Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καζακστάν: Δεκάδες νεκροί, περισσότεροι από χίλιοι τραυματίες στις διαδηλώσεις, 62 στην εντατική

Περισ­σό­τε­ροι από χίλιοι άνθρω­ποι τραυ­μα­τί­στη­καν στις δια­δη­λώ­σεις και τις ταρα­χές που συγκλο­νί­ζουν το Καζακ­στάν εδώ και μέρες, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα το υπουρ­γείο Υγεί­ας στη δημό­σια τηλεόραση.

“Περισ­σό­τε­ροι από χίλιοι άνθρω­ποι έχουν τραυ­μα­τι­στεί μετά τις ταρα­χές σε διά­φο­ρες περιο­χές του Καζακ­στάν, σχε­δόν 400 από αυτούς νοση­λεύ­ο­νται και 62 βρί­σκο­νται στην εντα­τι­κή”, διευ­κρί­νι­σε ο υφυ­πουρ­γός Υγεί­ας Άτζαρ Γκί­νιατ σε δηλώ­σεις που έκα­νε στο τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο Khabar-24, τις οποί­ες επι­κα­λού­νται τα πρα­κτο­ρεία ειδή­σε­ων Interfax και TASS.

“Δεκά­δες” δια­δη­λω­τές σκο­τώ­θη­καν από την αστυ­νο­μία κατά τη διάρ­κεια της νύχτας που πέρα­σε κατά την προ­σπά­θειά τους να εισβάλ­λουν σε διοι­κη­τι­κά κτί­ρια στην Αλμάτι, την μεγα­λύ­τε­ρη πόλη και οικο­νο­μι­κή πρω­τεύ­ου­σα του Καζακ­στάν, είχε ανα­κοι­νώ­σει νωρί­τε­ρα η αστυνομία.

“Τη νύχτα που πέρα­σε, οι δυνά­μεις των εξτρε­μι­στών απο­πει­ρά­θη­καν να εισβάλ­λουν στα διοι­κη­τι­κά κτί­ρια, το αρχη­γείο της αστυ­νο­μί­ας στην πόλη Αλμά­τι, όπως και στις τοπι­κές υπη­ρε­σί­ες και τα αστυ­νο­μι­κά τμή­μα­τα”, δήλω­σε ο εκπρό­σω­πος της αστυ­νο­μί­ας Σαλ­τα­νάτ Αζίρ­μπεκ, τις δηλώ­σεις του οποί­ου επι­κα­λέ­στη­καν τα πρα­κτο­ρεία ειδή­σε­ων Interfax-Kazakhstan, TASS και Ria Novosti.

“Δεκά­δες επι­τι­θέ­με­νοι εξα­λεί­φθη­καν και αυτή την ώρα γίνε­ται επα­λή­θευ­ση των στοι­χεί­ων τους”, πρό­σθε­σε.

Σύμ­φω­να με τον ίδιο, “αντι­τρο­μο­κρα­τι­κή” επι­χεί­ρη­ση διε­ξά­γε­ται σε μια από τις συνοι­κί­ες της Αλμά­τι, στην οποία οι ταρα­χές ήταν οι πιο βίαιες.

Εικό­νες που μετα­δό­θη­καν από μέσα ενη­μέ­ρω­σης και μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης δεί­χνουν κατα­στή­μα­τα που έχουν λεη­λα­τη­θεί και κάποια διοι­κη­τι­κά κτί­ρια να έχουν τυλι­χθεί στις φλό­γες στην Αλμά­τι, ενώ ακού­γο­νται πυρά αυτό­μα­των όπλων.

Παράλ­λη­λα η Ρωσία και οι σύμ­μα­χοί της του Οργα­νι­σμού του Συμ­φώ­νου Συλ­λο­γι­κής Ασφά­λειας (CSTO) ανα­κοί­νω­σαν σήμε­ρα την απο­στο­λή ενός πρώ­του απο­σπά­σμα­τος “συλ­λο­γι­κής δύνα­μης δια­τή­ρη­σης της ειρή­νης” στο Καζακ­στάν, κατό­πιν αιτή­μα­τος της χώρας αυτής.

“Μια συλ­λο­γι­κή δύνα­μη δια­τή­ρη­σης της ειρή­νης του Οργα­νι­σμού του Συμ­φώ­νου Συλ­λο­γι­κής Ασφά­λειας (CSTO) εστά­λη στο Καζακ­στάν για περιο­ρι­σμέ­νη χρο­νι­κή περί­ο­δο για την στα­θε­ρο­ποί­η­ση και την εξο­μά­λυν­ση της κατά­στα­σης”, ανα­φέ­ρει η στρα­τιω­τι­κή αυτή συμ­μα­χία σε ανα­κοί­νω­σή της που αναρ­τή­θη­κε στο Telegram από την εκπρό­σω­πο της ρωσι­κής διπλω­μα­τί­ας Μαρία Ζαχάροβα.

Ρώσοι αλε­ξι­πτω­τι­στές ανα­πτύ­χθη­καν στο Καζακ­στάν στο πλαί­σιο της ειρη­νευ­τι­κής αυτής δύνα­μης που περι­λαμ­βά­νει στρα­τιώ­τες από άλλες τέσ­σε­ρις πρώ­ην σοβιε­τι­κές δημο­κρα­τί­ες, ανα­φέ­ρει επί­σης η γραμ­μα­τεία του CSTO σε ανα­κοί­νω­σή της που δόθη­κε στη δημοσιότητα.

Η ανά­πτυ­ξη της δύνα­μης αυτής γίνε­ται σε αντα­πό­κρι­ση σε αίτη­μα του προ­έ­δρου του Καζακ­στάν για να βοη­θή­σει στην στα­θε­ρο­ποί­η­ση της κατά­στα­σης στη χώρα η οποία συγκλο­νί­ζε­ται από ένα κύμα δια­μαρ­τυ­ριών που προ­κλή­θη­καν από την αύξη­ση των τιμών καυσίμου.

Η γραμ­μα­τεία σημεί­ω­σε ότι βασι­κό καθή­κον της ειρη­νευ­τι­κής δύνα­μης θα είναι η προ­στα­σία σημα­ντι­κών κρα­τι­κών και στρα­τιω­τι­κών εγκα­τα­στά­σε­ων και η παρο­χή βοή­θειας στις δυνά­μεις δια­τή­ρη­σης του νόμου και της τάξης του Καζακστάν.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο