Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καίτη Χωματά, ερμήνευσε μεγάλες επιτυχίες του «Νέου Κύματος»

Στις 24 Οκτω­βρί­ου, σε ηλι­κία 64 χρό­νων, «έφυ­γε» από τη ζωή η Καί­τη Χωμα­τά. Γεν­νή­θη­κε στις 24 Οκτω­βρί­ου 1946 στην Αθή­να και έζη­σε τα νεα­νι­κά της χρό­νια στην Πλά­κα. Σπού­δα­σε κλασ­σι­κό χορό και με το τρα­γού­δι ασχο­λή­θη­κε εντε­λώς τυχαία στις αρχές της δεκα­ε­τί­ας του ’60, όταν εξαι­τί­ας μιας απο­βο­λής από το σχο­λείο, βρέ­θη­κε στην εκπο­μπή «Νέα Ταλέ­ντα», που παρου­σί­α­ζε ο Γιώρ­γος Οικο­νο­μί­δης στους ραδιο­θα­λά­μους του ΕΙΡ στο Ζάπ­πειο. Την άκου­σε ο Αλέ­κος Πατσι­φάς (παρα­γω­γός και ιδιο­κτή­της της δισκο­γρα­φι­κής εται­ρεί­ας ΛΥΡΑ) και τη σύστη­σε στον συν­θέ­τη Γιάν­νη Σπα­νό, που εκεί­νη την επο­χή πηγαι­νο­ερ­χό­ταν μετα­ξύ Παρι­σιού και Αθή­νας και ανα­ζη­τού­σε νέες και άφθαρ­τες φωνές.

Ο συν­θέ­της ενθου­σιά­στη­κε με τη φωνή της Καί­της Χωμα­τά και της έδω­σε το πρώ­το της τρα­γού­δι «Μια αγά­πη για το καλο­καί­ρι» (σε στί­χους Γιώρ­γου Παπα­στε­φά­νου), που υπήρ­ξε μία από τις μεγα­λύ­τε­ρες επι­τυ­χί­ες του ελλη­νι­κού τραγουδιού.

Έκτο­τε το όνο­μά της συν­δέ­ε­ται με μεγά­λες επι­τυ­χί­ες του «Νέου Κύμα­τος» τη δεκα­ε­τία του ’60 και του ’70.  Ερμή­νευ­σε περί­που 200 τρα­γού­δια και εξέ­δω­σε 18 δίσκους. Από τα πιο γνω­στά κομ­μά­τια που ερμή­νευ­σε είναι τα: «Μια αγά­πη για το καλο­καί­ρι», «Να διώ­ξω τα σύν­νε­φα», «Κι αν σ’ αγα­πώ δεν σ’ ορί­ζω», «Το Χρι­στι­νά­κι», «Η Μαρία των Βρά­χων» κ.ά., ενώ ο Γιάν­νης Σπα­νός ήταν ο συν­θέ­της με τον οποίο συνερ­γά­στη­κε τα περισ­σό­τε­ρα χρόνια.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο