μι­στι­κά λιμά­νια του κόσμου, έχει φου­ντώ­σει τις ανη­συ­χί­ες για σοβα­ρές επι­πτώ­σεις στην οικο­νο­μία, όχι μόνο της χώρας αλλά και παγκοσμίως.

Οι ανη­συ­χί­ες επι­κε­ντρώ­νο­νται στις επι­πτώ­σεις που μπο­ρεί να υπάρ­χουν στην παγκό­σμια εφο­δια­στι­κή αλυ­σί­δα, κάτι που ανα­μέ­νε­ται να επι­φέ­ρει μεί­ω­ση της κίνη­σης εμπο­ρευ­μά­των και νέα άνο­δο των τιμών.

Η κατά­στα­ση επι­δρά ήδη στη λει­τουρ­γία δια­φό­ρων εται­ρειών, εντός της Κίνας. Για παρά­δειγ­μα, του­λά­χι­στον 11 ταϊ­βα­νέ­ζι­κες εται­ρεί­ες (κυρί­ως από τον κλά­δο της κατα­σκευ­ής εξαρ­τη­μά­των για ηλε­κτρο­νι­κές συσκευ­ές) ανα­κοί­νω­σαν ότι ανα­στέλ­λουν την παρα­γω­γή τους λόγω των περιο­ρι­στι­κών μέτρων.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο