Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κίνα — Covid-19: Πάνω από χίλιες πτήσεις ακυρώθηκαν στα αεροδρόμια του Πεκίνου

Στα δύο αερο­δρό­μια του Πεκί­νου ακυ­ρώ­θη­καν πάνω από χίλιες πτή­σεις σήμε­ρα, τόσο εισερ­χό­με­νες όσο και εξερ­χό­με­νες, μετά τη νέα αύξη­ση των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των μόλυν­σης από τον νέο κορο­νο­ϊό στην κινε­ζι­κή πρω­τεύ­ου­σα, μετα­δί­δουν κρα­τι­κά μέσα ενημέρωσης.

Στις 09:10 (τοπι­κή ώρα· 04:10 ώρα Ελλά­δας), 1.255 πτή­σεις, ανα­χω­ρή­σεις και αφί­ξεις, από και προς τα αερο­δρό­μια του Πεκί­νου είχαν ανα­στα­λεί, δηλα­δή το 70% όσων προ­βλε­πό­ταν να εκτε­λε­στούν, ανέ­φε­ραν η Ημε­ρη­σία του Λαού και η Ημε­ρη­σία της Κίνας στις ηλε­κτρο­νι­κές εκδό­σεις τους.

Ο δήμος του Πεκί­νου προ­έ­τρε­ψε χθες Τρί­τη τα 21 εκα­τομ­μύ­ρια κατοί­κους να απο­φεύ­γουν όλες τις μη «απο­λύ­τως απα­ραί­τη­τες» μετα­κι­νή­σεις εκτός της μητρό­πο­λης και διέ­τα­ξε εκ νέου να κλεί­σουν τα σχο­λεία, μετά τον εντο­πι­σμό δεκά­δων νέων κρου­σμά­των μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2 στην πρωτεύουσα.

Πολ­λές πόλεις και επαρ­χί­ες της Κίνας επι­βάλ­λουν πλέ­ον καρα­ντί­να σε όσους ταξι­διώ­τες έρχο­νται από την κινε­ζι­κή πρω­τεύ­ου­σα. Σε αυτές προ­στέ­θη­κε σήμε­ρα το Μακάο, όπου η κυβέρ­νη­ση ανα­κοί­νω­σε πως θα απαι­τεί μέχρι νεο­τέ­ρας όλοι οι ταξι­διώ­τες που βρί­σκο­νταν στο Πεκί­νο ως και δύο εβδο­μά­δες πριν να τίθε­νται σε απο­μό­νω­ση, υπό ιατρι­κή παρα­κο­λού­θη­ση, για 14 ημέρες.

Οι επι­βά­τες σιδη­ρο­δρο­μι­κών δρο­μο­λο­γί­ων που θα ανα­χω­ρού­σαν από το Πεκί­νο και είχαν ήδη προ­μη­θευ­τεί τα εισι­τή­ριά τους μπο­ρούν να λάβουν πίσω το ποσό που κατέ­βα­λαν, δια­βε­βαί­ω­σε εξάλ­λου η Ημε­ρη­σία του Λαού.

Ο εντο­πι­σμός μέσα σε πέντε ημέ­ρες του­λά­χι­στον 137 ανθρώ­πων που έχουν προ­σβλη­θεί, ξέσπα­σμα που συν­δέ­ε­ται με μια αγο­ρά τρο­φί­μων, προ­κά­λε­σε σοκ στους κατοί­κους του Πεκί­νου. Καθώς η Κίνα το τελευ­ταίο διά­στη­μα θεω­ρεί­το πως είχε σχε­δόν θέσει υπό έλεγ­χο την παν­δη­μία του κορο­νοϊ­ού, χάρη στις καρα­ντί­νες και τα μαζι­κά τεστ.

Οι δημο­τι­κές αρχές ανα­κοί­νω­σαν νωρί­τε­ρα σήμε­ρα ότι ως τα μεσά­νυ­χτα χθες Τρί­τη κατέ­γρα­ψαν 31 νέα κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον νέο κορο­νο­ϊό, αριθ­μό συγκρι­τι­κά στα­θε­ρό, την τέταρ­τη ημέ­ρα μετά τον εντο­πι­σμό της εστίας.

Μέχρι να εμφα­νι­στούν αυτά τα κρού­σμα­τα, το Πεκί­νο είχε να ανα­κοι­νώ­σει μόλυν­ση από τον νέο κορο­νο­ϊό για περί­που δύο μήνες και η ζωή είχε επα­νέλ­θει σε σχε­δόν κανο­νι­κούς ρυθμούς.

Αλλά η ανη­συ­χία για το επα­πει­λού­με­νο δεύ­τε­ρο κύμα της επι­δη­μί­ας στο Πεκί­νο ώθη­σε τις τοπι­κές αρχές να περά­σουν στη δρά­ση. Ο δήμος ανα­κοί­νω­σε πως ξεκι­νά τεστ μαζι­κά και έθε­σε υπό περιο­ρι­σμό δεκά­δες συνοικίες.

Η δημο­τι­κή αρχή ανα­κοί­νω­σε επί­σης χθες Τρί­τη το κλεί­σι­μο εκ νέου των εκπαι­δευ­τι­κών ιδρυμάτων.

Συνο­λι­κά στην ηπει­ρω­τι­κή Κίνα, η Εθνι­κή Επι­τρο­πή (το υπουρ­γείο) Υγεί­ας έκα­νε λόγο σήμε­ρα για τον εντο­πι­σμό 44 κρου­σμά­των μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2 χθες, εκ των οποί­ων τα 11 ήταν «εισα­γό­με­να», κατά τον όρο του Πεκί­νου όταν εντο­πί­ζο­νται ταξι­διώ­τες που προ­σβλή­θη­καν προ­τού αφι­χθούν στην κινε­ζι­κή επικράτεια.

Πέραν των 31 κρου­σμά­των μετά­δο­σης στην κοι­νό­τη­τα στην πρω­τεύ­ου­σα, από ένα κρού­σμα ανέ­φε­ραν οι επαρ­χί­ες Χεμπέι και Τζετζιάνγκ.

Δεν ανα­φέρ­θη­κε κανέ­νας θάνα­τος εξαι­τί­ας της COVID-19.

Επι­σή­μως, ο συνο­λι­κός απο­λο­γι­σμός της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού στην Κίνα ανέρ­χε­ται σε 4.634 νεκρούς επί συνό­λου 83.265 κρου­σμά­των μόλυνσης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο