Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κίνητρα και δώρα στους ιδιώτες αντί για επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας

Αντί για την εδώ και τώρα επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα της Υγεί­ας, μαζί με άμε­σα και ουσια­στι­κά μέτρα ενί­σχυ­σης του δημό­σιου συστή­μα­τος, η κυβέρ­νη­ση συνε­χί­ζει να δίνει δώρα στους κλι­νι­κάρ­χες και να κάνει «μπα­λώ­μα­τα» όπως η μετα­τρο­πή των νοσο­κο­μεί­ων σε «μιας νόσου» που έχει ολέ­θριες συνέ­πειες στους υπό­λοι­πους ασθενείς.

Ο υπουρ­γός Υγεί­ας Β. Κικί­λιας στη σημε­ρι­νή ενη­μέ­ρω­ση απηύ­θυ­νε έκκλη­ση στους ιδιώ­τες για­τρούς να στη­ρί­ξουν το σύστη­μα Υγεί­ας, ανα­κοι­νώ­νο­ντας σχε­τι­κά κίνη­τρα. Θα μπο­ρού­σαν, όπως σημεί­ω­σε, να εργα­στούν για κάποιες μέρες, εβδο­μά­δες ή μήνα έως ότου η κατά­στα­ση ομα­λο­ποι­η­θεί είπε και πρό­σθε­σε ότι θα αμεί­βο­νται με 2.000 ευρώ ανά μήνα, καθώς και τις εφη­με­ρί­ες τους που μπο­ρεί να φτά­σουν στα επι­πλέ­ον 1.300 ανά μήνα. Οι ίδιοι θα μπο­ρούν να επι­λέ­ξουν πόσες ημέ­ρες και ποιες μπο­ρούν να εργα­στούν στο δημό­σιο σύστημα.

Παράλ­λη­λα ο υπουρ­γός Υγεί­ας επα­νέ­λα­βε ότι σήμε­ρα εντά­χθη­κε στις εφη­με­ρί­ες του ΕΣΥ το «Ερρί­κος Ντυ­νάν», ενώ το Σισμα­νό­γλειο δέχε­ται μόνο Covid περι­στα­τι­κά, με απο­τέ­λε­σμα να μένει χωρίς υγειο­νο­μι­κή κάλυ­ψη η Ανα­το­λι­κή Αττι­κή και τα βόρεια προ­ά­στια της Αθή­νας. Επί­σης, από αύριο, πάντα με το …αζη­μί­ω­το, «μπαί­νουν στη μάχη» και άλλες δύο ιδιω­τι­κές κλι­νι­κές για νοση­λεία Covid περι­στα­τι­κών, το «Ιατρι­κό Περι­στε­ρί­ου» και το «ΛΗΤΩ», ενώ υπάρ­χει συμ­φω­νία με το Ιδιω­τι­κό Κέντρο Απο­κα­τά­στα­σης «Φιλο­κτή­της» που δια­θέ­τει 50 κλί­νες για τις ανά­γκες αποκατάστασης.

Κατά τα λοι­πά, ο υπουρ­γός Υγεί­ας επι­χεί­ρη­σε να καλ­λιερ­γή­σει κλί­μα αισιο­δο­ξί­ας σχε­τι­κά με την πορεία του εμβο­λια­σμού στη χώρα, δηλώ­νο­ντας πως μέχρι σήμε­ρα έχουν γίνει 1.182.082 εμβο­λια­σμοί στη χώρα μας (3,64% κάλυ­ψη πλη­θυ­σμού με 2 δόσεις εμβο­λια­σμού και 7,62% κάλυ­ψη του πλη­θυ­σμού με 1 δόση εμβο­λια­σμού). Εντός τον επό­με­νων 10 ημε­ρών, συνέ­χι­σε, θα ξεκι­νή­σουν να εμβο­λιά­ζο­νται και οι ευπα­θείς ομά­δες με υπο­κεί­με­να νοσή­μα­τα της Κατη­γο­ρί­ας Α’ και εντός του μήνα θα ξεκι­νή­σουν οι εμβο­λια­σμοί στις ηλι­κια­κές ομά­δες 65–69 και 70–74. Τον Απρί­λιο ανα­μέ­νο­νται 1.071.000 δόσεις και άλλες 90.000 έως τέλος Μαρ­τί­ου από την «Pfizer». Διεκ­δι­κού­με κατέ­λη­ξε, Απρί­λιο, Μάιο, Ιού­νιο να υπερ­πολ­λα­πλα­σια­στούν οι συμπο­λί­τες μας που θα εμβολιαστούν.

Ο υπουρ­γός επι­σή­μα­νε ότι σε κάθε εφη­με­ρία γεμί­ζει ένα νοσο­κο­μείο δυνα­μι­κό­τη­τας 200 ελεύ­θε­ρων κλι­νών τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες με ασθε­νείς Covid-19, συμπλη­ρώ­νο­ντας ότι μόνο χθες έγι­ναν 185 εισα­γω­γές ασθε­νών στην εφη­με­ρία των νοσο­κο­μεί­ων της Αττι­κής. Βέβαια, απέ­φυ­γε να πει οτι­δή­πο­τε για τις κυβερ­νη­τι­κές ευθύ­νες για τη συνε­χι­ζό­με­νη υπο­βάθ­μι­ση και συρ­ρί­κνω­ση της Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας, με απο­τέ­λε­σμα όλα τα περι­στα­τι­κά να φτά­νουν στα νοσο­κο­μεία προ­κει­μέ­νου να εξυ­πη­ρε­τη­θούν. Επί­σης απέ­φυ­γε να πει ότι η κυβέρ­νη­ση είχε ενη­με­ρω­θεί πολύ έγκαι­ρα για την τωρι­νή εξέ­λι­ξη της παν­δη­μί­ας και είχε όλο τον απα­ραί­τη­το χρό­νο να λάβει τα ανα­γκαία μέτρα προ­στα­σί­ας που κατ’ επα­νά­λη­ψη οι νοσο­κο­μεια­κοί για­τροί και οι ενώ­σεις τους είχαν προ­τεί­νει, μη κάνο­ντας ωστό­σο σχε­δόν τίποτα.

Επι­στρα­τεύ­ο­ντας τις γνω­στές αλχη­μεί­ες, τόνι­σε πως από τις 556 κλί­νες ΜΕΘ που υπήρ­χαν στην αρχή της παν­δη­μί­ας, σήμε­ρα έχουν φτά­σει τις 1.404. Στην Αττι­κή, συνέ­χι­σε, υπάρ­χουν σήμε­ρα 362 κλί­νες ΜΕΘ και 2.680 απλές κλί­νες για νοση­λεία περι­στα­τι­κών Covid. Όμως, η «αύξη­ση» των κλι­νών ΜΕΘ (που υπο­λεί­πε­ται των πραγ­μα­τι­κών ανα­γκών) για την κάλυ­ψη των ανα­γκών της παν­δη­μί­ας προ­ήλ­θε από την αρπα­γή των υπαρ­χό­ντων κλι­νών Γενι­κής ΜΕΘ, ενώ τα απλά κρε­βά­τια Covid προ­ήλ­θαν από την ανά­λο­γη αρπα­γή γενι­κών κλι­νών με ό,τι αυτό συνε­πά­γε­ται για τους ασθε­νείς που πάσχουν από άλλες σοβα­ρές ασθένειες.

Πηγή: 902.gr

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο