Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καθολική απεργία, μεγαλειώδη συλλαλητήρια με μαχητικές πορείες.

Κλει­στά κατα­στή­μα­τα, άδεια γρα­φεία, «νεκρά» εργο­στά­σια, εργα­σια­κοί χώροι χωρίς εργα­ζό­με­νους και πλημ­μυ­ρι­σμέ­νοι δρό­μοι με δια­δη­λω­τές να ζητούν το αυτο­νό­η­το, δεν θα ξεπα­γιά­σου­με, δε θα πει­νά­σου­με το χει­μώ­να, «να ζήσου­με τη ζωή που μας αξί­ζει». Συλ­λα­λη­τή­ριο που θύμι­σε αυτό κατά του νόμου Γιαν­νί­τση για το ασφα­λι­στι­κό στα τέη της δεκα­ε­τί­ας του 1990

Ένα μεγα­λειώ­δες απερ­για­κό ποτά­μι η δια­δή­λω­ση του ΠΑΜΕ και των Σωμα­τεί­ων. «Από τις μεγα­λύ­τε­ρες απερ­γί­ες των τελευ­ταί­ων (πολ­λών) ετών». Όταν η κεφα­λή της πορεί­ας είναι στο «Μ. Βρε­τά­νια», κυκλω­νε το Σύνταγ­μα από την Αμα­λί­ας, την Σου­ρή (Εθνι­κός κήπος), τη Φιλελ­λή­νων, την Στα­δί­ου, την Αμε­ρι­κής και έφτα­νε μέχρι την Πανε­πι­στη­μί­ου στο ύψος του «Τιτά­νια».

«Καμία ανο­χή, καμία ανα­μο­νή, οργά­νω­ση κι αγώ­νας η μόνη επι­λο­γή» και «Δε θα ξεπα­γιά­σου­με όλον το χει­μώ­να, καμιά ανα­μο­νή, όλοι στον αγώ­να» δια­τρα­νώ­νουν χιλιά­δες απερ­γοί που έχουν κυκλώ­σει την πλα­τεία Συντάγ­μα­τος, κατα­λαμ­βά­νο­ντας όλους τους γύρω δρό­μους μέχρι την αρχή της Πανεπιστημίου.

Πειραιάς: «Εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» το μήνυμα της μαζικής πορείας αυτή την ώρα

Ηχη­ρά συν­θή­μα­τα, όπως «χωρίς εσέ­να γρα­νά­ζι δεν γυρ­νά, εργά­τη μπο­ρείς χωρίς αφε­ντι­κά», «συμ­βά­σεις κλα­δι­κές, αυξή­σεις των μισθών, αυτή είναι η απά­ντη­ση των εργα­τών», «κου­πό­νια για το ρεύ­μα, κου­πό­νια για φαί, σε λίγο θα μας δώσε­τε κου­πό­νια για ζωή» και «εδώ, εδώ με αγώ­να ταξι­κό, για­τί εμείς δεν ζού­με με 400 ευρώ» δόνη­σαν το κέντρο του Πει­ραιά καθώς  οι απερ­γοί, που συμ­με­τεί­χαν νωρί­τε­ρα στην συγκέ­ντρω­ση στην πλα­τεία Καραϊ­σκά­κη, πραγ­μα­το­ποί­η­σαν πορεία σε κεντρι­κούς δρό­μους της πόλης.

Θεσσαλονίκη: Μαζική, μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης

Μαζι­κή και μαχη­τι­κή  πορεία στους κεντρι­κούς δρό­μους της Θεσ­σα­λο­νί­κης, από το Αγαλ­μα του Βενι­ζέ­λου όπου έγι­νε η μεγά­λη απερ­για­κή συγκέντρωση.

Συγκρο­τη­μέ­να και παρα­ταγ­μέ­να τα μπλοκ των εργα­ζο­μέ­νων από διά­φο­ρους κλά­δους, με βασι­κό χαρα­κτη­ρι­στι­κό την παρου­σία νέων δυνά­με­ων με Επι­τρο­πές αγώ­να, Σωμα­τεια­κές επι­τρο­πές, νεο­λαί­ους και με μπρο­στά­ρη το πανό των Εργα­τι­κών Σωμα­τεί­ων Θεσ­σα­λο­νί­κης, οι απερ­γοί διεκ­δι­κούν το δικαί­ω­μά τους στη ζωή με αξιοπρέπεια.

Συν­θή­μα­τα όπως «Αυξή­σεις στους μισθούς και τις συντά­ξεις, με βάση τις ανά­γκες της δικής μας τάξης», «Δου­λειά για όλους — στοπ στις απο­λύ­σεις, για όλους τους ανέρ­γους, μαζι­κές προ­σλή­ψεις» και «Οι εργα­τι­κοί αγώ­νες δεν μπαί­νου­νε στο γύψο, στους δρό­μους στους δρό­μους θα κρι­θεί το δίκιο», «Τέρ­μα πια στη σύγ­χρο­νη σκλα­βιά, στα­θε­ρή δου­λειά ζητά η εργα­τιά», δόνη­σαν την ατμό­σφαι­ρα και τους δρό­μους της Θεσσαλονίκης.

Πάτρα: Στους δρόμους χιλιάδες απεργοί — Πολύ μεγάλη η απεργιακή συγκέντρωση και πορεία

Χιλιά­δες απερ­γοί εργα­ζό­με­νοι πολ­λών κλά­δων, άνερ­γοι, νεο­λαία μαθη­τές, φοι­τη­τές, συντα­ξιού­χοι, αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι πλημ­μύ­ρι­σαν τους δρό­μους της Πάτρας, στο πλαί­σιο της σημε­ρι­νής απεργίας.

Η συγκέ­ντρω­ση έξω από το Εργα­τι­κό Κέντρο ήταν μεγα­λειώ­δης, ενώ η απερ­για­κή κινη­το­ποί­η­ση συνε­χί­στη­κε με πορεία χιλιά­δων εργα­ζο­μέ­νων και λαού.

Συν­θή­μα­τα όπως «Δεν θα ξεπα­γιά­σου­με όλο το χει­μώ­να, καμιά ανα­μο­νή όλοι στον αγώ­να» και «Τέρ­μα πια η κοροϊ­δία, την κρί­ση να πλη­ρώ­σει η πλου­το­κρα­τία» δονούν τους ακού­στη­καν της Πάτρας, σε μια πολύ μεγά­λη απερ­για­κή πορεία, σταθ­μό για την πόλη.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο