Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καισαριανή — Τιμή & δόξα στους 200 κομμουνιστές του 44 — Κόκκινη Πρωτομαγιά πρωτοπόρα εργατιά (Φωτο-Video)

Από το Σικάγο ως την Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική!

«Χρέ­ος στο Σικά­γο και στην Και­σα­ρια­νή, είναι ο αγώ­νας για την ανα­τρο­πή», φωνά­ζουν οι εργα­ζό­με­νοι. «Πρό­ο­δος δεν είναι η σκλα­βιά, καμία θυσία για τα αφε­ντι­κά», δια­μη­νύ­ουν τα σωμα­τεία που προ­ε­τοι­μά­ζουν την απερ­για­κή τους απά­ντη­ση στις 6 Μάη στο αντερ­γα­τι­κό νομο­σχέ­διο της κυβέρνησης.

«Κόκ­κι­νη Πρω­το­μα­γιά, πρω­το­πό­ρα εργα­τιά»: Με το σύν­θη­μα αυτό και τα στε­φά­νια με τα κόκ­κι­να γαρύ­φαλ­λα να προ­πο­ρεύ­ο­νται, ξεκί­νη­σε η πορεία Σωμα­τεί­ων και φορέ­ων με προ­ο­ρι­σμό το Σκο­πευ­τή­ριο Και­σα­ρια­νής για να τιμή­σουν τους νεκρούς της εργα­τι­κής τάξης, τους νεκρούς του Σικά­γο, της πρώ­της Πρω­το­μα­γιάς το 1924, τον Μάη του ’36, τους 200 κομ­μου­νι­στές της Καισαριανής.

Το «παρών» στην εκδή­λω­ση δίνει δίπλα στις συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις των εργα­ζο­μέ­νων, η Ομο­σπον­δία Γυναι­κών Ελλά­δας.

Στε­φά­νια στο Σκο­πευ­τή­ριο της Και­σα­ρια­νής κατέ­θε­σαν νωρί­τε­ρα αντι­προ­σω­πεία της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΚΣ της ΚΝΕ προς τιμήν των νεκρών της εργα­τι­κής τάξης και των 200 εκτε­λε­σμέ­νων κομμουνιστών.

Με τις κόκ­κι­νες σημαί­ες στα χέρια και συν­θή­μα­τα όπως «Ένας αιώ­νας αγώ­νας και θυσία το ΚΚΕ στην πρω­το­πο­ρία» και «Ούτε σε ξερο­νή­σια, ούτε σε φυλα­κές, ποτέ τους δε λυγί­σα­νε οι κομ­μου­νι­στές» μέλη της ΚΝΕ «υπο­δέ­χτη­καν» τις αντι­προ­σω­πεί­ες στην είσο­δο του Σκοπευτηρίου.
Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ κατέ­θε­σε στε­φά­νι ο Γιάν­νης Πρω­τού­λης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ ο Ιάσω­νας Φανός, μέλος του Γρα­φεί­ου. Στε­φά­νι κατέ­θε­σε και η ΚΟ Και­σα­ρια­νής του ΚΚΕ.

«Καλή Πρω­το­μα­γιά σε όλους τους εργα­ζό­με­νους και τις εργα­ζό­με­νες σε όλους τους ανθρώ­πους του μόχθου, σε όλο το λαό μας, σε όλους τους λαούς του κόσμου» τόνι­σε σε δήλω­σή του ο Γιάν­νης Πρω­τού­λης, προ­σθέ­το­ντας «Ανά­στα­ση λαών και καλές γιορ­τές σε όλους και όλες. Το μήνυ­μα της Πρω­το­μα­γιάς παρα­μέ­νει επί­και­ρο. Παρα­μέ­νει επί­και­ρο στη μαχη­τι­κή — λαϊ­κή αντί­στα­ση απέ­να­ντι στην καπι­τα­λι­στι­κή βαρ­βα­ρό­τη­τα. Παρα­μέ­νει επί­και­ρο στον απο­φα­σι­σμέ­νο αγώ­να για το μέλ­λον που αξί­ζει στην ανθρω­πό­τη­τα, ένα μέλ­λον χωρίς την καπι­τα­λι­στι­κή βαρ­βα­ρό­τη­τα, ένα μέλ­λον του Σοσια­λι­σμού — Κομ­μου­νι­σμού. Τιμή και δόξα στους 200 της Και­σα­ρια­νής και σε όλες τις θυσί­ες του λαού μας».

Στην αντι­προ­σω­πεία του Κόμ­μα­τος συμ­με­τεί­χαν ακό­μη οι Λουί­ζα Ράζου και Θοδω­ρής Χιώ­νης, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Θέμης Γκιώ­νης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακό­μα παρα­βρέ­θη­κε ο Ηλί­ας Στα­μέ­λος, πρώ­ην Δήμαρ­χος Καισαριανής.

Αμέ­σως μετά τα μέλη της ΚΝΕ άφη­σαν από ένα κόκ­κι­νο γαρύ­φαλ­λο στο μνη­μείο, ενώ ακο­λού­θη­σε το πέν­θι­μο εμβατήριο.

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter
Ατέχνως

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο