Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καβάλα: Δύο θαλάσσιες χελώνες εντοπίστηκαν νεκρές σε παραλίες

Δύο θαλάσ­σιες χελώ­νες εντο­πί­στη­καν νεκρές, μέσα σε διά­στη­μα μικρό­τε­ρο του ενός εικο­σι­τε­τρα­ώ­ρου, σε παρα­λί­ες της Καβά­λας. Η πρώ­τη χελώ­να εντο­πί­στη­κε σε παρα­λία της Κερα­μω­τής, ανα­το­λι­κά της Καβά­λας και η δεύ­τε­ρη σε παρα­λία εντός του αστι­κού ιστού της πόλης. Και στις δυο περι­πτώ­σεις τα άτυ­χα ζώα φέρουν εμφα­νή σημά­δια τραυ­μα­τι­σμού στο σώμα τους. Οι λουό­με­νοι που τις εντό­πι­σαν επι­κοι­νώ­νη­σαν με το λιμε­ναρ­χείο και τον δήμο προ­κει­μέ­νου να γίνει η περι­συλ­λο­γή και να προ­χω­ρή­σει η δια­δι­κα­σία της υγειο­νο­μι­κής ταφής τους.

Τους δύο τελευ­ταί­ους μήνες έχει αυξη­θεί ο αριθ­μός των θαλάσ­σιων χελω­νών που εντο­πί­ζο­νται νεκρές σε ακτές κατά μήκος της θαλάσ­σιας περιο­χής τόσο του κόλ­που της Καβά­λας όσο και λίγο ανα­το­λι­κό­τε­ρα, στο παρα­λια­κό μέτω­πο της Ξάνθης.

Σε πρό­σφα­τες δηλώ­σεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βιο­χη­μι­κός ερευ­νη­τής Δρ. Γρη­γό­ρης Κρέη, διευ­θυ­ντής του Ινστι­τού­του Αλιευ­τι­κών Ερευ­νών (ΙΝΑΛΕ) του ΕΘΙΑΓΕ στη Νέα Πέρα­μο Καβά­λας, είχε επι­ση­μά­νει ότι ο θάνα­τος αυτών των θαλάσ­σιων ειδών οφεί­λε­ται κυρί­ως σε ανθρώ­πι­νες δρα­στη­ριό­τη­τες. «Τόσο οι θαλάσ­σιες χελώ­νες όσο και τα δελ­φί­νια, μπο­ρούν να τραυ­μα­τι­στούν πολ­λές φορές και θανά­σι­μα είτε για­τί μπλέ­κο­νται στα δίκτυα των ψαρά­δων, είτε για­τί έχουν χτυ­πη­θεί από την προ­πέ­λα κάποιου σκά­φους, είτε ακό­μα για­τί έχουν κατα­πιεί κάποιο πλα­στι­κό που δυστυ­χώς δεν μπο­ρεί να επε­ξερ­γα­στεί το πεπτι­κό τους σύστη­μα. Υπάρ­χει πάντα βέβαια και το ενδε­χό­με­νο του φυσι­κού θανά­του του ζώου».

Ο κ. Κρέη είχε ανα­φέ­ρει ακό­μα πως είδη όπως η θαλάσ­σια χελώ­να κατά πάσα πιθα­νό­τη­τα δεν ανα­πα­ρά­γο­νται στα νερά της περιο­χής του βορειο­α­να­το­λι­κού Αιγαί­ου όπου εντο­πί­ζο­νται νεκρά, ωστό­σο ταξι­δεύ­ουν μέχρι εδώ προς ανα­ζή­τη­ση τρο­φής ή για διά­φο­ρους άλλους λόγους. Ο διευ­θυ­ντής του ΙΝΑΛΕ δια­τύ­πω­σε επί­σης την άπο­ψη ότι τον χει­μώ­να παρα­τη­ρού­νται περισ­σό­τε­ρα περι­στα­τι­κά θανά­του τέτοιων θαλάσ­σιων ειδών καθώς τους καλο­και­ρι­νούς μήνες η ανθρώ­πι­νη δρα­στη­ριό­τη­τα στο θαλάσ­σιο περι­βάλ­λον λει­τουρ­γεί απο­τρε­πτι­κά για την προ­σέγ­γι­ση των ζώων προς τις ακτές.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο