Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Καίγεται» η Ευρώπη — Τα ρεκόρ θερμοκρασίας «σπάνε» το ένα μετά το άλλο

Το Παρί­σι κατέρ­ρι­ψε σήμε­ρα το ιστο­ρι­κό ρεκόρ ζέστης, που είχε κατα­γρα­φεί πριν από 70 χρό­νια, με τον υδράρ­γυ­ρο να έχει εκτο­ξευ­θεί στους 42,4 βαθ­μούς Κελ­σί­ου στις 15.20 τοπι­κή ώρα, στον σταθ­μό Παρί­σι-Μον­σου­ρί, ανέ­φε­ρε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο η Météo-France.

Το ρεκόρ είχε καταρ­ρι­φθεί από νωρίς το από­γευ­μα με 41 βαθ­μούς Κελ­σί­ου και οι μετε­ω­ρο­λό­γοι προει­δο­ποιούν ότι είναι πιθα­νή περαι­τέ­ρω άνο­δος της θερ­μο­κρα­σί­ας έως το βράδυ.

Η μετε­ω­ρο­λο­γι­κή υπη­ρε­σία της Γαλ­λί­ας προ­βλέ­πει ακό­μη και 43 βαθ­μούς Κελ­σί­ου στην περιο­χή του Παρι­σιού για σήμερα.

Από την έναρ­ξη των μετρή­σε­ων το 1873, στο Παρί­σι ο υδράρ­γυ­ρος δεν είχε υπερ­βεί τους 40 βαθ­μούς Κελ­σί­ου παρά μονά­χα μία φορά, την 28η Ιου­λί­ου του 1947 με 40,4 βαθ­μούς Κελσίου.

Στη Γερ­μα­νία, η θερ­μο­κρα­σία ανέ­βη­κε σήμε­ρα για πρώ­τη φορά άνω των 41 βαθ­μών Κελ­σί­ου και ανα­μέ­νε­ται περαι­τέ­ρω άνο­δος αργό­τε­ρα, ανα­κοί­νω­σε η μετε­ω­ρο­λο­γι­κή υπη­ρε­σία DWD.

Το νέο προ­σω­ρι­νό ρεκόρ, 41,5 βαθ­μών Κελ­σί­ου, κατα­γρά­φη­κε στο Λίν­γκεν, στο δυτι­κό τμή­μα της χώρας.

Το προη­γού­με­νο ρεκόρ των 40,5 βαθ­μών είχε κατα­γρα­φεί μόλις χθες. Ο εκπρό­σω­πος τύπου διευ­κρί­νι­σε ότι πρό­κει­ται για μια προ­σω­ρι­νή κατα­γρα­φή και ότι ο υδράρ­γυ­ρος ανα­μέ­νε­ται να σημειώ­σει περαι­τέ­ρω άνο­δο το απόγευμα.

Ρεκόρ σε Βρετανία, Ολλανδία και Βέλγιο

Στο υψη­λό­τε­ρο επί­πε­δο για τον μήνα Ιού­λιο ανήλ­θε σήμε­ρα ο υδράρ­γυ­ρος στη Βρε­τα­νία, φθά­νο­ντας στους 36,9 βαθ­μούς Κελ­σί­ου, ανα­κοί­νω­σε η μετε­ω­ρο­λο­γι­κή υπη­ρε­σία της χώρας (Met Office).

Η υψη­λό­τε­ρη θερ­μο­κρα­σία κατα­γρά­φη­κε στο Χίθρο­ου, στο Λον­δί­νο, καταρ­ρί­πτο­ντας το προη­γού­με­νο ρεκόρ του Ιου­λί­ου, των 36,7 βαθ­μών Κελ­σί­ου, επι­ση­μαί­νει το Met Office σε μήνυ­μά του στο Twitter.

Οι μετε­ω­ρο­λό­γοι προει­δο­ποιούν ότι παρα­μέ­νει πολύ πιθα­νό η Βρε­τα­νία να σπά­σει το ρεκόρ θερ­μο­κρα­σί­ας όλων των επο­χών, των 38,5 βαθ­μών Κελσίου.

Στην Ολλαν­δία, η θερ­μο­κρα­σία σκαρ­φά­λω­σε σήμε­ρα στους 40 βαθ­μούς Κελ­σί­ου για πρώ­τη φορά στα χρο­νι­κά, ανα­κοί­νω­σε το μετε­ω­ρο­λο­γι­κό ινστι­τού­το της χώρας KNMI.

Ο υδράρ­γυ­ρος ανήλ­θε στους 40,4 βαθ­μούς Κελ­σί­ου στον ολλαν­δι­κό νότο, καταρ­ρί­πτο­ντας το εθνι­κό ρεκόρ των 39,3 βαθ­μών μία ημέ­ρα πριν.

Νωρί­τε­ρα σήμε­ρα, η μετε­ω­ρο­λο­γι­κή υπη­ρε­σία της Ολλαν­δί­ας είχε μιλή­σει για ρεκόρ 41,7 βαθ­μών Κελ­σί­ου, ωστό­σο μερι­κά λεπτά αργό­τε­ρα εξέ­δω­σε ανα­κοί­νω­ση ότι η μέτρη­ση δεν ήταν αξιόπιστη.

Στο Βέλγιο, τα θερ­μό­με­τρα έδει­ξαν 40,6 βαθ­μούς Κελ­σί­ου το από­γευ­μα τοπι­κή ώρα στη στρα­τιω­τι­κή βάση Κλάιν Μπρό­γκελ, στο βορειο­α­να­το­λι­κό τμή­μα, ένα ιστο­ρι­κό ρεκόρ στη χώρα, έγι­νε γνω­στό από τον Ντά­βιντ Ντε­χε­νά­ου, τον επι­κε­φα­λής μετε­ω­ρο­λό­γο της μετε­ω­ρο­λο­γι­κής υπη­ρε­σί­ας IRM.

«Νέο εθνι­κό ρεκόρ στο Βέλ­γιο: 40,6 βαθ­μοί στο Κλάιν Μπρό­γκελ τώρα και δεν έχει τίπο­τα τελειώ­σει ακό­μα! Απί­στευ­το!» έγρα­ψε σε tweet ο μετε­ω­ρο­λό­γος λίγο μετά τις 15.00 τοπι­κή ώρα.

Πηγή: Ναυ­τε­μπο­ρι­κή

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο