Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κίτρινα γιλέκα — Γαλλία: Άγρια καταστολή — Εκατοντάδες συλλήψεις — Τουλάχιστον 126 τραυματίες (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Επει­σό­δια το από­γευ­μα σε διά­φο­ρες περιο­χές του Παρι­σιού, αλλά και της γαλ­λι­κής επαρ­χί­ας, στην τέταρ­τη κατά σει­ρά ημέ­ρα δια­δη­λώ­σε­ων των «Κίτρι­νων Γιλέ­κων», υπό δρα­κό­ντεια μέτρα ασφαλείας.

parisi6

Οι κινη­το­ποι­ή­σεις έλα­βαν χώρα υπό δρα­κό­ντεια μέτρα ασφα­λεί­ας με την αστυ­νο­μία να έχει πολ­λα­πλα­σιά­σει τους ελέγ­χους ιδί­ως πριν από την έναρ­ξη των δια­δη­λώ­σε­ων, ενώ στο κέντρο του Παρι­σιού σημειώ­θη­καν βαν­δα­λι­σμοί σε κατα­στή­μα­τα και εστια­τό­ρια και πυρ­πο­λή­θη­καν αυτοκίνητα.

Σύμ­φω­να με τις αρχές του­λά­χι­στον 125.000 άνθρω­ποι δια­δή­λω­σαν σήμε­ρα στη Γαλ­λία, με 10.000 μόνο στο Παρίσι.

parisi3

«Υπάρ­χουν 1.385 προ­σα­γω­γές, αυτή τη στιγ­μή που σας μιλάω, αυτός ο αριθ­μός θα αυξη­θεί. Επι­πλέ­ον, 975 άνθρω­ποι (σ.σ. εκ των οποί­ων 619 στο Παρί­σι) τέθη­καν υπό προ­σω­ρι­νή κρά­τη­ση και αυτός ο αριθ­μός, επί­σης, θα αυξη­θεί περαι­τέ­ρω», δήλω­σε αργά το βρά­δυ του Σαβ­βά­του ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών της χώρας Κρι­στόφ Καστα­νέρ, κάνο­ντας επί­σης γνω­στό ότι οι αρχές προ­χώ­ρη­σαν σε 1.385 προσαγωγές.

parisi7

Ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών έκα­νε επί­σης λόγο για 118 τραυ­μα­τί­ες από την πλευ­ρά των δια­δη­λω­τών και 17 τραυ­μα­τί­ες από τις τάξεις των δυνά­με­ων ασφα­λεί­ας. Όπως σημεί­ω­σε, οι αριθ­μοί αυτοί μπο­ρούν να συγκρι­θούν με τους 201 τραυ­μα­τί­ες δια­δη­λω­τές και 284 αστυ­νο­μι­κούς το Σάβ­βα­το 1η Δεκεμβρίου.

Σύμ­φω­να με τον ίδιο, οι δια­δη­λώ­σεις έχουν τεθεί υπό έλεγ­χο, ενώ η αυξη­μέ­νη αστυ­νο­μι­κή παρου­σία θα συνε­χι­στεί και αύριο εφό­σον χρειαστεί.

Στο Παρί­σι, που μετρά τις περισ­σό­τε­ρες προ­σα­γω­γές και προ­σω­ρι­νές κρα­τή­σεις, κατα­γρά­φο­νται 651 προ­σα­γω­γές, εκ των οποί­ων οι 536 οδή­γη­σαν σε προ­σω­ρι­νή κρά­τη­ση, σύμ­φω­να με τη διεύ­θυν­ση της αστυ­νο­μί­ας στις 16:15 τοπι­κή ώρα,

Ο Πύρ­γος του Άιφελ και το Λού­βρο παρέ­μει­ναν κλει­στά για το κοι­νό, όπως επί­σης πολ­λά εμπο­ρι­κά κατα­στή­μα­τα και εστια­τό­ρια και 36 σταθ­μοί του μετρό.

Νωρίς το βρά­δυ του Σαβ­βά­του, δυνά­μεις επι­βο­λής του νόμου έκα­ναν χρή­ση δακρυ­γό­νων γύρω από το Σανζ Ελι­ζέ, δια­δη­λω­τές επι­τέ­θη­καν στο Drugstore Publicis, έσπα­σαν βιτρί­νες στη λεω­φό­ρο Φρι­ντλάν και στη λεω­φό­ρο Μαρ­σό, ένα οδό­φραγ­μα τυλί­χθη­κε στις φλό­γες στο Γκραν Μπουλ­βάρ όπου είχαν ανα­πτυ­χθεί τεθω­ρα­κι­σμέ­να οχή­μα­τα τα χωρο­φυ­λα­κής. Δια­δη­λω­τές έβα­λαν φωτιά σε έλα­τα που τοπο­θέ­τη­σαν μπρο­στά στην πρό­σο­ψη αφού αφαί­ρε­σαν πολ­λές προ­στα­τευ­τι­κές ξύλι­νες κατασκευές.

parisi4

Στις αρχές του απο­γεύ­μα­τος χρη­σι­μο­ποί­η­σαν ξύλι­να πλαί­σια ως ασπί­δες απέ­να­ντι στις δυνά­μεις της τάξης.

Ορι­σμέ­νοι εισήλ­θαν στο Drugstore πριν οι δυνά­μεις της τάξης απω­θή­σουν δεκά­δες δια­δη­λω­τές με τη βοή­θεια δακρυ­γό­νων. Μια νεα­ρή γυναί­κα που τραυ­μα­τί­στη­κε στο κεφά­λι απέ­να­ντι από το Drugstore απο­μα­κρύν­θη­κε από το σημείο. Αστυ­νο­μι­κοί περι­κύ­κλω­σαν το κτί­ριο προ­κει­μέ­νου να εμπο­δί­σουν τους δια­δη­λω­τές να εισέλ­θουν στο κατά­στη­μα από τη σπα­σμέ­νη βιτρί­να και ορι­σμέ­νοι πυρο­βο­λούν με μη φονι­κά όπλα φλας-μπολ, σύμ­φω­να με δημο­σιο­γρά­φους του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου. Ένας άνδρας τραυματίστηκε.

 

Από το από­γευ­μα, πολ­λές μεγά­λες πόλεις της Γαλ­λί­ας συνέ­χι­σαν μέχρι αργά να αντι­με­τω­πί­ζουν βίαια επει­σό­δια. Σημειώ­νου­με ιδιαί­τε­ρα τις πόλεις Μπορ­ντώ, Μασ­σα­λία, Του­λού­ζη, Λυόν, Σαιν Ετιέν, Ναντ. Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία της αστυ­νο­μί­ας στις 20.00 τοπι­κή ώρα είχαν γίνει 1.385 προ­σα­γω­γές εκ των οποί­ων 920 στο Παρί­σι. Σε προ­σω­ρι­νή κρά­τη­ση οδη­γή­θη­καν 974 άτο­μα εκ των οποί­ων 619 στο Παρίσι.

Συγκρού­σεις ξέσπα­σαν σήμε­ρα το από­γευ­μα μετα­ξύ δια­δη­λω­τών και αστυ­νο­μι­κών και στην Του­λού­ζη, όπου οι δυνά­μεις επι­βο­λής του νόμου έκα­ναν χρή­ση δακρυ­γό­νων για να απω­θή­σουν δια­δη­λω­τές που έβα­λαν φωτιές σε οδο­φράγ­μα­τα, μετα­δί­δει το γαλ­λι­κό πρακτορείο.

parisi5

Σύμ­φω­να με τη νομαρ­χία, περί­που 5.500 άνθρω­ποι δια­δή­λω­ναν στην Του­λού­ζη γύρω στις 16.30 τοπι­κή ώρα, επτά δια­δη­λω­τές τραυ­μα­τί­στη­καν και 24 άνθρω­ποι προ­σή­χθη­σαν, καθώς είχαν στην κατο­χή τους δια­φό­ρων τύπων όπλα.

Ταρα­χές σημειώ­θη­καν λίγο πριν από το τέλος της πορεί­ας των «Κίτρι­νων Γιλέ­κων», με τη συμ­με­το­χή χιλιά­δων ανθρώ­πων και στο Μπορ­ντό, μόλις το πλή­θος έφθα­σε στην πλα­τεία του δημαρ­χεί­ου, όπου δια­δη­λω­τές πέτα­ξαν βόμ­βες μολότοφ.

Οι δια­δη­λω­τές σε όλη τη χώρα υπο­λο­γί­σθη­καν στις 125.000 με 10.000 στο Παρίσι.

paris2

100 συλλήψεις στις Βρυξέλλες

Περί­που εκα­τό άτο­μα συνε­λή­φθη­σαν σήμε­ρα στις Βρυ­ξέλ­λες με ευκαι­ρία μιας δια­δή­λω­σης των «κίτρι­νων γιλέ­κων», που συγκέ­ντρω­νε περί­που 400 ανθρώ­πους τις πρώ­τες απο­γευ­μα­τι­νές ώρες, σύμ­φω­να με την τοπι­κή αστυνομία.

«Υπήρ­ξαν περί­που εκα­τό συλ­λή­ψεις», η πλειο­νό­τη­τα των οποί­ων πριν από τη δια­δή­λω­ση, στη διάρ­κεια προ­λη­πτι­κών ελέγ­χων, δήλω­σε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο η Ίλσε Βαν Ντε Κίρε, εκπρό­σω­πος της περιο­χής Βρυξελλών-Ισέλ.

Ορι­σμέ­να «κίτρι­να γιλέ­κα» εκτό­ξευ­σαν εκρη­κτι­κούς μηχα­νι­σμούς ενα­ντί­ον των δυνά­με­ων της τάξης στο ύψος της συνοι­κί­ας των ευρω­παϊ­κών θεσμών, όπου έχει απα­γο­ρευ­τεί πλή­ρως η κυκλο­φο­ρία οχη­μά­των και πεζών, αλλά η κατά­στα­ση έχει επα­νέλ­θει στην ηρε­μία έπει­τα από τις συλ­λή­ψεις, πρόσθεσε.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο