Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καζακστάν — Σφαγή: 164 σκοτώθηκαν ‑2 παιδιά- μετά την εντολή Τοκάγεφ για πυρ χωρίς προειδοποίηση

Συνο­λι­κά 164 άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν στη διάρ­κεια των δια­δη­λώ­σε­ων την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα στο Καζακ­στάν, σύμ­φω­να με τους αριθ­μούς που ανα­κοι­νώ­θη­καν από το υπουρ­γείο Υγεί­ας και μετα­δό­θη­καν από τα κρα­τι­κά μέσα ενημέρωσης.

Ο απο­λο­γι­σμός αυτός, ο οποί­ος δεν μπο­ρεί να επα­λη­θευ­θεί από ανε­ξάρ­τη­τες πηγές, είναι πολύ αυξη­μέ­νος. Οι αρχές είχαν ανα­κοι­νώ­σει μέχρι τώρα το θάνα­το 26 δια­δη­λω­τών και 16 μελών των δυνά­με­ων ασφαλείας.

Περισ­σό­τε­ροι από 2.200 άνθρω­ποι έχουν τραυ­μα­τι­σθεί κατά την κατα­στο­λή των κινη­το­ποι­ή­σε­ων από τις δυνά­μεις ασφαλείας.

Όπως μετέ­δω­σε η κρα­τι­κή τηλε­ό­ρα­ση, μόνο στο Αλμά­τι, τη μεγα­λύ­τε­ρη πόλη της χώρας, σκο­τώ­θη­καν 103 άνθρω­ποι, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νων δύο παιδιών.

Δεν είναι σαφές πόσοι από τους νεκρούς ήταν άμα­χοι. Στην προη­γού­με­νη ανα­κοί­νω­σή τους οι αρχές είχαν κάνει λόγο για περισ­σό­τε­ρους από 40 νεκρούς, μετα­ξύ των οποί­ων του­λά­χι­στον 16 αστυ­νο­μι­κοί και στρατιώτες.

Οι δια­δη­λώ­σεις άρχι­σαν πριν από μία εβδο­μά­δα ως δια­μαρ­τυ­ρία για την αύξη­ση των τιμών των καυ­σί­μων, πριν εξε­λι­χθούν σε μια ευρύ­τε­ρη δια­μαρ­τυ­ρία κατά της κυβέρνησης.

Οι αρχές του Καζακ­στάν ανα­κοί­νω­σαν σήμε­ρα ότι στα­θε­ρο­ποί­η­σαν την κατά­στα­ση σε όλη τη χώρα, ενώ στρα­τεύ­μα­τα από μια υπό τη Ρωσία στρα­τιω­τι­κή συμ­μα­χία φρου­ρούν «στρα­τη­γι­κές εγκαταστάσεις».

Αξιω­μα­τού­χοι της ασφά­λειας και των υπη­ρε­σιών πλη­ρο­φο­ριών ενη­μέ­ρω­σαν τον πρό­ε­δρο Κάσιμ-Γιο­μάρτ Τοκά­γεφ ότι συνε­χί­ζουν τις «εκκα­θα­ρι­στι­κές» επι­χει­ρή­σεις στο πλαί­σιο αυτού που ο ίδιος απο­κά­λε­σε τερά­στια αντι­τρο­μο­κρα­τι­κή επι­χεί­ρη­ση που διε­ξά­γε­ται σε ολό­κλη­ρη αυτή την πετρε­λαιο­πα­ρα­γω­γό πρώ­ην σοβιε­τι­κή δημο­κρα­τία που συνο­ρεύ­ει με τη Ρωσία και την Κίνα.

Δεκά­δες άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν, χιλιά­δες συνε­λή­φθη­σαν και δημό­σια κτί­ρια πυρ­πο­λή­θη­καν την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα. Ο Τοκά­γεφ εξέ­δω­σε δια­τα­γές προς τις δυνά­μεις ασφα­λεί­ας να ανοί­γουν πυρ χωρίς προει­δο­ποί­η­ση για να βάλουν τέλος στις διαδηλώσεις.

Έπει­τα από πρό­σκλη­ση του Τοκά­γεφ, ο υπό τη Ρωσία Οργα­νι­σμός της Συν­θή­κης Συλ­λο­γι­κής Ασφά­λειας (CSTO) έστει­λε στρα­τεύ­μα­τα για να απο­κα­τα­στή­σουν την τάξη.

«Αριθ­μός στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας εγκα­τα­στά­σε­ων τέθη­κε υπό την προ­στα­σία του ενω­μέ­νου ειρη­νευ­τι­κού απο­σπά­σμα­τος των κρα­τών μελών του CSTO», ανα­φέ­ρε­ται σε δήλω­ση που εκδό­θη­κε από το προ­ε­δρι­κό γρα­φείο και αφο­ρά μια ενη­μέ­ρω­ση για την κατά­στα­ση της ασφά­λειας, της οποί­ας προ­ή­δρευ­σε ο Τοκάγεφ.

Στην δήλω­ση δεν απο­σα­φη­νί­ζε­ται ποιες είναι αυτές οι στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας εγκαταστάσεις.

«Η κατά­στα­ση στα­θε­ρο­ποι­ή­θη­κε σε όλες τις περιο­χές της χώρας», ανα­φέ­ρε­ται στη δήλω­ση, στην οποία προ­στί­θε­ται πως οι υπη­ρε­σί­ες επι­βο­λής του νόμου ανέ­κτη­σαν τον έλεγ­χο διοι­κη­τι­κών κτι­ρί­ων και ζωτι­κής σημα­σί­ας υπη­ρε­σί­ες αποκαταστάθηκαν.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο