Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καιρός: Σημαντικές βροχοπτώσεις στα ανατολικά και νότια σήμερα

Περισ­σό­τε­ρα και πιο έντο­να φαι­νό­με­να βρο­χο­πτώ­σε­ων ανα­μέ­νο­νται σήμε­ρα κυρί­ως στα ανα­το­λι­κά και νότια της χώρας, σύμ­φω­να με τα νεό­τε­ρα προ­γνω­στι­κά στοι­χεία του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών / meteo.gr.

Αιτία για αυτή την διάρ­κεια και έντα­ση των φαι­νο­μέ­νων είναι η σχε­τι­κά αργή κίνη­ση ενός βαρο­με­τρι­κού χαμη­λού από το ανα­το­λι­κό Αιγαίο προς την περιο­χή της ανα­το­λι­κής Μεσογείου.

Σύμ­φω­να με την κατη­γο­ριο­ποί­η­ση του επει­σο­δί­ου βρο­χό­πτω­σης (RPI), η οποία εφαρ­μό­ζε­ται από τη μονά­δα Meteo του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών, το ανα­με­νό­με­νο επει­σό­διο βρο­χό­πτω­σης κατά τη διάρ­κεια της σημε­ρι­νής μέρας κατα­τάσ­σε­ται στην Κατη­γο­ρία 3 (Σημα­ντι­κή).

Συγκε­κρι­μέ­να, ανα­μέ­νο­νται βρο­χές κυρί­ως στα ανα­το­λι­κά και νότια ηπει­ρω­τι­κά τμή­μα­τα και στο νότιο Αιγαίο. Οι βρο­χο­πτώ­σεις στην Κρή­τη ανα­μέ­νε­ται να είναι τοπι­κά έντο­νες και να έχουν διάρ­κεια. Τα φαι­νό­με­να ανα­μέ­νε­ται να εξα­σθε­νή­σουν στα­δια­κά από τα βόρεια προς τα νότια, αλλά θα δια­τη­ρη­θούν στα νότια νησιω­τι­κά τμήματα.

Στο Νότιο Αιγαίο ανα­μέ­νο­νται και τοπι­κές καται­γί­δες που πιθα­νώς να συνο­δεύ­ο­νται από χαλα­ζο­πτώ­σεις μικρού μεγέθους.

Χιο­νο­πτώ­σεις ανα­μέ­νο­νται στα ορει­νά της ηπει­ρω­τι­κής χώρας, ενώ πρό­σκαι­ρα τις πρω­ι­νές ώρες τοπι­κές χιο­νο­πτώ­σεις ανα­μέ­νο­νται και σε ημιο­ρει­νά τμή­μα­τα της κεντρι­κής και βόρειας χώρας.

Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν γενι­κά βόρειοι έως 6–7 μπο­φόρ. Μικρή περαι­τέ­ρω πτώ­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας θα σημειω­θεί κυρί­ως στα ανα­το­λι­κά και νότια.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο