Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Καθρέφτης» της διαχείρισης της πανδημίας με κριτήριο τις ανάγκες της οικονομίας και όχι του λαού

💥  Πλήρης αποκάλυψη της ανευθυνότητας, των παλινωδιών και των αντιφάσεων της κυβέρνησης και κυρίως των συνεπειών από την υποταγή της δημόσιας υγείας στην κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών

Από το ξέσπα­σμα της παν­δη­μί­ας, στις αρχές Γενά­ρη του 2020, όταν επι­βε­βαιώ­θη­κε το πρώ­το κρού­σμα στην Κίνα, έχουν περά­σει επτά μήνες.
To απο­τέ­λε­σμα είναι εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες νεκροί σε ολό­κλη­ρο τον κόσμο.
Μέχρι τις 12 Αυγού­στου ο φόρος θανά­του έχει ξεπε­ρά­σει τις 742.000.
Στις ΗΠΑ, τη «Μέκ­κα» του καπι­τα­λι­σμού, ο αριθ­μός των νεκρών φτά­νει τις 165.000, ενώ ο εφιάλ­της ιδιαί­τε­ρα για τα φτω­χά λαϊ­κά στρώ­μα­τα δεν φαί­νε­ται να έχει τελειωμό.

💥 Τα εκτε­τα­μέ­να περιο­ρι­στι­κά μέτρα που πάρ­θη­καν στην Ελλά­δα και στις άλλες χώρες, υπό τον φόβο της κατάρ­ρευ­σης των συστη­μά­των Υγεί­ας σε πολύ μικρό διά­στη­μα, λόγω των τερά­στιων ελλεί­ψε­ων σε υπο­δο­μές, μηχα­νή­μα­τα, ιατρι­κό και νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό, απο­τε­λούν ομο­λο­γία ήττας των δια­χρο­νι­κών πολι­τι­κών υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης και της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης των συστη­μά­των δημό­σιας Υγεί­ας.
💥 Απο­τε­λούν ομο­λο­γία ήττας των πολι­τι­κών των αστι­κών κομ­μά­των που προ­ω­θούν την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της Υγεί­ας.

Στην Ελλά­δα, οι συν­θή­κες σήμε­ρα για τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα είναι πολύ χει­ρό­τε­ρες από το ξεκί­νη­μα της παν­δη­μί­ας, εξα­νε­μί­ζο­ντας τις θυσί­ες τους και όσα κερ­δή­θη­καν από την υπεύ­θυ­νη στά­ση τους απέ­να­ντι στις υπο­δεί­ξεις των επι­στη­μό­νων, κατα­φέρ­νο­ντας να εκμη­δε­νί­σουν ουσια­στι­κά τα κρούσματα.
Στις 4‑Μάη, μέρα της άρσης των περιο­ρι­στι­κών μέτρων, ο συνο­λι­κός αριθ­μός των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των ανερ­χό­ταν σε 2.632 ενώ είχαν κατα­γρα­φεί συνο­λι­κά 146 θάνα­τοι.
Στις 12-Αυγ, όμως, ο αριθ­μός των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των είχε ξεπε­ρά­σει τις 6.000 και οι θάνα­τοι είχαν φτά­σει τους 214.

Και ενώ είμα­στε μπρο­στά σε ένα δεύ­τε­ρο κύμα της παν­δη­μί­ας, το οποίο είναι ακό­μα στην αρχή του, η κυβέρ­νη­ση συνε­χί­ζει στο ίδιο μοτί­βο να κου­νά­ει το δάχτυ­λο στους εργα­ζο­μέ­νους και στη νεο­λαία, προ­τάσ­σο­ντας την «ατο­μι­κή ευθύ­νη».
Με αυτόν τον τρό­πο προ­σπα­θεί να μετα­θέ­σει και να καλύ­ψει τις δικές της ευθύ­νες και του κρά­τους, να συγκα­λύ­ψει το γεγο­νός ότι όλο αυτό το διά­στη­μα δεν έκα­νε απο­λύ­τως τίπο­τα για να ενι­σχύ­σει ουσια­στι­κά το ήδη απα­ξιω­μέ­νο δημό­σιο σύστη­μα Υγείας.

🆘  «Τζογάρει» τις θυσίες του λαού

Οπως σημεί­ω­νε το ΚΚΕ σε ανα­κοί­νω­σή του την περα­σμέ­νη Τρί­τη, «η αύξη­ση των κρου­σμά­των, η όποια χαλα­ρό­τη­τα και ο εφη­συ­χα­σμός είναι ο καθρέ­φτης της δικής της (της κυβέρ­νη­σης) ανευ­θυ­νό­τη­τας, των παλι­νω­διών και των αντι­φά­σε­ών της στα μέτρα προ­στα­σί­ας, κυρί­ως όμως της υπο­τα­γής της δημό­σιας υγεί­ας στην κερ­δο­φο­ρία των μεγα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τιών, ιδιαί­τε­ρα στον του­ρι­στι­κό και μετα­φο­ρι­κό τομέα».

💥 Αντί λοι­πόν το κρά­τος να ανα­λά­βει τις ευθύ­νες του για να θωρα­κί­σει το λαό, η κυβέρ­νη­ση, αμέ­σως σχε­δόν μετά την άρση των περιο­ρι­στι­κών μέτρων, απηύ­θυ­νε πρό­σκλη­ση στους πολί­τες της ΕΕ να επι­σκε­φθούν φέτος το καλο­καί­ρι τη χώρα μας, «ως ασφα­λή του­ρι­στι­κό προ­ο­ρι­σμό», κάνο­ντας «λάστι­χο» τα υγειο­νο­μι­κά πρω­τό­κολ­λα, με ανε­παρ­κείς ελέγ­χους στα αερο­δρό­μια και στα χερ­σαία σύνο­ρα, για να τα προ­σαρ­μό­σει στις ανά­γκες της κερ­δο­φο­ρί­ας των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, κυρί­ως του Του­ρι­σμού και των Μετα­φο­ρών.

💥 Αντί να προ­σλά­βει μόνι­μο ιατρι­κό και νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό, με κατεύ­θυν­ση της ΕΕ επι­τρέ­πε­ται πλη­ρό­τη­τα 100% στα αερο­πλά­να.
💥 Αντί να ανοί­ξει και να στε­λε­χώ­σει τα νοσο­κο­μεία που έκλει­σαν οι αστι­κές κυβερ­νή­σεις τα προη­γού­με­να χρό­νια, με ΦΕΚ αύξη­σε την πλη­ρό­τη­τα στα πλοία μέχρι και 85%.
💥 Αντί να δημιουρ­γή­σει νέες ΜΕΘ για να καλύ­ψει τις τερά­στιες ελλεί­ψεις σε κανο­νι­κές συν­θή­κες, δια­φη­μί­ζει ως «ευκαι­ρία για τη χώρα» το μοντέ­λο της Σύμπρα­ξης Δημό­σιου και Ιδιω­τι­κού Τομέα στην Υγεία, τις λεγό­με­νες ΣΔΙΤ.

💥 Αντί να εντα­τι­κο­ποι­ή­σει και να επι­βά­λει αυστη­ρά μέτρα για την προ­στα­σία των εργα­ζο­μέ­νων στους χώρους δου­λειάς, προ­χω­ρά σε μια σει­ρά από νέες αντερ­γα­τι­κές ρυθ­μί­σεις στη βάση του ευρω­ε­νω­σια­κού «Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης», που θα φορ­τώ­σει νέα αντι­λαϊ­κά μέτρα στις πλά­τες των εργα­ζο­μέ­νων, προς όφε­λος του κεφαλαίου.
Μόλις λίγες μέρες πριν, επι­βε­βαιώ­θη­καν 24 νέα κρού­σμα­τα σε εργο­στά­σιο κρέ­α­τος και 50 κρού­σμα­τα σε εργο­στά­σιο ελαιουργίας.

🆘   Κυβερνητικός κυνισμός

Δύο ακό­μα στοι­χεία είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κά για την αντι­λαϊ­κή δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας από την κυβέρ­νη­ση: Σύμ­φω­να με τον υφυ­πουρ­γό Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, Ν. Χαρ­δα­λιά, από τους 2.162.251 εισερ­χό­με­νους στη χώρα ελέγ­χθη­καν στα σημεία εισό­δου μόνο οι 266.116, δηλα­δή μόλις το 12%!

Όταν μάλι­στα ρωτή­θη­κε σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου, την περα­σμέ­νη Τρί­τη, για­τί δεν επι­βλή­θη­κε εξαρ­χής η επί­δει­ξη αρνη­τι­κής εξέ­τα­σης στις πύλες εισό­δου της χώρας, που θα πιστο­ποιεί ότι ο επι­σκέ­πτης δεν πάσχει από κορο­νο­ϊό, ανέ­φε­ρε με κυνι­σμό ότι οι απο­φά­σεις της κυβέρ­νη­σης παίρ­νο­νται με βάση τα επι­δη­μιο­λο­γι­κά δεδο­μέ­να και ότι ανά­λο­γα με την εξέ­λι­ξή τους κρί­νε­ται και η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα των μέτρων!

Δηλα­δή, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο λαός χρη­σι­μο­ποιεί­ται ως πει­ρα­μα­τό­ζωο, προ­κει­μέ­νου να ικα­νο­ποι­η­θούν οι όροι που έθε­σαν οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι στο άνοιγ­μα του Τουρισμού.
Και τώρα που τα κρού­σμα­τα κινού­νται σε ανο­δι­κή τρο­χιά, με καθο­ρι­στι­κή συμ­βο­λή των «εισα­γό­με­νων», επι­βάλ­λο­νται αυστη­ρό­τε­ροι όροι για την είσο­δο στη χώρα, την ίδια ώρα που η κυβέρ­νη­ση συνε­χί­ζει το κήρυγ­μα για την «ατο­μι­κή ευθύ­νη».

ℹ️  Ένα άλλο στοι­χείο που έδω­σε ο αρμό­διος υπουρ­γός, είναι ότι από τα 5.623 κρού­σμα­τα στη χώρα, τα 1.146 πήραν εξι­τή­ριο από νοσο­κο­μεία και τα 2.839 ανάρ­ρω­σαν κατ’ οίκον.
Δηλα­δή, η συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία όσων νόση­σαν, είτε έμει­ναν σπί­τι χωρίς συστη­μα­τι­κή ιατρι­κή παρα­κο­λού­θη­ση είτε ανα­γκά­στη­καν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέ­πη για κατ’ οίκον ιατρι­κές επι­σκέ­ψεις.
Επι­βε­βαιώ­νε­ται δηλα­δή κι από αυτό ότι με ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας παρα­μέ­νει αθω­ρά­κι­στο και γυμνό, ενό­ψει μάλι­στα του δεύ­τε­ρου κύμα­τος της πανδημίας.

🆘  Τεστάροντας …τη λογική

Εξί­σου απο­κα­λυ­πτι­κή είναι και η κατά­στα­ση με τα τεστ για τον κορο­νο­ϊό, καθώς πλη­θαί­νουν οι καταγ­γε­λί­ες για καθυ­στε­ρή­σεις στην έκδο­ση των απο­τε­λε­σμά­των, αλλά και για τους περιο­ρι­σμούς που ισχύ­ουν στο εύρος των περι­πτώ­σε­ων που ελέγ­χο­νται, για να μειώ­νε­ται το κόστος, εκθέ­το­ντας σε μεγα­λύ­τε­ρο κίν­δυ­νο την υγεία του λαού.

Στην περί­πτω­ση του Πόρου, για παρά­δειγ­μα, υπάρ­χουν καταγ­γε­λί­ες ότι o ΕΟΔΥ καθυ­στέ­ρη­σε να ενη­με­ρώ­σει για τα απο­τε­λέ­σμα­τα μέχρι και πέντε μέρες, ενώ η αρχι­κή οδη­γία σε όσους υπο­βλή­θη­καν στον έλεγ­χο ήταν ότι «θα ενη­με­ρω­θούν το αργό­τε­ρο εντός τριών ημε­ρών στην περί­πτω­ση που είναι θετικοί».
Το απο­τέ­λε­σμα ήταν οι άνθρω­ποι μετά από τις τρεις μέρες να κυκλο­φο­ρούν κανο­νι­κά, θεω­ρώ­ντας ότι δεν έχουν τίπο­τα και στη συνέ­χεια ο ΕΟΔΥ να ενη­με­ρώ­νει κάποιους από αυτούς ότι είναι θετι­κοί! Καταγ­γε­λί­ες για καθυ­στε­ρή­σεις υπάρ­χουν ακό­μα και από ασθε­νείς που έχουν εισα­χθεί για άλλες ασθέ­νειες στα νοσοκομεία.

Η εξή­γη­ση για όλα αυτά βρί­σκε­ται στο γεγο­νός ότι στους πέντε μήνες από το ξέσπα­σμα της παν­δη­μί­ας, και παρά τις μεγα­λό­στο­μες κυβερ­νη­τι­κές δια­κη­ρύ­ξεις, το προ­σω­πι­κό που απαι­τεί­ται (και στα εργα­στή­ρια μορια­κής ανά­λυ­σης) δεν επαρ­κεί ή/και δεν είναι επαρ­κώς εκπαι­δευ­μέ­νο, ενώ αντι­δρα­στή­ρια και μηχα­νή­μα­τα ανά­λυ­σης του δημό­σιου τομέα υπάρ­χουν σε ελά­χι­στα μεγά­λα νοσο­κο­μεία και στο Εθνι­κό Κέντρο Αιμο­δο­σί­ας (ΕΚΕΑ) μόλις πρόσφατα.

Να σημειω­θεί επί­σης ότι πλέ­ον δεν απο­στέλ­λο­νται δείγ­μα­τα από τα δημό­σια νοσο­κο­μεία προς το «Παστέρ», έπει­τα από την απαί­τη­ση της διοί­κη­σής του «κάθε δείγ­μα να συνο­δεύ­ε­ται από βεβαί­ω­ση απο­ζη­μί­ω­σης από το νοσο­κο­μείο».
🆘  Ακό­μη και για το περι­βό­η­το rapid test, που δίνει φερέγ­γυο απο­τέ­λε­σμα, τα αντι­δρα­στή­ρια είναι τόσο λίγα που, όπως καταγ­γέλ­λε­ται, εξα­ντλού­νται στις πρώ­τες 6 — 7 ώρες από το άνοιγ­μα μιας γενι­κής εφη­με­ρί­ας μεγά­λου νοσοκομείου!

Ανά­λο­γη κατά­στα­ση αντι­με­τω­πί­ζει και το υγειο­νο­μι­κό προ­σω­πι­κό.
Ειδι­κά για όσους επι­στρέ­φουν από άδεια και παρά το γεγο­νός ότι πλέ­ον υπο­βάλ­λο­νται υπο­χρε­ω­τι­κά σε τεστ για τον κορο­νο­ϊό, δεν υπάρ­χει ούτε ο στοι­χειώ­δης προ­γραμ­μα­τι­σμός για τη δια­δι­κα­σία που θα ακο­λου­θη­θεί (π.χ. πότε θα γίνει και πού το τεστ, αν θα μεί­νουν σε καρα­ντί­να, αν υπάρ­χει ισχυ­ρή υπο­ψία και σε ποιες περι­πτώ­σεις για επα­νά­λη­ψη σε περί­πτω­ση ακό­μη και αρνη­τι­κού απο­τε­λέ­σμα­τος κ.λπ.).
Έτσι, αλλού το τεστ γίνε­ται σε όλους όσοι επι­στρέ­φουν από άδεια, αλλού σε κανέ­ναν αν είναι ασυμ­πτω­μα­τι­κός, αλλού συν­δυά­ζο­νται απα­ντή­σεις στο ερω­τη­μα­το­λό­γιο και κλι­νι­κή εικό­να κι αλλού οι εργα­ζό­με­νοι πάνε για δου­λειά αμέ­σως, πριν βγει το αποτέλεσμα!

kne koronoios maska

🆘 Μέτρα τώρα, πριν να είναι αργά!

Μέσα σ’ αυτές τις συν­θή­κες και πριν η παν­δη­μία πάρει ανε­ξέ­λεγ­κτες δια­στά­σεις, απο­κτά επεί­γο­ντα χαρα­κτή­ρα το κάλε­σμα που απευ­θύ­νει το ΚΚΕ στους εργα­ζό­με­νους και στα φτω­χά λαϊ­κά στρώ­μα­τα, να διεκ­δι­κή­σουν μαζί με τους μαχό­με­νους υγειο­νο­μι­κούς μέτρα απο­φα­σι­στι­κής στή­ρι­ξης του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας, με μαζι­κές προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού, όλων των ειδι­κο­τή­των, στην Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα Υγεί­ας, αλλά και στα νοσοκομεία.

  • Καμία από­λυ­ση
  • Μονι­μο­ποί­η­ση όλων των συμ­βα­σιού­χων και των επικουρικών
  • Μαζι­κά, επα­να­λαμ­βα­νό­με­να τεστ στους εργα­ζό­με­νους στην Υγεία και την Πρό­νοια, στα Μέσα Μαζι­κής Μετα­φο­ράς (ΜΜΜ), στην εστί­α­ση, στον του­ρι­σμό, στο εμπό­ριο, αλλά και τους μεγά­λους χώρους δου­λειάς (εργο­στά­σια κ.τ.λ.)
  • Να ανοί­ξουν όλα τα νοσο­κο­μεία που έκλει­σαν τα τελευ­ταία χρόνια
  • Σχέ­διο επί­τα­ξης όλων των δομών του ιδιω­τι­κού τομέα Υγεί­ας και Πρό­νοιας, για να μπει σε εφαρ­μο­γή σε περί­πτω­ση γιγά­ντω­σης της πανδημίας
  • Μέτρα προ­στα­σί­ας των εργα­ζο­μέ­νων στους τόπους δου­λειάς με όλα τα απα­ραί­τη­τα μέσα και μέτρα υγεί­ας και ασφάλειας
  • Κατε­πεί­γου­σες προ­σλή­ψεις στα ΜΜΜ για να αυξη­θούν τα δρο­μο­λό­για, για να μειω­θεί ο συγ­χρω­τι­σμός, με ταυ­τό­χρο­νη μεί­ω­ση στην πλη­ρό­τη­τα των πλοί­ων και των αερο­πλά­νων, με παράλ­λη­λη μεί­ω­ση της τιμής των εισιτηρίων.

πηγή

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο