Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καιρός 14/10/2021: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σήμερα λόγω «Μπάλλου» — Μήνυμα του 112 — Αναλυτική πρόβλεψη

Ισχυ­ρές βρο­χές και καται­γί­δες ανα­μέ­νο­νται σήμε­ρα Πέμ­πτη εξαι­τί­ας της νέας κακο­και­ρί­ας «Μπάλ­λος», καθώς επί­σης χιό­νια σε ορει­νές περιο­χές, πτώ­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας στα ηπει­ρω­τι­κά και άνε­μοι έως 7 Μποφόρ.

Πιο ανα­λυ­τι­κά, σύμ­φω­να με το meteo του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών, ανα­μέ­νο­νται ισχυ­ρές βρο­χές και καται­γί­δες αρχι­κά στο Ιόνιο, στην Ήπει­ρο, στη Μακε­δο­νία, στη Θεσ­σα­λία και στη Στε­ρεά Ελλά­δα, οι οποί­ες στα­δια­κά θα επε­κτα­θούν στην υπό­λοι­πη χώρα. Χαλα­ζο­πτώ­σεις θα σημειω­θούν κυρί­ως σε νησιω­τι­κές και θαλάσ­σιες περιο­χές. Χιο­νο­πτώ­σεις ανα­μέ­νο­νται κατά κύριο λόγο στα ορει­νά της Δυτι­κής Μακε­δο­νί­ας και στην Πίν­δο, ενώ οι συγκε­ντρώ­σεις σκό­νης στα νότια θα είναι σχε­τι­κά αυξημένες.

Η θερ­μο­κρα­σία στη Θρά­κη θα κυμαν­θεί από 11 έως 20 βαθ­μούς Κελ­σί­ου, στη Δυτι­κή Μακε­δο­νία από 1 έως 8 βαθ­μούς Κελ­σί­ου, στην υπό­λοι­πη Μακε­δο­νία από 9 έως 13, στη Θεσ­σα­λία από 9 έως 14, στην Ήπει­ρο από 9 έως 20, στη Στε­ρεά από 13 έως 19, στην Πελο­πόν­νη­σο από 10 έως 21, στα νησιά του Ιονί­ου από 13 έως 19, στα νησιά του Βορεί­ου Αιγαί­ου από 12 έως 20, στα νησιά του Ανα­το­λι­κού Αιγαί­ου από 12 έως 23, στις Κυκλά­δες από 13 έως 24, στα Δωδε­κά­νη­σα από 15 έως 23 και στην Κρή­τη από 13 έως 26 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Σημειώ­νε­ται ότι στη Μακε­δο­νία, στη Θεσ­σα­λία και στην Ήπει­ρο η ελά­χι­στη θερ­μο­κρα­σία ανα­μέ­νε­ται να σημειω­θεί προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Οι άνε­μοι στο κεντρι­κό και βόρειο Αιγαίο θα πνέ­ουν αρχι­κά από ανα­το­λι­κές διευ­θύν­σεις 2 έως 4 Μπο­φόρ, όμως από το πρωί θα στρα­φούν σε νοτιο­α­να­το­λι­κούς 3 έως 5 και τοπι­κά έως 6 Μπο­φόρ. Εξαί­ρε­ση απο­τε­λεί ο Θερ­μαϊ­κός και οι Σπο­ρά­δες, όπου οι άνε­μοι θα πνέ­ουν από βορειο­δυ­τι­κές διευ­θύν­σεις 4 έως 6 και πρό­σκαι­ρα τοπι­κά έως 7 Μπο­φόρ. Στο νότιο Αιγαίο οι άνε­μοι θα πνέ­ουν από νότιες διευ­θύν­σεις 3 έως 5 και από το από­γευ­μα 4 έως 6 Μπο­φόρ. Στο βόρειο Ιόνιο οι άνε­μοι θα πνέ­ουν από βόρειες διευ­θύν­σεις 3 έως 5 μπο­φόρ. Στο νότιο Ιόνιο οι άνε­μοι θα πνέ­ουν από ανα­το­λι­κές έως νότιες διευ­θύν­σεις 4 έως 6 και πρό­σκαι­ρα τοπι­κά έως 7 μποφόρ.

Στην Αττι­κή ανα­μέ­νο­νται βρο­χές, οι οποί­ες από το μεση­μέ­ρι θα ενι­σχυ­θούν και θα εκδη­λω­θούν καται­γί­δες και ενδε­χο­μέ­νως χαλα­ζο­πτώ­σεις. Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν από νότιες διευ­θύν­σεις έως 3 Μπο­φόρ και από το πρωί ως το από­γευ­μα 2 έως 4 Μπο­φόρ. Η θερ­μο­κρα­σία στο κέντρο των Αθη­νών θα κυμαν­θεί από 17 έως 20 βαθ­μούς Κελσίου.

Στη Θεσ­σα­λο­νί­κη ανα­μέ­νο­νται βρο­χο­πτώ­σεις. Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν από βορειο­δυ­τι­κές διευ­θύν­σεις 2 έως 4 Μπο­φόρ και στο Θερ­μαϊ­κό 4 έως 6 Μπο­φόρ. Η θερ­μο­κρα­σία στο κέντρο της πόλης θα κυμαν­θεί από 10 έως 12 βαθμούς.

Μήνυμα του 112 για ακραία καιρικά φαινόμενα σε Β. Ιόνιο, Ήπειρο, Δυτ. Στερεά Ελλάδα και Πάτρα

Μήνυ­μα που προει­δο­ποιεί για ακραία και­ρι­κά φαι­νό­με­να σε Β. Ιόνιο, Ήπει­ρο και Δυτ. Στε­ρεά Ελλά­δα στάλ­θη­κε χθες Τετάρ­τη μέσω του 112.

Το μήνυ­μα ανα­φέρει: “Προει­δο­ποί­η­ση για ακραία και­ρι­κά φαι­νό­με­να στην περιο­χή σας. Απο­φύ­γε­τε άσκο­πες μετα­κι­νή­σεις, περιο­χές που έχουν πλημ­μυ­ρί­σει ή που μπο­ρεί να πλημ­μυ­ρί­σουν. Ασφα­λί­στε αντι­κεί­με­να που μπο­ρεί να παρα­συρ­θούν από άνε­μο. Ακο­λου­θεί­τε τις οδη­γί­ες των Αρχών”.

Αναλυτική πρόβλεψη

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Και­ρός: Νεφώ­σεις με βρο­χές και σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες, κατά τόπους ισχυ­ρές αρχι­κά στη Μακε­δο­νία και από το μεση­μέ­ρι στη Θρά­κη. Χιο­νο­πτώ­σεις θα σημειω­θούν στα ορει­νά της δυτι­κής και της κεντρι­κής Μακεδονίας.

Ανε­μοι: Από ανα­το­λι­κές διευ­θύν­σεις 4 με 5 και βαθ­μιαία 5 με 6 μπο­φόρ. Στην κεντρι­κή Μακε­δο­νία τοπι­κά βόρειοι βορειο­δυ­τι­κοί 5 με 6 και από το από­γευ­μα τοπι­κά 7 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 11 έως 15 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Στη δυτι­κή Μακε­δο­νία 5 με 6 βαθ­μούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Και­ρός: Nεφώ­σεις με βρο­χές και καται­γί­δες κατά τόπους ισχυ­ρές. Χιο­νο­πτώ­σεις θα σημειω­θούν στα ορει­νά της Ηπείρου.

Ανε­μοι: Νοτιο­α­να­το­λι­κοί 5 με 6, βαθ­μιαία 6 με 7 και το βρά­δυ στο νότιο Ιόνιο έως 8 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 12 έως 19 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Στην Ήπει­ρο από 10 έως 13 βαθ­μούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Και­ρός: Νεφώ­σεις με βρο­χές και σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες. Τα φαι­νό­με­να μετά το μεση­μέ­ρι θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Ανε­μοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειο­δυ­τι­κοί 4 με 6 και από το από­γευ­μα τοπι­κά 7 μπο­φόρ. Στα νότια νότιοι νοτιο­α­να­το­λι­κοί 4 με 5 και βαθ­μιαία 6 με 7 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 13 έως 22 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Στα βόρεια η μέγι­στη 3 με 5 βαθ­μούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Και­ρός: Νεφώ­σεις με βρο­χές και σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες. Τα φαι­νό­με­να από το μεση­μέ­ρι θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Ανε­μοι: Νότιοι νοτιο­α­να­το­λι­κοί 4 με 5 και βαθ­μιαία 5 με 7 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 17 έως 23 βαθ­μούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ — ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Και­ρός: Αυξη­μέ­νες νεφώ­σεις με τοπι­κές βρο­χές και από το μεση­μέ­ρι σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες αρχι­κά στα βόρεια και βαθ­μιαία στα υπό­λοι­πα. Τα φαι­νό­με­να από το από­γευ­μα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Ανε­μοι: Νότιοι νοτιο­α­να­το­λι­κοί 4 με 5 και μετά το μεση­μέ­ρι 6 με 7 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 17 έως 24 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθ­μούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

Και­ρός: Νεφώ­σεις με βρο­χές και σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες. Τα φαι­νό­με­να από το μεση­μέ­ρι θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Ανε­μοι: Νότιοι νοτιο­α­να­το­λι­κοί 4 με 5 και βαθ­μιαία τοπι­κά 6 μπο­φόρ. Από τις προ­με­σημ­βρι­νές ώρες στα βόρεια θα στρα­φούν σε βόρειους 6 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 14 έως 18 βαθ­μούς Κελσίου.

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο