Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καθολικό lockdown και στην Κοζάνη

Καθο­λι­κό lockdown και στην Κοζά­νη στα πρό­τυ­πα της Ελευ­σί­νας, του Ασπρό­πυρ­γου και της Μάν­δρας ανα­κοί­νω­σε ο υφυ­πουρ­γός Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, Νίκος Χαρ­δα­λιάς, στο πλαί­σιο της τακτι­κής ενη­μέ­ρω­σης για την πορεία της παν­δη­μί­ας στην Ελλά­δα. Ο ίδιος επι­σή­μα­νε ότι είναι ανη­συ­χη­τι­κά αυξη­μέ­νο το ιικό φορ­τίο στην Περι­φε­ρεια­κή Ενό­τη­τα Κοζά­νης και πως η κατά­στα­ση είναι κρί­σι­μη, καθώς υπάρ­χουν 397 ενερ­γά κρού­σμα­τα με μέσο όρο ηλι­κί­ας τα 53 έτη.

Πιο συγκε­κρι­μέ­να όσον αφο­ρά τα μέτρα είπε:

«1. Επε­κτεί­νε­ται η απα­γό­ρευ­ση κυκλο­φο­ρί­ας από τις 6 το από­γευ­μα έως τις 5 το πρωί εξαι­ρου­μέ­νων των εργα­ζο­μέ­νων, οι οποί­οι μπο­ρούν να μετα­κι­νού­νται μόνο από και προς την εργα­σία τους με απο­κλει­στι­κή άδεια του εργο­δό­τη τους.

2. Επί­σης, ανα­στέλ­λε­ται η λει­τουρ­γία του λια­νε­μπο­ρί­ου, ακό­μα και με την μέθο­δο του click-away, των κομ­μω­τη­ρί­ων, των κατα­στη­μά­των περι­ποί­η­σης νυχιών και των βιβλιοπωλείων.

3. Επι­πλέ­ον, ανα­στέλ­λο­νται και οι πάσης φύσε­ως εκκλη­σια­στι­κές τελε­τές όλων των δογ­μά­των, εξαι­ρου­μέ­νων των εξό­διων ακο­λου­θιών με παρου­σία μόνο στε­νών συγ­γε­νών, που δεν θα ξεπερ­νούν τα δέκα άτο­μα. Επι­πλέ­ον, ανα­στέλ­λε­ται η ελεύ­θε­ρη πρό­σβα­ση σε ναούς για ατο­μι­κή προ­σευ­χή, ενώ η τέλε­ση όλων των εκκλη­σια­στι­κών λει­τουρ­γιών πραγ­μα­το­ποιεί­ται μόνο με την παρου­σία κληρικών.

4. Παράλ­λη­λα, προ­χω­ρά­με στη μαζι­κή εφαρ­μο­γή ελέγ­χων στον πλη­θυ­σμό των περιο­χών αυτών με χρή­ση ταχέ­ων αντι­γο­νι­κών δοκι­μα­σιών (rapid test) και με καθε­το­ποι­η­μέ­νη σε βάθος ιχνη­λά­τη­ση των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των και των στε­νών επα­φών τους. Επι­ση­μαί­νε­ται ότι για την Κοζά­νη ιδιαί­τε­ρη έμφα­ση θα δοθεί στις περιο­χές Βοΐ­ου και Εορδαίας.

5. Παράλ­λη­λα, εντα­τι­κο­ποιού­νται οι έλεγ­χοι στους εργα­ζό­με­νους των επι­χει­ρή­σε­ων και δη των βιο­μη­χα­νιών στις περιο­χές αυτές με την εφαρ­μο­γή του μοντέ­λου 0–5‑10, δηλα­δή έλεγ­χος την πρώ­τη, πέμ­πτη και δέκα­τη ημέρα.

6. Για τους εργα­ζο­μέ­νους σε Μονά­δες Φρο­ντί­δας Ηλι­κιω­μέ­νων, απο­φα­σί­στη­κε ότι θα τους γίνε­ται μορια­κός έλεγ­χος ή έλεγ­χος με rapid test κάθε 5 ημέρες.

7. Επί­σης, θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί μαζι­κή δια­νο­μή προ­στα­τευ­τι­κών μασκών με μέρι­μνα και συνερ­γα­σία της Τοπι­κής Αυτοδιοίκησης.

8. Επι­πρό­σθε­τα, ανα­στέλ­λε­ται η λει­τουρ­γία όλων των λαϊ­κών αγο­ρών στους πέντε δήμους της Περι­φε­ρεια­κής Ενό­τη­τας. Παράλ­λη­λα, ο έλεγ­χος με χρή­ση ταχέ­ων αντι­γο­νι­κών δοκι­μα­σιών (rapid test) των μικρο­πω­λη­τών είναι υπο­χρε­ω­τι­κός, ως προ­ϋ­πό­θε­ση για την παρο­χή άδειας μετα­κί­νη­σης εργα­σί­ας σε άλλες περιο­χές, καθώς και ο περιο­δι­κός επα­νέ­λεγ­χος ανά 3 ημέρες.

9. Παράλ­λη­λα, άμε­σα ξεκι­νούν εκστρα­τεί­ες ενη­μέ­ρω­σης του πλη­θυ­σμού από κλι­μά­κια του ΕΟΔΥ, ενώ την ίδια στιγ­μή απο­φα­σί­στη­κε και δρο­μο­λο­γεί­ται εντα­τι­κο­ποί­η­ση των ελέγ­χων εφαρ­μο­γής των μέτρων και η ενί­σχυ­ση των ελεγ­κτι­κών μηχα­νι­σμών στις περιο­χές αυτές.

10.Τέλος, στην Κοζά­νη μετα­βαί­νει κλι­μά­κιο απο­τε­λού­με­νο από στε­λέ­χη του ΕΟΔΥ, της Γενι­κής Γραμ­μα­τεί­ας Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας και της Γενι­κής Διεύ­θυν­σης Δημό­σιας Υγεί­ας της Περι­φε­ρεια­κής Ενό­τη­τας Κοζά­νης για την ενδε­λε­χή καθη­με­ρι­νή διε­ρεύ­νη­ση και δια­χεί­ρι­ση της κατάστασης».

Ο κ. Χαρ­δα­λιάς τόνι­σε ότι η Δυτι­κή Αττι­κή παρα­μέ­νει στο «κόκ­κι­νο», σημειώ­νο­ντας ότι είναι ξεκά­θα­ρο για­τί οι εμπει­ρο­γνώ­μο­νες έκα­ναν εισή­γη­ση για σκλη­ρό lockdown.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο