Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Και άλλη πρωτιά της Κούβας! Ηλεκτρικά τρίκυκλα με καύσιμο ηλιακή ενέργεια!

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Μέχρι 6 επι­βά­τες το καθέ­να θα μπο­ρούν να μετα­φέ­ρουν τα 23 πρώ­τα ηλε­κτρι­κά τρί­κυ­κλα με δυνα­τό­τη­τα δια­δρο­μής 100 χιλιό­με­τρα και μέση ταχύ­τη­τα 45 χιλιό­με­τρα την ώρα. Είναι οχή­μα­τα για την δημό­σια κυκλο­φο­ρία στο Κέντρο και στην ιστο­ρι­κή παλιά Αβά­να. Θα έχουν στα­θε­ρή δια­δρο­μή σαυ­τές τις περιο­χές που έχουν αυξη­μέ­νη κυκλοφορία. 

Οι σταθ­μοί που θα φορ­τί­ζο­νται οι μπα­τα­ρί­ες των αυτο­κι­νή­των παίρ­νουν την ενέρ­γεια από Κέντρο ηλια­κών κυψε­λών που τρο­φο­δο­τούν με ενέρ­γεια και το δίκτυο της πόλης. Η συσ­σώ­ρευ­ση ηλια­κής ενέρ­γειας κατά την διάρ­κεια της ημέ­ρας φτά­νει για την κίνη­ση των ηλε­κτρι­κών τρίκυκλων.

inbound9124578724612798759

Η κατα­σκευή των οχη­μά­των και του Κέντρου ηλια­κής ενέρ­γειας που τρο­φο­δο­τεί και το υπό­λοι­πο δίκτυο είναι απο­τέ­λε­σμα πιλο­τι­κού προ­γράμ­μα­τος του ΟΗΕ και του συνε­ται­ρι­σμού ταξί της Αβά­νας. Στό­χος του είναι η μεί­ω­ση της ρύπαν­σης, η οικο­λο­γι­κή και ανα­νε­ώ­σι­μη ενέρ­γεια. Προ­βλέ­πε­ται  να επε­κτα­θεί μετά την αξιο­λό­γη­ση του προγράμματος.

Η Κού­βα χωρίς φαν­φά­ρες, γκα­λά για το περι­βάλ­λον, Γκρέ­τα και “μοντερ­νι­σμούς” απο­δει­κνύ­ει στην πρά­ξη πως μπο­ρεί να συμ­με­τέ­χει μια χώρα για να μειώ­σει τις επι­πτώ­σεις της κλι­μα­τι­κής αλλα­γής με τις δυνά­μεις που δια­θέ­τει. Θα ήταν αδύ­να­το να επι­τευ­χθεί αν ο λαός της Κού­βας δεν είχε επα­να­στα­τι­κό πνεύ­μα, θέλη­ση και πεί­σμα για να το πετύχει. 

Και όλα αυτά μέσα στον ασφυ­κτι­κό ιμπε­ρια­λι­στι­κό κλοιό του εμπάρ­γκο των ΗΠΑ και με την συμ­με­το­χή της ΕΕ που πνί­γει την ανά­σα και την εξέ­λι­ξη του Κου­βα­νέ­ζι­κου λαού.

Πηγή: On Cuba News 200303, Granma 200305

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο